Avertisment al Forumului Judecătorilor privind promovările în funcții: Se va ajunge la un fel de ”baronizare” a sistemului judiciar

de MH     HotNews.ro
Joi, 13 iunie 2019, 15:37 Actualitate | Esenţial


Instanta de judecata
Foto: pixabay.com
Asociația Forumul Judecătorilor din România avertizează din nou asupra efectelor modificărilor aduse legilor justiției în privința promovării judecătorilor în funcții, spunând că promovarea în modalitatea propusă devine tributară unei subordonări ierarhice inadmisibile pentru judecători și va determina practic un fel de ”baronizare” a sistemului judiciar.

Asociația Forumul Judecătorilor spune, într-un comunicat transmis miercuri, că promovarea efectivă a judecătorilor, în modalitatea propusă, preluată în Regulamentul Secției de Judecători a Consiliul Superior al Magistraturii aflat în dezbatere publică, cu două trepte succesive (în grad, respectiv în funcție) devine tributară unei subordonări ierarhice inadmisibile pentru judecători și va determina practic un fel de ”baronizare” a sistemului judiciar.

Magistrații spun că noua variantă normativă a examenului de promovare a judecătorilor în funcții de execuție transformă examenul de promovare pe loc într-unul prealabil și necesar pentru promovarea efectivă, ultima devenind o procedură subiectivă, aflată la latitudinea unor judecători ai instanței la care se solicită promovarea. Ei cer Secției pentru judecători a CSM să revină asupra propunerilor și să ia în considerare observațiile Comisiei Europene și ale GRECO cu privire la promovarea pe baze meritocratice, "necesar a fi realizată prin inițierea unor proiecte de înlăturare a dispozițiilor actuale din legile justiției și demararea unor noi discuții cu magistrații în privința unor modalități de promovare care să răspundă necesităților sistemului judiciar din România și să asigure formarea unui corp judiciar independent și profesionist".

Principalale observații ale judecătorilor:
 • O astfel de modificare nu ţine seama de jurisprudența Curții Constituționale.
 • Modificările legislative adoptate în cursul anului 2018 se îndepărtează de la logica promovării în funcție a judecătorilor. Practic, judecătorul va deține gradul profesional aferent instanței superioare (de tribunal, de curte de apel), dar nu va avea esența acestuia, respectiv dreptul de funcționare la acea instanță, drept ce va putea fi dobândit abia după o nouă selecție, subiectivă și formală. De altfel, condiția obținerii prealabile a gradului profesional corespunzător instanței la care se solicită promovarea efectivă reprezintă o îngrădire neproporțională a dreptului la muncă. Gradele ierarhice în sistemul magistraturii din România sunt legate de ierarhia instanțelor, nu pot fi independente de aceasta.
 • Instituirea unei proceduri de promovare efectivă exclusiv prin evaluarea activității și a conduitei candidaților din ultimii 3 ani, realizate prin consultarea judecătorilor de la instanțele superioare, analiză de acte redactate de candidați și interviu, în cadrul unor comisii de evaluare propuse de președinții instanțelor la care se solicită promovarea efectivă, va determina treptat apariția unor atitudini de subordonare ierarhică față de judecătorii de la instanțele superioare și față de colegii care vor ocupa funcții de conducere.
 • Efectul imediat va fi posibila favorizare a unor judecători candidați în raport de alții pe criterii discreționare și subiective, care se îndepărtează de principiul promovării meritocratice în magistratură.
 • Reglementarea procedurilor de promovare a judecătorilor printr-un act normativ inferior legii, care completează evident dispozițiile acesteia din urmă, încalcă normele constituționale ce au în vedere statutul profesiei.
 • Procedura de desfășurare a concursului sau examenului de promovare a judecătorilor și procurorilor trebuie stabilită prin lege, ținând de organizarea Consiliului Superior al Magistraturii, lato sensu, iar statutul magistratului neputând fi inferior statutului funcționarului public, chiar în lipsa unei reglementări distincte.
 • Separarea competențelor decizionale referitor la cariera magistraților nu ar trebui să afecteze rolul Consiliului Superior al Magistraturii care, în componența sa plenară, reprezintă garantul independenței justiției. Prin urmare, toate atribuțiile CSM care privesc aspectele generale și comune ale carierei magistraților și organizarea instanțelor și a parchetelor revin exclusiv competenței Plenului CSM.
 • Noua variantă normativă a examenului de promovare în funcții de execuție a judecătorilor, care nesocoteşte progresele realizate în cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare, derulat de Comisia Europeană, va conduce practic la subordonarea judecătorilor față de colegii din instanțele superioare, urmând a declanșa un sentiment acut de inapetență față de accederea la instanțele superioare din partea unui număr mare de judecători competenți profesional, respectiv o atitudine dezaprobatoare a colegilor față de judecătorii eventual respinși, care se vor simți umiliți și descalificați din punct de vedere profesional, prin participarea la un concurs care nu poate fi caracterizat prin meritocraţie.
 • Asociația Forumul Judecătorilor din România respinge modalitățile propuse de promovare în grade/funcții de execuție a judecătorilor, atrăgând, totodată, atenția și asupra chestiunii eliminării integrale a Institutului Național al Magistraturii din procedura de desfășurare a promovării efective, cu neglijarea rolului său în sistemul judiciar. Un text atât de important pentru cariera și independența judecătorilor este adoptat de CSM în procedura urgentă, asemeni lucrărilor Comisiei speciale din Parlament (”Comisia Iordache”), cu o consultare mai mult formală a judecătorilor, fără a exista nicio garanție că opiniile lor sunt în mod real avute în vedere și discutate.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

978 vizualizari

 • -1 (3 voturi)    
  baronizarea, jupaneala, e in adn-ul romanilor (Joi, 13 iunie 2019, 15:54)

  Poiana lui Occam [utilizator]

  Absolut in orice domeniu, romanul vrea sa blocheze si sa elimine orice fel de concurenta sau competitie.
  Dupa ce a lingusit in dreapta si stanga sa ajunga, vrea si el sa fie boier, sa taie si sa spanzure.
  Orice sefuletz incearca sa isi permanentizeze statutul.
  Si in mass-media, e plin de baronetzi si dudui care se insurubeaa in diverse pozitii.
  Si nu vorbesc de lingai mogulilor.
  Ce ii califica pe Rifai, Guran, CTP sa iti explice ei cum sta situatia ?
 • 0 (2 voturi)    
  Da, și? De ce doar în economie? (Joi, 13 iunie 2019, 16:04)

  prec [utilizator]

  Să fie peste tot. Baroni în „justiție”, în „servicii”, în armată, miliție și învățământ.
  Că așa-i și-n țările africane.....
 • -2 (2 voturi)    
  ma (Joi, 13 iunie 2019, 16:04)

  liviu_ [utilizator]

  nu se lauda psd ca nu o sa mai distruga justitia?!

  sper sa scada sub 20% pana la alegeri!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by