Președintele PNL, Ludovic Orban, spune că, la 29 de ani de la mineriadă, autorii trăiesc printre noi fără să fie deranjați, ba chiar au deținut funcții dintre cele mai importante în stat, iar violențele de la protestul din 10 august au arătat că scenariul poate fi reluat.

Mineriada din 13-15 iunie 1990Foto: Agerpres

”Se împlinesc 29 de ani de la reprimarea brutală a manifestatiei maraton din Piața Universității, realizată de cete de mineri "călăuzite" de "mineri" cu salopete nou nouțe și fețe albe că laptele, toți la ordinul puterii feseniste. 6 morți, peste 1.000 de răniți, zeci de mii de bucureșteni amenințați și umiliți și niciun vinovat...”, spune liderul PNL, într-o postare pe Facebook.

Orban mai spune că a venit vremea finalizării revoluției și creării unei democrații care să aibă capacitatea de a-și proteja cetățenii.

”Kilometrul 0 al democrației a fost ocupat violent și manifestanții pașnici omorâți, bătuți cu bestialitate, înjurați, fugăriți. Autorii trăiesc printre noi fără să fie deranjați, ba chiar au deținut funcții dintre cele mai importante în stat. 10 august pare să urmeze același scenariu... Se împlinesc în curând 30 de ani de la Revoluție. E timpul să finalizăm revoluția și să creăm o democrație autentică, care să aibă capacitatea de a face dreptate cetățenilor ei”, a conchis Orban.

Dosarul Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990 - în care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu au fost trimiși în judecată în iunie 2017 pentru infracţiuni contra umanităţii - se va întoarce la Parchet pentru refacerea anchetei, a decis instanța supremă, în mai 2019. Judecătorii au constatat nulitatea rechizitoriului.

În ultimii doi ani, dosarul a stat în Cameră preliminară la instanța supremă.

Procurorii militari ai Secţiei Parchetelor Militare din Parchetul Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie au finalizat, în iunie 2017, cercetările în dosarul "Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990" şi au dispus trimiterea în instanță a cauzei, în care sunt judecate 14 persoane, printre care Ion Iliescu, Petre Roman şi Virgil Măgureanu.

În 13 iunie 2017, Parchetul Militar i-a trimis în judecată pe Ion Iliescu, la data faptelor preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN) şi preşedinte al României; Petre Roman, fost prim-ministru; Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru; Virgil Măgureanu, fost director al Serviciului Român de Informaţii; general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, adjunct al procurorului general şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare.

De asemenea, au fost trimiși în judecată: amiral (rez.) Emil „Cico” Dumitrescu, la data faptelor membru al CPUN şi şef al Direcţiei Generale de Cultură, Presă şi Sport din cadrul Ministerului de Interne; Cazimir Ionescu, vicepreşedinte al CPUN; Adrian Sârbu, şef de cabinet şi consilier al prim-ministrului; Miron Cozma, preşedinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere „Valea Jiului”; Matei Drella, lider de sindicat la Exploatarea Minieră Bărbăteni; Plăieş Cornel Burlec, ministru adjunct la Ministerul Minelor; general (rez.) Vasile Dobrinoiu, comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne; colonel (rez.) Petre Petre, comandant al Unităţii Militare 0575 Măgurele aparţinând Ministerului de Interne; Alexandru Ghinescu, director al IMGB.

Procurorii militari spun că, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi îşi exprimau, în mod paşnic, opiniile politice, în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică la acel moment.