Ministrul britanic de interne Sajid Javid a semnat joi ordinul de extrădare al fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, către Statele Unite, menționând că decizia finală urmează să fie luată de Curtea de Justiție.

Julian Assange, in ambasada Ecuadorului de la LondraFoto: Agerpres/AP

”Se află pe bună dreptate după gratii. Există o cerere de extrădare din partea Statelor Unite, care se va afla mâine în fața instanței, dar ieri am semnat ordinul de extrădare, iar acest lucru va fi adus mâine în fața judecătorilor”, a declarat ministrul de Interne al Marii Britanii, într-un interviu acordat postului de radio BBC 4.

”Aveam o cerere legitimă de extrădare, așadar am semnat-o, dar decizia finală va fi luată de Curte”, a adăugat Sajid Javid.

Julian Assange este închis în penitenciarul de maximă securitate Belmarsh, instituţie corecţională cunoscută informal drept închisoarea "Guantanamo a Marii Britanii". Dacă va fi extrădat în Statele Unite, fondatorul WikiLeaks probabil va fi pus sub acuzare pentru publicarea unor documente clasificate ale autorităţilor americane privind conflictele din Afganistan şi Irak.

Autoritățile americane au înaintat nu mai puțin de 17 capete de acuzare împotriva co-fondatorului Wikileaks Julian Assange.

Assange este acuzat de încălcarea legii pentru că a sustras și publicat numele unor surse clasificate. Luna trecută, el a fost pus sub acuzare pentru conspirație, alături de fostul analist pe probleme de securitate Chelsea Manning în vederea accesării ilegale a rețelei Pentagonului.

Potrivit noilor acuzații, fondatorul WikiLeaks ar fi pus în pericol siguranța națională prin publicarea unor documente care ar fi putut afecta Statele Unite și aliații acestora și i-ar fi ajutat adversarii.

În plus, procurorii din Suedia au cerut arestarea lui pentru acuzații de viol.

Fondatorul WikiLeaks, în vârstă de 47 de ani, a evitat timp de mai mulți ani extrădarea în Suedia, refugiindu-se în Ambasada Ecuadorului la Londra, în 2012. Assange a fost expulzat în aprilie din reprezentanţa diplomatică şi a fost condamnat la 50 de săptămâni de închisoare pentru încălcarea prevederilor eliberării condiţionate.