UPDATE Președinția anunță semnarea acordului politic propus partidelor, de către PNL, USR, Pro România și PMP / UDMR semnează săptămâna viitoare / PSD și ALDE spun pas

de MH     HotNews.ro
Miercuri, 12 iunie 2019, 13:26 Actualitate | Esenţial


​​Administrația Prezidențială anunță că joi va fi semnat acordul politic propus partidelor politice de către președintele Klaus Iohannis. Potrivit Președinței, la semnarea acordului vor lua parte liderii PNL, Ludovic Orban, liderul USR, Dan Barna, președintele Pro România, Victor Ponta, și președintele Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac, nefiind făcută nicio mențiune legată de PSD, ALDE și UDMR.

UPDATE Contactat de HotNews.ro, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că va semna acordul propus de președinte săptămâna viitoare.

"La invitația Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, joi, 13 iunie a.c., la ora 16:00, la Palatul Cotroceni, va avea loc ceremonia publică de semnare a Acordului Politic Național pentru consolidarea parcursului european al României, la care vor participa președintele Partidului Național Liberal, domnul Ludovic Orban, președintele Uniunii Salvați România, domnul Dan Barna, președintele PRO România, domnul Victor Ponta, și președintele Partidului Mișcarea Populară, domnul Eugen Tomac", este anunțul Administrației Prezidențiale.

Klaus Iohannis a anunțat în urmă cu o săptămână, după consultările cu liderii partidelor parlamentare pe tema rezultatului referendumului din 26 mai, că invită formațiunile politice să semneze un pact politic pentru consolidarea parcursului european al României.

Acest pact politic ar urma să prevadă transpunerea în legislație a interdicției amnistiei și grațierii și a interdicției de adoptare a Ordonanțelor de Urgență în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională. De asemenea, în acest acord politic ar urma să fie menționat că legile justiției și Codurile penale vor fi revizuite numai în acord cu avizele Comisiei de la Veneția și ale Comisiei Europene.

Premierul Viorica Dăncilă declara, la finalul unei ședințe a coaliției de guvernare, că vor exista amendamente la pactul propus de președintele Klaus Iohannis pentru consolidarea parcursului european al României. De asemenea, Viorica Dăncilă a scris, pe Facebook, că e momentul ca președintele Klaus Iohannis să iasă din logica de campanie electorală și cp pactul propus între partide ar trebui să conțină "un set de principii și valori obligatorii pentru România".

La rândul său, Călin Popescu Tăriceanu declara că pactul trebuia făcut în jurul partidelor, nu de către Klaus Iohannis și că o discuție despre un eventual acord ar trebui să aibă loc între toate formațiunile politice, cu privire la superimunitatea președintelui, dar și despre statul de drept.

În replică, președintele Klaus Iohannis declara că "PSD face fițe” în privința pactului deoarece are "o majoritate toxică" în Parlament, iar "până când această majoritate pesedistă toxică nu este înlocuită în Parlament, lucrurile se vor schimba greu”.

"Le-am propus un pact. PNL imediat a ieșit și a spus <<foarte bine semnăm acest pact>>. Este exact ce vor românii: să schimbăm Constituția așa cum au votat oamenii la referendum, să interzicem ordonanțele, să interzicem amnistia, dar și să revenim la discuția pe legile Justiției, care au fost stricate tot de PSD și le-am spus-o în față la consultări: <<Voi le-ați stricat, nu aveți decât să veniți și să le reparați>>”, a afirmat Iohannis.

El a susținut că PSD "caută tot felul de șmecherii să se eschiveze, să nu semneze pactul, să nu repare legile Justiției". "Cine face fițe? PSD. Păi se poate? După ce și-au luat-o la vot, oamenii s-au exprimat clar, lumea se așteaptă acum să facă ce trebuie. Ei nu fac. De ce? Fiindcă au în continuare în Parlamentul nostru o majoritate toxică. Deci majoritatea pesedistă de acum din Parlament este o majoritate toxică. Au venit cu fel și fel de povești (...), chestiuni de-ale lor, doar ca să nu semneze, doar ca să nu facă ce le-au cerut românii. Acum PSD caută tot felul de șmecherii să se eschiveze, să nu semneze pactul, să nu repare legile Justiției, legile pentru următoarele alegeri. Până când această majoritate PSD-istă toxică nu este înlocuită în Parlament, lucrurile se vor schimba greu”, a conchis Iohannis.

Textul integral al "Acordului politic național pentru colidarea parcursului european al României", propus de Klaus Iohannis:
 • România este o democrație vie și vibrantă, în care cetățenii sunt activ dedicați apărării libertății, păstrării și respectării regulilor și principiilor unui stat de drept autentic, precum și continuării luptei împotriva corupției;
 • Românii își doresc aprofundarea integrării în Uniunea Europeană, așa cum demonstrează cu claritate rezultatele votului din data de 26 mai 2019;
 • România rămâne profund atașată principiilor și valorilor europene. Nu există altă opțiune pentru țara noastră decât aceea a consolidării democrației și a statului de drept. Un stat de drept slăbit, fără o justiție independentă și cu instituții ale căror atribuții în combaterea corupției sunt amputate, fără respectarea principiului cooperării loiale și constructive între instituțiile statului înseamnă, de fapt, mai puțină prosperitate și securitate pentru cetățeni și o frână în dezvoltarea României;
 • Într-un stat de drept veritabil, într-o democrație consolidată, așa cum își doresc românii să fie țara lor, amendarea cadrului legislativ trebuie realizată prin respectarea unor cerințe esențiale precum transparența, predictibilitatea, realizarea unor ample consultări cu profesioniștii și instituțiile direct vizate și, în primul rând, consensul social.
Având în vedere că:
 • independența judecătorilor și procurorilor și eliminarea oricăror ingerințe politice în actul de justiție reprezintă fundamentul unui stat de drept, iar de la acest principiu nu se poate abdica,
 • este obligatorie eliminarea oricăror influențe ale factorului politic în activitatea judiciară sau în gestionarea carierei magistraților și excluderea oricărei posibilități a autorităților executive de a interveni asupra activității lor de natură jurisdicțională,
 • progresele României în consolidarea independenței sistemului judiciar, a luptei anticorupție și a asigurării unei funcționări eficiente a sistemului judiciar trebuie să continue,
Ținând cont de:
 • voința suverană a cetățenilor români în favoarea statului de drept și împotriva modificărilor de natură să afecteze independența sistemului judiciar, exprimată ferm și fără echivoc la referendumul național din data de 26 mai 2019,
 • statutul României de țară membră a Uniunii Europene și de angajamentele asumate în acest sens, inclusiv din perspectiva respectării principiilor și a valorilor fundamentale ce stau la baza Uniunii Europene,
 • recomandările Comisiei Europene din rapoartele privind Mecanismul de Cooperare și Verificare în domeniul justiției și luptei împotriva corupției, ale Comisiei de la Veneția și ale GRECO,
 • solicitările asociațiilor din sistemul judiciar și ale organizațiilor civice,
Noi, semnatarii acestui acord politic național, ne angajăm ca toate acțiunile noastre să fie îndreptate în direcția respectării pe deplin a principiilor, valorilor europene, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, a democrației și a statului de drept, a interesului public al cetățenilor, care sunt singura sursă legitimă a puterii democratice. Numai astfel vom putea asigura prosperitatea, siguranța și bunăstarea cetățenilor noștri. Apărarea acestor drepturi și valori va fi o prioritate absolută pentru noi. În acest sens, în acțiunile noastre viitoare, vom urmări realizarea cu celeritate a următoarelor obiective:
 • Transpunerea în legislație a interdicției privind amnistia și grațierea pentru infracțiuni de corupție.
 • Transpunerea în legislație a interdicției adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe.
 • Transpunerea în legislație a măsurilor necesare asigurării integrității în funcțiile publice.
 • Revizuirea legilor justiției, inclusiv a ordonanțelor de urgență prin care au fost modificate, în deplin și strict acord cu avizele Comisiei de la Veneția, a Consiliilor Consultative ale Judecătorilor și Procurorilor Europeni, precum și a rapoartelor Comisiei Europene și GRECO.
 • Adoptarea modificărilor aduse Codului penal și Codului de procedură penală numai cu respectarea deplină a recomandărilor Comisiei de la Veneția și Comisiei Europene.
 • De asemenea, ne angajăm să transpunem în legislație, în cel mai scurt timp, măsurile necesare asigurării - atât în țară, cât și în străinătate - a exercitării depline și efective a dreptului de vot de către cetățenii români.
 • Noi, semnatarii acestui acord politic național, ne angajăm ca în toate luările publice de poziție și în acțiunile întreprinse să sprijinim aprofundarea integrării în Uniunea Europeană și consolidarea proiectului european, precum și întărirea relației transatlantice, neexistând nicio incompatibilitate între continuarea integrării europene și aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, și să nu ne exprimăm contrar acestor linii de acțiune, principii și valori esențiale pentru România și cetățenii săi.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13844 vizualizari

 • +11 (17 voturi)    
  Destul! (Miercuri, 12 iunie 2019, 13:36)

  unins [utilizator]

  Restul oricum nu vor mai conta.
  • +1 (9 voturi)    
   Conteaza (Miercuri, 12 iunie 2019, 15:33)

   Caligula [utilizator] i-a raspuns lui unins

   E un acord de referinta, in jurul caruia partidele politice pot coordona actiuni comune. In acelasi timp, PSD-ul are de raspuns cu un program pe masura. ALDE e irelevant. Votantii ALDE au trecut la alte partide, iar Tariceanu nu e decat un zombie politic, indiferent de ce spune el.
 • -23 (37 voturi)    
  oare (Miercuri, 12 iunie 2019, 13:37)

  cucuveauamov [utilizator]

  in acord e ceva si despre protocoale, portocale, cucuvele si alte valori europene?
  • -7 (17 voturi)    
   Asta pot si eu constata... (Miercuri, 12 iunie 2019, 14:30)

   Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Ca nu a chemat si SRI-ul sa semneze pactul. Pai doar partidele?

   "eliminarea oricăror ingerințe politice în actul de justiție"

   "eliminarea oricăror influențe ale factorului politic în activitatea judiciară"

   Acestea sunt niste deziderate extraordinare dar ce facem cu eliminarea ingerintelor serviciilor secrete in justitie? Ce facem cu eliminarea ingerintelor justitie in politica?

   Ah, nu exista asa ceva? Pai cum se cheama ca astepti rezultatul unor alegerii ca sa dai decizia imediat dupa, uneori fix a doua zi ca sa fie clara legatura? Un judecator sau un complet cu adevarat independent poate judeca un proces pe baze legale indiferent daca persoana respectiva pierde alegerile europarlamentare sau le castiga pe cele prezidentiale. Ca d'aia se zice ca justitia e oarba.
  • +9 (23 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 12 iunie 2019, 14:42)

   [anonim] i-a raspuns lui cucuveauamov

  • +6 (12 voturi)    
   Pe mine nu m-au deranjat (Miercuri, 12 iunie 2019, 15:26)

   paonipao [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   in nici un fel protocoalele incheiate intre institutiile statului pentru ai putea urmarii pe cei ce corup si sunt corupti, pe cei ce fura si nu sunt prinsi,etc atata timp cand acestea sunt legale.

   Se pare ca ii deranjeaza doar pe cei ce se afla in culpa...!

   Serviciile secrete trebuie sa actioneze corect si in acord cu legislatia pentru a putea oferii informatii si sistemului judiciar atunci cand acesta are nevoie de ele.
   Cand cineva greseste, de o parte sau de alta trebuie sa plateasca...oricine ar fi!

   Serviciile secrete sunt platite de statul roman si pentru a proteja populatia si structurile statului de teroristi, mafioti, corupti, hoti, etc.

   Personal, eu am sa-mi exercit dreptul de a protesta fata de orice tendinta dictatoriala, fata de orice incalcare a legilor si princiliilor fundamentale ale statului de drept, fata de orice ingradire a drepturilor si libertatilor democratice stipulate in Constitutie....de catre orice formatiune politica aflata la putere.
 • +9 (21 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 12 iunie 2019, 13:47)

  [anonim]

 • -5 (19 voturi)    
  MEIU Klaus (Miercuri, 12 iunie 2019, 14:29)

  Itsoc [utilizator]

  dupa ce a dormit 5 ani, s-a trezit Claus sa faca si el cate ceva, un pact, un referendum, ca poate e de ajuns sa iasa presedinte pentru al 2 lea mandat.
  • +5 (17 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 12 iunie 2019, 14:59)

   [anonim] i-a raspuns lui Itsoc

   • +4 (12 voturi)    
    Guvernul nu a dormit, (Miercuri, 12 iunie 2019, 16:13)

    2016 [utilizator] i-a raspuns lui

    ci a distrus justitia si economia, sub directa "indrumare" a dictatorului malefic Dragneev! Mai bibe dormi si nu distrugi, decat sa te afisezi mare "patriot" si sa faci rau constient tarii tale, doar ca sa-ti salvezi fundul! Insa nu i-a reusit maleficului, acum isi fereste fundul (cat o mai putea!) la Rahova!
  • 0 (10 voturi)    
   O tineti langa... (Miercuri, 12 iunie 2019, 15:48)

   paonipao [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   Cand nu face...ca de ce nu face?!
   Cand face...ca de ce face?!

   De mai bine de un an de zile Iohanis are comportamentul unui Presedinte foarte ok!
   Face ce trebuie in exterior, se lupta cu ciuma rosie in interior...nu va multumi niciodata pe toata lumea orice abordare ar fi avut!
   Nu exista un presedinte perfect nicaieri in lume!

   Normal ca nu mi-a picat bine cand a numit-o pe Dancila prim ministru...dar asta dupa ce am vazut ca duduia este total nepregatita...
   A refuzat-o pe Saideh pe motive de legalitate, pe Dancila nu avea cum sa o refuze ...doar pe motive de oportunitate.

   Asa ca hai sa depasim momentul cu ...Iohanis este in campanie electorala...orice ar face si ar zice!

   Sustin USR ...sa aiba propriul candidat in alegerile prezidentiale pentru ai crea notorietate a-l pregati si creste pentru alegerile din 2024...dar alegerile din toamna le va castiga Iohanis in turul doi!
   • -3 (7 voturi)    
    e opinia ta, (Miercuri, 12 iunie 2019, 16:56)

    miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui paonipao

    sau asa ai primit textul?
    asa e ordinul pe unitate?
    • +2 (4 voturi)    
     Voi...ciuma rosie (Miercuri, 12 iunie 2019, 22:03)

     paonipao [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

     aveti impresia ca toti oamenii sunt la fel ca voi...?!
 • +3 (9 voturi)    
  Nimic nou. (Miercuri, 12 iunie 2019, 15:21)

  Cataleya [utilizator]

  UDMR vrea sa semneze in functie de rezultatul motiunii.
  Daca motiunea trece, UDMR va semna imediat.
  Daca pica, UDMR va ramane alaturi de PSD-ALDE.
 • +1 (7 voturi)    
  Pactul lui johannis (Miercuri, 12 iunie 2019, 17:47)

  Theros [utilizator]

  Prin acest tertip politic acesta nulitate de presedinte incearca sa demonstreze cu vf si indesat ca acest moment, nu mai există nici cea mai mică îndoială. Președintele asa ANALFABET CUM ESTE a trădat România. În interesul Rusiei și Germaniei. În timp ce întreg Guvernul și majoritatea parlamentară, susținuți de partenerul nostru startegic, Statele Unite, și de majoritata covârșitoare a membrilor Uniunii Eurpene se opun proiectului gazoductului ruso-german numit Nord Stream 2, Klaus Iohannis merge în contrasens. Pe mâna Rusiei și a Germaniei. O combinație criminală la care – nu știu de ce nu mă mir – au aderat promt Austia și Olanda. În această situație ne aflăm. Drumurile politice se despart. Germania a bătut palma Rusia iar în atașul ei, cum s-a mai întâmplat în istorie, au venit Austria și Olanda. Toate celelate state sunt contra. Și nu întâmplător.
  • +1 (3 voturi)    
   Cat de frustrat... (Miercuri, 12 iunie 2019, 20:03)

   paonipao [utilizator] i-a raspuns lui Theros

   si de prostovan poti sa fii sa-l consideri pe Iohannis ....”nulitate si analfabet”?!
   • 0 (2 voturi)    
    Raspun lui paonipao (Joi, 13 iunie 2019, 9:12)

    Theros [utilizator] i-a raspuns lui paonipao

    Bai tampitule daca tu esti un tradator si prostovan ca el, este problema ta. Marele Prof . Moisil spune clar ca" nici o lege nu iti interzice sa fii bou"!!
  • 0 (4 voturi)    
   Tu ai inteles ceva... (Miercuri, 12 iunie 2019, 20:15)

   paonipao [utilizator] i-a raspuns lui Theros

   din prima fraza pe care ai scris-o in postare?!
   Anacolut!
   Si ai tupeu sa-i acuzi neintemeiat, samavolnic pe altii ca sunt nulitati si analfabeti!
   Tu esti doar un pro-stan in multime!
 • -1 (7 voturi)    
  "PSD și ALDE spun pas", (Miercuri, 12 iunie 2019, 19:22)

  victor L [utilizator]

  de la "pas cu pas"?
  Dar PLUS unde este?
 • -1 (1 vot)    
  Ciolos? (Miercuri, 12 iunie 2019, 20:08)

  ranuhasu [utilizator]

  PLUS nu a semnat?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by