Republica Moldova nu trebuie aruncată în haos, prin organizarea de alegeri parlamentare anticipate, a declarat, la RFI, liderul PLUS, Dacian Cioloș, care îl critică pe ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, după ce șeful diplomației române a afirmat în nume personal că anticipatele ar fi o soluție.

Dacian Ciolos la Digi24Foto: Captura Digi 24

”Eu cred că importantă acum e stabilitatea în Republica Moldova. O majoritate constituită în Parlament a format un Guvern, un Guvern în fruntea căruia este o persoană care are credibilitatea și are susținerea principalilor parteneri occidentali ai Republicii Moldova, Uniunea Europeană și Statele Unite”, a declarat Cioloș.

Liderul PLUS precizează că a discutat cu premierul Republicii Moldova, Maia Sandu: ”Am avut și eu o discuție telefonică cu Maia Sandu și mi-a spus că Guvernul este practic format din miniștri aproape în totalitate, cred că cu o singură excepție, un singur ministru este de la socialiștii lui Dodon, în rest, toți ceilalți miniștri sunt din blocul ACUM, deci sunt oameni de încredere, oameni care vor o cale europeană pentru Republica Moldova. Deci avem o majoritate politică în Parlament, avem un Guvern, în fruntea Guvernului este o persoană proeuropeană, cu un program politic clar proeuropean. Deci nu văd de ce ar trebui să aruncăm din nou sau să susținem din nou aruncarea în haos a Republicii Moldova, pentru a organiza alegeri anticipate, pentru că așa vrea un oligarh, care încearcă să controleze toate instituțiile în Republica Moldova și căruia atunci când nu-i convin rezultatele alegerilor, le anulează, așa cum a făcut și în cazul alegerilor de la Primăria Chișinău”.

Dacian Cioloș îl critică pe ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu: ”Din păcate, domnul Meleșcanu de ceva vreme ocupă doar postul de ministru de Externe, dar eu nu-l văd deloc activ în interesul României. România tocmai ce a pierdut o oportunitate imensă de a fi parte a Consiliului de Securitate ca membru nepermanent, e un insucces al diplomației române, după ani de zile de eforturi, pentru a obține susținerea mai multor parteneri. Prin bâlbâieli diplomatice și decizii de diplomație am pierdut susținerea mai multor țări. Acum, frații noștri de peste Prut își pierd încrederea în capacitatea României de a le susține interesele legitime democratice și proeuropene, pentru că stăm în expectativă și ne gândim ca nu cumva să-l supărăm pe Plahotniuc, care încearcă să controleze toate instituțiile democratice din Republica Moldova. Cam ăsta e bilanțul diplomației române, din păcate, în această perioadă. Sau nu fac nimic sau atunci când fac, iată, rezultatele sunt exact pe dos decât cele așteptate”.