Premierul Viorica Dăncilă spune că "unii s-au cam grăbit cu declarațiile" privind criza politică din Republica Moldova, ea referindu-se la ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, care spunea că singura soluție o reprezintă alegeri anticipate în 6 septembrie, aceasta fiind varianta Partidului Democrat al lui Vladimir Plahotniuc.

HotNews.roFoto: Hotnews

Întrebată, marți, la Parlament, despre afirmațiile ministrului de Externe, Viorica Dăncilă a răspuns: "Cred că unii s-au grăbit cu declarațiile".

Ea a precizat că la Ministerul Afacerilor Externe a fost constituită o comisie din care fac parte toți factorii de decizie, inclusiv Administrația Prezidențială, și va exista o poziție comună, "o poziție de țară" privind criza politică de la Chișinău.

"Nu mai trebuie să avem opinii separate legate de un lucru atât de important și trebuie să fie agreată de toți o poziție a României", a declarat Viorica Dăncilă.

Ea a precizat că a discutat cu președintele Klaus Iohannis pe această temă.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis marți poziţia României privind criza politică din Republica Moldova, afirmând că "voinţa exprimată de cetăţeni la alegerile din luna februarie trebuie respectată".

Cu o zi în urmă, ministrul Teodor Meleşcanu spunea că singura soluție o reprezintă alegeri anticipate în 6 septembrie. Aceasta este varianta Partidului Democrat al lui Vladimir Plahotniuc, forța politică ce a dizolvat, prin intermediul Curții Constituționale, Parlamentul ales în februarie, declarând și că noul guvern al Maiei Sandu este în afara legii.

”Ca vechi politican, vă spun, când lucrurile se încurcă, singura soluție este să ne întoarcem iar la electorat”, a spus ministrul de externe, precizând că se referă la ”alegeri pe 6 septembrie, potrivit Constituției Republicii Moldova”. Meleșcanu a adăugat că acesta este punctul său de vedere, nu al MAE român.

Întrebat despre recunoașterea Guvernului Maia Sandu, Meleșcanu a spus că ”din punct de vedere diplomatic nu există o instituție a recunoașterii guvernului, singura modalitate în dreptul internațional este recunoașterea statelor. Recunoașterea guvernului nu este o soluție pentru că fiecare stat are dreptul să-și aleagă guvernul pe care îl crede”.