Sevil Shhaideh nu recunoaște acuzațiile în dosarul "Belina": Nici până astăzi nu înțeleg ce faptă am săvârșit. Nou termen al procesului, în 10 septembrie

de MH     HotNews.ro
Marţi, 11 iunie 2019, 11:58 Actualitate | Esenţial


Sevil Shhaideh
Foto: Agerpres
Fostul vicepremier Sevil Shhaideh - trimisă în judecată de DNA pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în dosarul "Belina" - a spus, marți, la termenul de judecată de la Tribunalul București, că nu recunoaște acuzațiile și că nu înțelege ce fapte a săvârșit. Instanța a stabilit un nou termen abia în 10 septembrie.

La termenul de marți al dosarului "Belina", judecat la Tribunalul București, a fost prezent și Adrian Ionuț Gâdea, fost președinte al Consiliului Județean Teleorman, el fiind întrebat dacă recunoaște acuzațiile în acest dosar, scrie Mediafax. "Consider că nu am făcut nimic", a spus Adrian Gâdea.

Nici fostul vicepremier Sevil Shhaideh nu a recunoscut acuzațiile.

"Cu toată stima, vă rog să îmi permiteți, eu nici până astăzi, după ce am citit, am discutat cu doamne avocat, nu înțeleg ce faptă am săvârșit. Nu recunosc", a declarat Sevil Shhaideh.

În cazul în care inculpații recunosc acuzațiile, ei pot beneficia de reducerea pedepsei, în cadrul unei proceduri simplificate de judecată.

Toți inculpații au contestat probele, iar instanța a stabilit un nou termen de judecată pentru 10 septembrie, când urmează să dea declarații în fața judecătorilor Adrian Ionuț Gâdea, fost președinte al Consiliului Județean Teleorman.

Dosarul a fost până acum în procedura de cameră preliminară.

În aprilie 2018, procurorii DNA au schimbat încadrarea juridică pentru Sevil Shhaideh în dosarul Belina, ea fiind urmărită penal pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. La data presupuselor fapte, ea era secretar de stat în Ministerul Dezvoltării.

Care sunt acuzațiile procurorilor în acest dosar:

 • În anul 2013, prin acțiunea concertată a unor persoane cu funcții publice, părți din Insula Belina și Brațul Pavel (cu suprafață de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private (Tel Drum, n.r.). Pentru realizarea transferului de proprietate a fost adoptată H.G. 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost încălcate o serie de dispoziții legale. Fiind situate în albia minoră a Dunării, Insula Belina și Brațul Pavel fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii și al Constituției, prin urmare nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu județean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege.
 • Concret, în perioada 23 septembrie 2013 - decembrie 2013, în calitate de secretar de stat, Sevil Shhaideh „a iniţiat, a fundamentat, a introdus pe circuitul de avizare şi a prezentat guvernului pentru aprobare un proiect de hotărâre de guvern (ce se va numi H.G. 943/2013), precum și nota de fundamentare pe care a semnat-o, în calitate de iniţiator”. Pe baza acestor acte s-a aprobat transmiterea unor părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel către domeniul public al judeţului Teleorman şi administrarea Consiliului Judeţean Teleorman. Aceasta, în condițiile în care, spun procurorii, Shhaideh cunoștea că în acest mod întocmeşte acte care încalcă o serie de dispoziţii legale. În plus, arată procurorii, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Justiţiei formulaseră observaţii pe parcursul circuitului de avizare prin care semnalau că există aspecte de nelegalitate în ceea ce privește transferul, aspecte ce au fost ignorate.
 • La rândul său, Ionela Vasile Stoian, în calitate de director la Ministerul Dezvoltării - Direcția Juridică, Relația cu Parlamentul și Relații Internaționale, „a sprijinit demersurile nelegale prin aceea că: nu a întocmit note referitoare la observațiile pe care le-au făcut cele două ministere avizatoare (ministerul Justiției și cel al Finanțelor Publice), nu a respectat reglementările privind circuitul de avizare, a contribuit la crearea unei reprezentări false M.F.P. și M.J. referitor la contactele de închiriere deja existente„. De menționat că, anterior acestor demersuri, suprafețe din Insula Belina și Brațul Pavel fuseseră închiriate prin contracte unei firme private și unei persoane.
 • Procurorii mai spun că „pentru a nu atrage atenția administrației publice centrale cu privire la existența unor interese ale acelei firme private referitor la insula Belina și Brațul Pavel, s-a dorit obținerea unor extrase de carte funciară "curate", în care să nu apară contractele de închiriere având ca părți Administrația Apele Române și această societate comercială”.
 • Această activitate ar fi fost coordonată de Ionuț Gâdea, la data faptei președinte al CJ Teleorman, care a solicitat Administraţiei Naţionale "Apele Române" avizarea favorabilă a transferului menționat, a ignorat existenţa extraselor de carte funciară care conţineau sarcinile firmei private, a coordonat înlocuirea acestora cu nişte extrase de carte funciară noi, care nu mai prevedeau contractele de închiriere, şi-a însuşit prin semnătură proiectul de notă de fundamentare în care era trecut, necorespunzător adevărului, că imobilele nu sunt grevate de sarcini, se arată în comunicatul DNA. De asemenea, în perioada iunie 2013 - septembrie 2013, Gâdea a promovat un proiect de hotărâre de consiliu judeţean privind transferul Insulei Belina şi Braţului Pavel în proprietatea județului Teleorman şi în administrarea Consiliului Județean, a iniţiat un proiect de hotărâre de guvern reţinând, în mod vădit contrar legii, legalitatea proiectului cu caracter individual ce se va numi H.G. 943/2013, având cunoştinţă despre încălcarea dispoziţiilor legale care reglementează normele de tehnică legislativă, a trimis neoficial către M.D.R.A.P. documente emanând de la CJ Teleorman în formă de proiect, unele nesemnate şi în lipsa adoptării unei hotărâri de consiliu județean.
 • Prejudiciul este estimat de procurori la 3.237.800 lei, reprezentând valoarea totală a celor două bunuri imobile ieşite din patrimoniul statului. În cursul lunii ianuarie 2014, după adoptarea HG 943/2013 prin care se consfințea trecerea Insulei Belina şi a Braţului Pavel în proprietatea județului Teleorman şi în administrarea Consiliului Județean, în calitate de preşedinte al C.J. Teleorman, Gâdea ar fi făcut demersuri astfel încât, pe baza HG 943/2013, să creeze posibilitatea încheierii a trei contracte de închiriere între Consiliul Judeţean Teleorman pe de o parte și o societate comercială și o altă persoană pe de altă parte.
 • Contractele, având ca obiect părți din insula Belina și brațul Pavel al fluviului Dunărea (în suprafață totală de 80 ha), au fost încheiate pe o perioadă de 10 ani, fără organizarea unei licitaţii şi fără iniţierea şi parcurgerea procedurii de emitere a unei hotărâri de consiliu judeţean. Ca urmare a acestei din urmă fapte, prejudiciul creat în dauna județului Teleorman este estimat la valoarea de 5.646.237 lei (defalcat pe contractul nr 1: 2.029.202,09 lei, contractul nr. 2: 2.743.880,93 lei şi contractul nr. 3: 842.364,76 lei), ceea ce reprezintă și folosul obținut de beneficiarii contractelor de închiriere.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4705 vizualizari

 • +31 (31 voturi)    
  Poate o ajuta DNA sa priceapa (Marţi, 11 iunie 2019, 12:04)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Șmenurile din Teleorman sunt cunoscute in lumea intreagam doar turcoaica si slugile pesediste ale Ciocoiului Rosu Dragneeev nu le stiu
  • +11 (11 voturi)    
   Hai ca asta e tare, ca nu intelege (Marţi, 11 iunie 2019, 13:09)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   acuzatiile....e ca in cazul violatorilor, care nici ei nu inteleg acuzatiile si motiveaza ca doar si-au satisfacut o necesitate fiziologica.
   Pana la urma e treaba doamnei Shhaideh ca intelege sau nu intelege acuzatiile. Fiecare cu inteligenta lui, nu? Judecatorul va judeca faptele si va cantari probele, nu e treaba lui sa o faca pe Shhaideh sa inteleaga ce intelegem toti.
 • +24 (30 voturi)    
  I se va explica. (Marţi, 11 iunie 2019, 12:06)

  Lok [utilizator]

  Acuma ca Dragnea nu mai e, va fi un proces scurt.
  Poate sa o dea la intors cat vrea ca ignoranta fata de lege nu este o scuza. Maxim daca ar trece-o pe incompetenta crasa. Dar si cam multe fapte inlantuite pentru asa ceva.
  • +11 (11 voturi)    
   Comment sters de user (Marţi, 11 iunie 2019, 12:41)

   complet_ret [anonim] i-a raspuns lui Lok

  • -2 (10 voturi)    
   dar cum tovarase? (Marţi, 11 iunie 2019, 12:41)

   ati [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   schimbam foaia? nu mai e dna ciuma? nu mai facem cantarea romaniei la orice face dna, acu ca shefu mare e la beci? unde e prostanta, tovarase?
   • +9 (11 voturi)    
    Se pare ca Lok (Marţi, 11 iunie 2019, 13:40)

    2016 [utilizator] i-a raspuns lui ati

    a suferit un soc! Ne-a socat pe toti! Sa fi fost influenta maleficului sultan Dragneev atat de intensa, cu bataie asa de lunga, incat multi postaci si-au pierdut mintile, iar dupa 27 mai 2019, au scapat brusc de vrajele (si vrajelile!) sultanului magnific?
    Bun venit Lok in randul oamenilor normali.
    • -7 (9 voturi)    
     What? (Marţi, 11 iunie 2019, 14:34)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui 2016

     Eu inca cred ca voi sunteti atata de radicalizati de numai postaci vedeti pe unde treceti.

     In fine. Pe cat de condamnat este Dragnea, pot sa spun cu tarie ca tara era mai stabila politic acum doua saptamani. Si nu cred ca o sa ma contrazica careva ca nici peste doua luni nu vom vedea ceva schimbare in bine.
  • +4 (4 voturi)    
   acum, te rugam sa ne spui si noua, (Marţi, 11 iunie 2019, 15:25)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   cum de ai reusit sa intorci armele contra lui Dragnea si a servitorilor lui?? Pana acum, daca zicea cineva ceva de Dragnea si PSD, sareai imediat la gatul lui.
   Ai avut multe discutii in contradictoriu pe aceasta tema, inclusiv cu subsemnatul.
 • +24 (24 voturi)    
  Da (Marţi, 11 iunie 2019, 12:21)

  doar_un_mesaj [utilizator]

  Poate procurorii îi vor face o prezentare în Power Point ca să înțeleagă și ea săraca.
  • +8 (8 voturi)    
   haha (Marţi, 11 iunie 2019, 13:18)

   robert.b [utilizator] i-a raspuns lui doar_un_mesaj

   Nu de powerpoint-uri are nevoie pentru a intelege, ci de liniste si un pic mai mult timp. Vreo 10 ani ajung?
 • +12 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 11 iunie 2019, 12:28)

  [anonim]

 • +14 (14 voturi)    
  Sevil Shhaideh o face pe proasta? (Marţi, 11 iunie 2019, 12:34)

  asavreau [utilizator]

  Nu spune că nu a făcut o infracțiune,spune că ea a crezut că nu-i infracțiune dacă-i spune Liviu Dragnea.
  • +1 (1 vot)    
   e posibil sa nu faca, (Marţi, 11 iunie 2019, 15:29)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   ci chiar sa fie. Daca a pacalit-o Dragnea sa se bage in astfel de invartieli, cred ca este. Cum sa treci tu ditamai suprafata de pamant din administratia statului in administratia locala a judetului Teleorman si sa crezi ca scapi?? E clar ca nu prea o duce mintea.
 • +14 (14 voturi)    
  aham (Marţi, 11 iunie 2019, 12:37)

  liviu_ [utilizator]

  nici un hot nu a furat
  nici un psdist nu a facut vreodata ceva gresit
  tara asta tot timpul a fost furata de spiridusi sau nustiu
  si economia e la pamant tot din cauza lor... ma rog a statului paralel, ceea ce e cam acelasi lucru
 • +17 (17 voturi)    
  dacă este (Marţi, 11 iunie 2019, 12:48)

  nahir [utilizator]

  incapabilă să-și dea seama că nu avea voie să modifice prin HG statutul juridic al unui bun aflat în proprietatea statului transferându-l în proprietatea unui județ, însemnă că e analfabetă funcțional. Ceea ce, bineînțeles, că nu o scuză.
 • +5 (5 voturi)    
  Cum adică... (Marţi, 11 iunie 2019, 13:56)

  modream [utilizator]

  ...nu înțelege? Păi zice și că nu recunoaște...Ori asta înseamnă că a înțeles...Nici să mintă logic nu e în stare hoașca asta...
 • +7 (7 voturi)    
  Ce caricaturi ... (Marţi, 11 iunie 2019, 13:58)

  romania_curata [utilizator]

  caricaturile astea doua si de fapt toata ciuma rosie isi bat joc de viata noastra si de viitorul tarii.
  SPER sa iesim la vot minim 65% si sa aruncam odata pentru totdeauna caricaturile astea la cosul de gunoi al istoriei.
 • +5 (5 voturi)    
  Na saraca de tine (Marţi, 11 iunie 2019, 14:05)

  Hababaeba [utilizator]

  "Nevinovatia" e contragioasa la pesedei. Poate esti si tu oropsita politic, precum binecunoscutul individ. Bine, chiar ca el nu ai cum, ala e un adevarat maestru de a putut prosti atata lume.
 • -13 (17 voturi)    
  cum ce fapta? (Marţi, 11 iunie 2019, 14:13)

  cucuveauamov [utilizator]

  n-ai cantat cum au vrut serviciile? nu-i suficient?
  • +5 (5 voturi)    
   Nu. (Marţi, 11 iunie 2019, 14:26)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   A cantat, dar cu note false, dupa partituri furate. Si da, e suficient. In rest. nu exista corupti in tara, doar gainari.
  • +4 (6 voturi)    
   ai citit acuzatiile? (Marţi, 11 iunie 2019, 16:55)

   Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   a trecut 45 ha in prorpietatea Teleorman apoi a daruit hectarele catre TelDrum..Mai nou inceca un infractor psd-ist sa fie excluse de la taxe jocurile de noroc de pe insule..parca toate se leaga..la puscarie mama voastra de penali
  • +1 (1 vot)    
   Las' ca o sa inteleaga la Parnaie (Marţi, 11 iunie 2019, 18:02)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Ii explica Hamstarul!!!!
 • +4 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 11 iunie 2019, 14:46)

  [anonim]

 • +1 (1 vot)    
  hmm (Marţi, 11 iunie 2019, 15:45)

  dizzyme [utilizator]

  pai ori nu cunoaste .. or nu recunoaste...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by