UPDATE Instanța supremă începe judecarea apelului în dosarul lui Darius Vâlcov, după ce a respins cererile de amânare / În primă instanță, el a fost condamnat la 8 ani de închisoare

de MH     HotNews.ro
Marţi, 11 iunie 2019, 9:47 Actualitate | Esenţial


Darius Valcov
Foto: Guvernul Romaniei
Instanța supremă a început, marți, judecarea apelului în dosarul în care Darius Vâlcov, eminența cenușie a programului economic al PSD și artizan al mai multor măsuri economice controversate, a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani de închisoare, după ce a respins solicitările de amânare a procesului, venite atât din partea avocaților lui Vâlcov, cât și a procurorilor.

Fostul ministru Darius Vâlcov nu este prezent în instanță, la termenul de marți.

Avocații lui Darius Vâlcov au solicitat amânarea procesului motivând că două dintre judecătoarele numite în completul inițial, Ioana Bogdan și Gianina Arghir, sunt în concediu și au fost înlocuite de alți doi judecători, scrie Mediafax. Apărătorii au spus că o amânare a procesului este necesară pentru reîntregirea completului, însă instanța a respins cererea și a dispus continuarea apelului.

Și procurorul de ședință Elena Grecu a cerut amânarea pe motiv că are nevoie de timp pentru a lua la cunoștință de motivele de apel și pentru a citi un memoriu depus marți de Darius Vâlcov. Instanța a respins și solicitarea procurorului, dându-i acestuia 30 de minute ca să studieze dosarul.

În 16 aprilie a avut loc primul termen al apelului în acest proces. Atunci, Vâlcov a cerut amânarea pentru a-și angaja avocat, iar următorul termen în dosar a fost stabilit de completul de 5 judecători pentru 11 iunie. Președintele completului a anunțat în sala de judecată că este singurul termen pe care instanța îl acordă pentru lipsă de apărare și angajarea unui avocat pentru Darius Vâlcov.

Dosarul va fi judecat de un complet de 5 judecători, respectiv completul 3 penal. Acest complet este format din: Luciana Mera, Ioana Bogdan, Lavinia Lefterache, Marius Foitoş, Ana Hermina Iancu. Supleanţi sunt: Rodica Aida Popa, Geanina Arghir, Maricela Cobzariu, Andrei Claudiu Rus, Ioana Alina Ilie.

În 3 iunie, la câteva zile de la încarcerarea lui Liviu Dragnea, Darius Vâlcov a demisionat din funcția de consilier de stat al premierului Viorica Dăncilă. Demisia nu a fost una surprinzătoare, în condițiile în care Vâlcov este unul dintre oamenii cei mai apropiați lui Liviu Dragnea, iar după condamnarea fostului lider al PSD aceștia au fost înlăturați din funcții, unul câte unul.

Pentru ce este judecat Darius Vâlcov

Darius Vâlcov a fost condamnat în 8 februarie 2018 de instanța supremă la opt ani de închisoare cu executare, decizia nefiind definitivă. Darius Vâlcov ar fi săvârșit faptele de care este acuzat în perioada în care era primar al municipiului Slatina. El a primit o condamnare de patru ani de închisoare pentru trafic de influență, șase ani pentru spălare de bani și doi ani pentru operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcția. De asemenea, instanța a decis menținerea sechestrului instituit în acest dosar pe bunuri și conturi ale fostului consilier al premierului.

Vâlcov a fost trimis în judecată, în mai 2015, pentru trafic de influență, spălare de bani, efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale, în formă continuată. Alături de Vâlcov sunt judecați Lucian Petrut Șușală (fost șofer al lui Darius Vâlcov), Minel Prina, fost primar al municipiului Slatina, Petre Bogdan Timofte și Constantin Tomescu.

Potrivit DNA, în cursul anului 2009, omul de afaceri Theodor Bernă, administratorul companiei Tehnologică Radion, l-a contactat pe Darius Vâlcov, la acea dată primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus că, în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante (SC Compania de Apa Olt SĂ), în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în Slatina, Scornicesti, Piatră Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate, conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări. Propunerea a fost făcută în contextul în care, în noiembrie 2008, fusese aprobat la nivel guvernamental proiectul "Extinderea și reabilitarea sistemelor de apa și apa uzată în județul Olt", al cărui beneficiar final este SC Compania de Apa Olt SA, operator regional, finanțarea fiind asigurată, majoritar, din fonduri europene nerambursabile.

În cadrul acestui proiect au fost încheiate trei contracte, respectiv "Reabilitarea și extinderea rețelei de apa și canalizare în orașele Scornicesti și Potcoava", "Reabilitarea și extinderea rețelei de apa și canalizare în municipiul Slatina" și "Reabilitarea și extinderea rețelei de apa și canalizare în orașele Drăgănești-Olt și Piatra-Olt". Cu ocazia derulării procedurilor de licitație referitoare la atribuirea celor trei contracte, membrii comisiei au procedat, la îndemnul lui Darius Vâlcov, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiții de eligibilitate în scopul favorizării firmei Tehnologica Radion. În consecință, Tehnologica Radion a câștigat licitațiile organizate în cadrul proiectului "Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa și apa uzată în județul Olt", fiind semnate contracte cu Compania de Apă Olt, pentru mai multe lucrări, de 78.201.552 lei.

Conform DNA, Theodor Berna și Darius Vâlcov au stabilit de comun acord ca sumele de bani să-i fie remise acestuia din urmă, în numerar, în lei și numai la sediul firmei. Astfel, în baza acestei înțelegeri, în perioada ianuarie-martie 2011, Darius Vâlcov s-a prezentat periodic la sediul firmei Tehnologică Radion, unde a primit suma totală de 1.200.000 lei (în 3 tranșe a câte 400.000 lei fiecare), remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apa Olt efectua plăți în contul societății.

De asemenea, în perioada aprilie-decembrie 2011, Darius Vâlcov a primit de la Theodor Berna, prin intermediul lui Minel Prina, suma totală de 2.500.000 lei (în 5 tranșe a câte 500.000 lei). În plus, în perioada 2012-2013, Darius Vâlcov a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor firme, sumă de 3.080.000 lei, spun procurorii DNA.

Motivarea deciziei de condamnare - Vâlcov a cerut să fie supus detectorului de minciuni, dar a mințit când a fost întrebat dacă a luat mită

Motivarea sentinței de condamnare a lui Darius Vâlcov a fost finalizată în 28 februarie 2018, la mai bine de un an de la pronunțarea deciziei.

Darius Vâlcov a cerut să fie supus testului cu detectorul de minciuni și chiar a sugerat întrebarea, doar că testul poligraf a arătat că a mințit în momentul în care a fost întrebat dacă a primit de la omul de afaceri Theodor Berna suma de 6 milioane de lei, arată magistrații instanței supreme în motivarea deciziei.

Inițial, Vâlcov ar fi cerut 15 milioane de lei, adică un comision de 20 la sută din valoarea unor contracte pe care a promis că i le va atribui acestuia - în principal, lucrări de canalizare pe care firma omului de afaceri urma să le execute pe durata a trei-patru ani. De asemenea, i-ar fi promis acestuia că va interveni inclusiv la instituția care rezolvă contestațiile în cazul licitațiilor, dar și la magistrații Curții de Apel, care ar putea fi sesizați cu astfel de contestații, astfel încât Theodor Berna să obțină acelea contracte.

Magistrații mai arată că Darius Vâlcov "a deturnat prestigiul funcției publice pe care o deținea". Darius Vâlcov s-a plâns judecătorilor de condițiile de detenție, inclusiv din arestul Poliției Capitalei, unde ar fi stat într-o încăpere de 2 pe 3 metri, cu alți șapte arestați. Avea patul de sus, nu avea oxigen, iar acesta a fost motivul pentru care a decis să și recunoască o parte dintre fapte.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5489 vizualizari

 • +16 (16 voturi)    
  Un pat este inca liber la Rahova (Marţi, 11 iunie 2019, 9:52)

  Martinezu [utilizator]

  Ma rog, jumatate e ocuat de Dragnea dar a slabit atat de mult ...si patul e atat de lat. Le mai trebuie doar o saltea daca le-o dau gardienii...
  • +6 (6 voturi)    
   proprietarul (Marţi, 11 iunie 2019, 13:00)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

   primei pinacoteci în cimitir și al păstrării lingourilor de aur în pereții casei, luminatul economiei și finanțelor românești, vâlcov, o mai fi în țară? Că nu avea restricții.
 • +13 (13 voturi)    
  Dusteruu (Marţi, 11 iunie 2019, 9:53)

  un domn [utilizator]

  Pregatiti pentru UBER Rahova
 • +14 (14 voturi)    
  Valcov nu mai are nicio sansa.... (Marţi, 11 iunie 2019, 9:56)

  bancher [utilizator]

  pana acum Daddy l-a tinut in libertate, dar uite ca acum Daddy nici pe el nu se mai poate tine liber. Nu intamplator Viorica Dancila l-a dat afara din pozitia de consilier al ei. Stia ea ce stia, aflase pe surse ca pedeapsa de 8 ani cu executare va fi mentinuta si la procesul de azi.
  Asa ca, strigoliul din morminte va sta 8 ani la intuneric (nu ca nu i-ar place acolo).
  Diseara presimt ca se va preda la Rahova.
  • +7 (9 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 11 iunie 2019, 10:13)

   [anonim] i-a raspuns lui bancher

   • +4 (4 voturi)    
    cu Daddy la puscarie (Marţi, 11 iunie 2019, 10:44)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui

    nu vor mai dura procesele asa de multi ani....Da, am fost optmist cand am zis ca azi se si citeste sentinta, dar procesul nu va mai dura ca la Dragnea sau Mazare. Fara interventiile lui Daddy, apelul se va termina mult mai repede.
    • +11 (11 voturi)    
     Pana si daddy are nevoie de consilier (Marţi, 11 iunie 2019, 10:57)

     un domn [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     La Rahova
     • +6 (6 voturi)    
      DA, asa este... (Marţi, 11 iunie 2019, 11:08)

      bancher [utilizator] i-a raspuns lui un domn

      am aflat din unele surse ca respecta greu regimul detentiei...a facut cadere nervoasa...dar ce sa ii faci, trebuia sa se gandeasca dinainte ca odata si odata tot ti se infunda.
 • +8 (8 voturi)    
  Nu va veni,are treaba prin cavouri & tzintirime (Marţi, 11 iunie 2019, 10:53)

  Plagarus [utilizator]

  Totusi si-ntotdeauna optimism am să export pana-n temnitza binemeritata de acest brigand al banului public.
  • +8 (8 voturi)    
   O precizare Brigandajul (Marţi, 11 iunie 2019, 11:00)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   Se facea pentru cauze Sociale, vezi Pintea Viteazu, Robin Hood, or acest oltean l a prcaticat pentru EL si Matracuca Lui
   • +4 (4 voturi)    
    Dupa falimentul moral a sosit si cel economic (Marţi, 11 iunie 2019, 12:47)

    Plagarus [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    Brigandajul economic este o lacomie pura si lacomia nu are nici limita si nici mila!
 • +5 (5 voturi)    
  Eminenta cenusie (Marţi, 11 iunie 2019, 11:50)

  salas1982 [utilizator]

  Cred ca ar trebui verificat pe la vama/aeroporturi daca nu cumva a plecat si eminenta asta prin tari straine.
  • +4 (4 voturi)    
   ! (Marţi, 11 iunie 2019, 12:37)

   jaoju [utilizator] i-a raspuns lui salas1982

   cand aud de 'eminenta cenusie' in legatura cu valcov, automat se declanseaza senzatia de voma
 • +2 (2 voturi)    
  la mai mare (Marţi, 11 iunie 2019, 21:09)

  Ilidia [utilizator]

  La multi ani...de "odihna"... si contopirea cu prdeapsa ptr. urmatorul proces cu primaria...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by