Consiliul National pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a hotărât amendarea cu 1.000 lei a Grădiniţei nr.42 din Capitală, unde, în februarie, inspectoratul şcolar a deschis o anchetă internă după ce o fetiță cu tulburări de spectru autist a fost închisă într-o clasă goală în timp ce în instiuţie se afla o inspecţie. Educatoarea a fost sancționată doar cu avertisment de CNCD.

GradinitaFoto: Agerpres

Potrivit unui comunicat de presă remis de CNCD, Colegiul director al instituției a hotărât în ședința de luni, cu unanimitate de voturi a celor prezenți (șapte membri), sancționarea grădiniței cu amendă în cuantum de 1.000 lei.

„Decizia unei educatoare de a muta un copil cu dizabilități la o altă grupă pe perioada inspecției reprezintă discriminare conform art. 2 și art. din 15 G. 137/2000, republicată. Educatoarea a fost sancționată cu avertisment contravențional, iar gradiniței i s-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale în cuantum de 1.000 lei. Se recomandă educatoarei ca pe viitor să evite astfel de acțiuni”, se arată în comunicatul difuzat de CNCD.

În luna februarie, o fetiță cu tulburări de spectru autist care frecventează Grădiniţa nr.42 din București a fost închisă într-o clasă goală în timp ce în instiuţie se afla o inspecţie. Inspectoratul şcolar a deschis o anchetă internă, catalogând gestul ca fiind unul grav.

„Inspectoratul şcolar nu este şi nu va fi niciodată de acord cu asemenea metode de a discrimina elevii cu cerinţe speciale. S-a încălcat grav dreptul la educaţie şi dreptul copiilor care au cerinţe speciale la educaţie. (...) Nu vom fi de acord cu asemenea metode indiferent dacă doamna educatoare are definitivat sau gradul I. Nu trebuia să procedeze aşa sau să transmită acel mesaj mamei în care să o sfătuie să ţină copilul acasă”, afirma atunci purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), Marian Banu.

Situaţia s-a aflat după ce mătuşa unei fetiţe a postat pe pagina ei de Facebook întreaga situaţie, explicând faptul că educatoarea i-a recomandat să ţină copilul acasă. De asemenea, a fost postată şi conversaţia dintre educatoare şi mama copilului. Cadrul didactic îi spune părintelui că vor mai fi 2-3 copii, în cazul în care vor fi prezenţi, şi vor sta cu o altă educatoare. Întrebată de ce, profesoara a spus că „avem inspecţie”.

„Tamara are 5 ani, este inteligentă, ştie alfabetul, spune poezii, pictează, vorbeşte engleză, are fantezie. Nu este un copil problemă, nu este agresivă. Deci educatoarea nu trebuie să depună vreun efort în plus”, a postat pe Facebook mătuşa fetiţei.

Tot în ședința de luni, CNCD a adoptat o hotărâre referitoare la refuzul unui taximetrist de a transporta o persoană cu autism: „... reprezintă discriminare conform art. 2, alin. 1, și art. 10 , lit g) din 15 G. 137/2000, republicată. S-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale în cuantum de 1.000 lei pentru firma de taximetrie și 1.000 lei pentru șofer, cu obligația de a publica într-un cotidian național un rezumat al hotărârii și recomandarea ca în viitor să acorde servicii de taximetrie fără discriminare”.