Ministrul de Interne, Carmen Dan, a anunțat luni că în data de 10 mai a avut o întâlnire cu prefectul și subprefectul de Bacău, dar și cu primarul din Dărmănești, pentru a „analiza” situația cimitirului din Valea Uzului.

Carmen DanFoto: Facebook - Carmen DAN

În cadrul acelei ședințe, s-a convenit „demararea cu celeritate a procedurilor de clarificare a situației juridice” a cimitirului disputat între Bacău și Harghita, urmând ca autoritățile locale județene să se reunească într-o ședință comună.

„Dacă nu se ajunge la o înțelegere amiabilă va fi sesizată instanța”, a spus Carmen Dan, argumentând că atât timp cât ambele județe și comunități vor avea puncte de vedere diferite „tensiuni de acest fel vor putea fi generate oricând”.

Carmen Dan a mai făcut o precizare: ultima ședință de conciliere între autoritățile locale a avut loc în 2012, la instituția prefectului Bacău.

Ministrul de Interne a mai afirmat că, „indiferent de neînțelegeri, există un aspect greu de contestat: conform documentelor de la Ministerul Apărării, cimitirul din Valea Uzului a fost fondat de Societatea Cultul Eroilor în 1926-27 iar acolo sunt înmormântați 1.306 de militari români, maghiari, germani, austrieci, italieni, ruși și sârbi.