Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins, luni, acţiunea Inspecţiei Judiciare vizând-o pe Cristina Tarcea, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Sediul CSMFoto: AGERPRES

Judecătorii din CSM au constatat nulitatea absolută a acţiunii disciplinare declanșate de Inspecţia Judiciară împotriva șefei instanței supreme. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi și poate fi contestată în 15 zile.

În 16 aprilie, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a decis să repună pe rol dosarul în care a fost vizată Cristina Tarcea.

În decembrie 2018, Inspecţia Judiciară anunţa că a început acţiunea disciplinară în cazul preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, pentru "refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu şi pentru nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor". Acțiunea viza constituirea completurilor de cinci și de doi judecători de la ICCJ.

În acest caz, sesizarea a fost făcută de Romanian Community Coalition - Coaliția Românilor din SUA, condusă de fostul preot Chris Terhes, ales europarlamentar pe listele PSD.