Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a susținut, luni, că la alegerile din 26 mai în secțiile din străinătate au existat și "ameninţări cu moartea și atacuri fizice", fiind oameni care după încheierea votului au încercat să spargă uşa ambasadei. "Avem poze cu oameni din comisia de votare cu vânătăile de pe ei", a susținut Meleșcanu. Întrebat dacă au existat plângeri penale în acest sens, ministrul de Externe a spus că nu are "o profesie de denunţător".

HotNews.roFoto: Hotnews

În conferința de presă în care a prezentat raportul privind dezastrul de la secțiile de votare din diaspora, unde mii de oameni au stat la cozi, iar unii dintre ei nu au reușit să voteze, Teodor Meleșcanu a spus, așa cum arată și raportul, că a existat și turism electoral.

"În general au fost în marile capitale în care televiziunea este prezentă, a fost o aglomerare foarte mare de oameni, inclusiv grupuri bine organizate care au continuat să facă campanie electorală, inclusiv în interiorul secţiilor de votare, ceea ce este interzis prin lege (...) La Bologna, la consulat, la ora 7.30 erau doi votanţi şi au venit cinci autocare cu 200 de oameni care au făcut imediat o coadă imensă şi un scandal de ce nu se votează mai repede", a afirmat Meleşcanu.

El a susținut că una din cauzele întârzierii votului a fost şi faptul că "foarte mulţi dintre cei care doreau să voteze nu aveau documentele în regulă - aveau paşapoarte expirate, nu aveau cărţi de identitate" și "s-au întâmplat incidente".

Potrivit lui Meleșcanu, "au existat şi lucruri mult mai grave - ameninţări cu moartea, atacuri fizice".

"Avem poze cu oameni din comisia de votare cu vânătăile de pe ei, avem imagini cu oameni care după încheierea votului au încercat să spargă uşa ambasadei", a punctat ministrul.

Întrebat dacă au existat plângeri penale în acest sens, Teodor Meleşcanu a răspuns: "Nu am o profesie de denunţător şi am rugat colegii de la ambasadă să nu escaladăm noi discuţiile, deşi la ambasadă s-au prezentat la secţiile de votare câteva zeci de denunţuri pentru că nu s-a desfăşurat bine votul".