- În penitenciarele din România, rata sinuciderilor este în medie de 3,95 la 10.000 de deţinuţi. Sub cea din Norvegia (30), Franţa (12,4), Belgia (11) ori Portugalia (9,1).
- Rata sinuciderilor în penitenciarele românești este de 3 ori mai mică decât în rândul populației României.
- De regulă, deținuții care se sinucid ascund această intenție și folosesc pentru sinucidere obiecte de inventar din cameră și dintre cele permise a fi păstrate asupra lor: cearceafuri, pături, fețe de perna, obiecte de îmbrăcăminte, lame de ras ori instrumente tăietoare improvizate.
- Personalul penitenciarului supraveghează vizual camerele de deținere, însă anumite spații precum grupul sanitar nu pot fi supravegheate din rațiuni de protecție a intimității, deși sunt verificate de cel puțin 2 ori pe zi.
- Supravegherea continuă nu este permisă fiind considerată abuzivă; chiar și în cazul deținuților clasificați ca fiind cu risc de sinucidere, aceasta fiind periodică, deși mult mai frecventă.
- Sunt destule situații în care personalul penitenciarului și deținuții intervin cu succes pentru a opri tentative de sinucidere, detenția în comun fiind un avantaj în aceste cazuri.
- Cu excepţia motivelor legate strict de pedeapsa în sine ce presupune lipsirea de libertate, tabloul sinuciderilor ce au loc în penitenciare seamănă cu cel al sinuciderilor ce au loc afară.
- În literatura de specialitate se consideră că până la 90% dintre cei care se sinucid au o afecţiune psihică, chiar dacă uneori acest act poate fi prima manifestare a acelei afecţiuni.
- Toate decesele care au loc într-un penitenciar, indiferent de motivul prezumtiv, sunt verificate de Parchetul de pe raza căruia se află penitenciarul în cauză.”
Sindicaliștii din penitenciare spun că rata sinuciderilor este de trei ori mai mică în închisori decât în toată România. Cum stăm în comparație cu alte țări

Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
oamenii aflati in libertata... da-i dracu!
important e ca statul putea sa-i citeasca gandurile acestui criminal si sa nu-l lase sa se sinucida!
noi dorim ca toti ccriminalii sa fie hraniti din banii nostrii zeci de ani! e visul nostru!
also... a fost lucrare din interior... a fost de fapt omorat! Gata... s-a stabilit... nuy mai conteaza ce zic autoritatile... daca oamenii asa cred, asa este, clar?!
Asta inseamna ca pentru populatia aflata in penitenciarele din Romania, o rata de 3.95/10.000 = 39.5/100.000 adica de aproape 4 ori mai mare decat pentru cei aflati in libertate.
Fac aceasta rectificare, sa nu-i apuce pe guvernanti ideea sa ne interneze en gros in penitenciare, pentru bine nostru :-). Cat despre d-nul presedinte de sindicat - aritmetica nu era materie electiva cand domnia sa mergea la scoala, sau ?