Fostul consilier prezidențial George Scutaru și fostul vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor Dan Motreanu au fost achitați, luni, de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul în care erau acuzați că ar fi primit mită pentru finanţarea campaniei electorale din 2008. Decizia este definitivă.

George ScutaruFoto: Agerpres

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a respins luni ca nefondat apelul formulat de Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva sentinţei din primă instanță, de achitare, scrie Mediafax.

Dan Motreanu, fost vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi fostul consilier prezidenţial George Scutaru au fost achitaţi în iunie anul trecut de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Aceştia au fost acuzaţi de DNA că au primit 250.000 de euro, respectiv 170.000 de euro pentru finanţarea campaniei electorale din 2008.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2008, o persoană cu funcţie de conducere în administraţia locală, denunţător în cauză, a pretins şi primit de la o altă persoană aproximativ un milion de euro, cu titlu de mită, în schimbul sprijinirii acesteia din urmă în demersurile de punere în posesie de terenuri aflate în municipiul Buzău.

"Din suma de 700.000 euro, bani primiţi efectiv de persoana denunţătoare, aceasta le-a remis inculpaţilor Scutaru George-Adrian şi Motreanu Dan Ştefan, sumele de 170.000 euro, respectiv 250.000 euro, conform unei înţelegeri anterioare. Ambele sume au fost date în acelaşi scop, respectiv pentru finanţarea campaniei electorale din 2008 (alegeri locale şi generale), a candidaţilor partidului din care fac parte cele două persoane ultim menţionate", preciza atunci DNA în rechizitoriu.

Conform anchetatorilor, pentru a disimula provenienţa acestor sume de bani, George Scutaru, Dan Motreanu şi Ana Maria Schaer "au iniţiat un mecanism financiar fictiv, folosindu-se de documente justificative ce nu corespund realităţii, prin care suma de 1.213.085 lei a fost transferată, în mai multe tranşe, din contul societăţii administrată de către aceasta din urmă către o firmă care a produs articole de vestimentaţie folosite ca materiale în campania electorală".

Dan Motreanu, fost vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi ales europarlamentar, a spus în ultimul cuvânt din dosarul său de la ICCJ, că este nevinovat şi că întreaga cauză nu reprezintă decât o ficţiune, deoarece acuzaţiile ar fi bazate pe un denunţ mincinos. Pe de altă parte, procurorul de şedinţă a cerut pedeapsă cu închisoarea cu executare (orientată spre mediu) pentru toţi inculpaţii din cauză.

Dan Motreanu, fost vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a fost votat și europarlamentar pe lista PNL.