Judecătorii instanţei supreme au admis, luni, o cerere a apărătorilor lui Radu Mazăre, care spun că acesta nu ar mai putea fi judecat sau cercetat şi în alte cauze decât cea pentru care a fost extrădat şi astfel au transmis o adresă la Ministerul Justiţiei în care cer lămuriri privind modul de interpretare a normelor legate de extrădare.

Radu Mazare (foto arhiva)Foto: Agerpres

Instanţa supremă a reluat, luni, audierile în dosarul în care fostul edil al Constanţei Radu Mazăre este judecat alături de omul de afaceri Avraham Morgenstern pentru pretinse fapte de corupţie legate de acordarea unor contracte.

La termenul de luni al procesului, avocata lui Radu Mazăre a făcut o cerere prealabilă în acest caz, prin care a arătat că în Legea extrădării se prevede că persoanele nu ar putea fi cercetate sau judecate în alte cauze decât cea pentru care au fost extrădate, scrie Agerpres.

Potrivit legii, "persoana predată nu va fi nici urmărită, nici judecată pentru orice alte fapte anterioare predării", a explicat avocata lui Mazăre.

În acest context, judecătorii ICCJ au cerut avocatei sfaturi privind acest pretins impas juridic, context în care aceasta a explicat instanţei că trebuie să ceară detalii de la Ministerul Justiţiei, care să comunice cererea de extrădare.

"Ne-ar interesa decizia autorităţilor din Madagascar. Domnul Mazăre nu poate să fie judecat pentru orice altă faptă anterioară extrădării. În acest dosar, fapta e din 2011. Singurul remediu procesual e disjungerea sau încetarea procesului penal. La art. 74 există o excepţie: dacă statul care a predat o consimte. Deci, trebuie emisă adresa către autorităţile din Madagascar. Nu se poate trece la judecata domnului Mazăre", a mai explicat avocata.

Procurorul DNA prezent la şedinţă a precizat că procedura de extrădare e în altă cauză, "dar articolul nu are aplicare, deoarece a fost deja extrădat şi nu se mai aplică regula specialităţii".

"Nu se impune nici disjungerea, nici încetarea", a conchis procurorul.

La rândul său, Radu Mazăre a spus că este de acord cu cele cerute de avocata sa şi că doreşte să dea declaraţii, dar nu la acest moment, ci la termenul următor.

După deliberări, judecătorii ICCJ au admis solicitarea avocatei lui Mazăre, în sensul emiterii unei adrese către Ministerul Justiţiei pentru a se comunica documentaţia legată de extrădarea lui Mazăre. Instanţa a precizat că doar după ce va studia întreaga documentaţie va putea oferi o soluţie privind solicitarea integrală a apărării lui Radu Mazăre.

Radu Mazăre a fost adus luni din Penitenciarul Rahova la Înalta Curte de Casație și Justiție, acolo unde se judecă apelul dosarului privind locuințele sociale din campusul "Henri Coandă", cauză în care fostul edil și fratele său au fost achitați în primă instanță. El este încarcerat în urma pedepsei definitive la 9 ani de închisoare primite în dosarul privind retrocedările de plaje și terenuri din Constanța.