Noii miniștri de la Justiție, Ana Birchall, Fonduri Europene, Roxana Mînzatu și Românii de pretutindeni, Natalia Intotero, depun luni jurământul de învestire în funcție, la Cotroceni.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ceremonia de depunere a jurământului va avea loc luni, la ora 17:00, la Palatul Cotroceni, potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretele de numire a Anei Birchall în funcţia de ministru al Justiţiei, a Roxanei Mînzatu ca ministru al Fondurilor Europene şi a Natalei Intotero ca ministru pentru Români de pretutindeni, a informat Administraţia Prezidenţială. Ana Birchall, Roxana Mânzatu, Natalia Intotero au fost propuse în 28 mai, a doua zi după arestarea lui Liviu Dragnea.

Tot atunci, Titus Corlățean a fost propus pentru funcția de vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, însă a fost respins de Iohannis. Klaus Iohannis arată, în scrisoarea trimisă premierului Viorica Dăncilă, că Titus Corlățean "nu se bucură de o reputaţie neştirbită, cerinţă esenţială pentru exercitarea demnității de viceprim-ministru şi pentru gestionarea domeniului complex al implementării parteneriatelor strategice ale României”. "În funcţia de ministru de externe, deţinută anterior, a gestionat în mod defectuos activităţi din domeniul său de competenţă, ceea ce a avut ca efect direct împiedicarea exercitării de către cetăţenii români din străinătate a dreptului de vot”, mai arată președintele.

El i-a mai scris Vioricăi Dăncilă să nominalizeze pentru această funcție o persoană care, "pe lângă respectarea condițiilor prevăzute de lege, în mod necesar, ar trebui să răspundă și cerințelor referitoare la pregătirea generală, pregătirea în specialitatea domeniului, experiența în materie, instruirea și aptitudinile pentru funcția în domeniu, reputația neștirbită și moralitatea”.

Numirile vin ca urmare a demisiilor înregistrate înainte de alegerile europarlamentare, și anume: Natalia Intotero, Rovana Plumb și Tudorel Toader.

În prima fază, șeful statului a respins propunerile făcute de PSD: Eugen Nicolicea la Justiție, Oana Florea la Fonduri Europene și Tit Brăiloiu la Românii de pretutindeni. Ana Birchall a preluat pe 25 aprilie conducerea Ministerului Justiției de la Tudorel Toader și a asigurat interimatul, după refuzul șefului statului de a-l numi pe Eugen Nicolicea.