22 de avertizări de ploi, grindină, vânt și 16 coduri hidrologice de inundații au fost emise în primele 9 zile ale lunii iunie, unele fiind cod roșu, ceea ce înseamnă pericol iminent. Climatologii atrag atenția că vremea va fi la extreme și în viitor și asta din cauza schimbărilor la nivel global, transmite Mediafax.

FurtunaFoto: Hotnews

În anul 2019, în România s-a înregistrat pentru prima data o tornadă. Iar primăvara și primele zile de vară au adus sute de avertizări meteo și hidrologice. În unele zile, autoritățile au emis și câte nouă astfel de avertizări.

“Perioada aceasta din an este în mod normal caracterizată de instabilitate mare dacă o comparăm cu celelalte luni ale anului totuși intensitatea instabilităților a fost deosebită și am avut de exemplu cantități de precipitații în luna mai aproape dublu față de normalul perioadei de referință 1981 – 2010, am avut inclusiv episoade de tornade. Explicația ține de natura globală a schimbării climatice pentru că astfel de fenomene extreme sunt prezente peste tot în lume, evident depinzând de tipul de climă și de regiune”, a declarat Roxana Bojariu, climatolog, pentru MEDIAFAX.

Aceasta dă exemplul situațiilor extreme înregistrate pe glob, cum ar fi inundațiile din America de Sud și temperaturile de 50-51 de grade în India și Pakistan.

“Vorbim de o creștere a intensității și frecvenței fenomenelor extreme peste tot în lume nu doar în România și pentru aceste fenomene cauza intensificării și creșterii frecvenței poate fi legată de schimbarea climatică. Datorită încălzirii globale avem în sistemul terestru o cantitate mai mare de căldură reținută și o cantitate mai mare de umiditate în atmosferă. Și căldura și umiditatea în atmosferă sunt transferate dintr-o parte în alta a globului tocmai prin aceste manifestări ori dacă avem mai multă căldură este clar că manifestările vor fi extreme”, mai spune Roxana Bojariu.

Modificările climatologice au fost accelerate după a doua jumătate a secolului XX, iar avertismentul specialiștilor este legat în special de creșterea concentrației gazelor cu efect de seră.

”Ne putem aștepta la cantități de precipitații din ce în ce mai mari pe perioade din ce în ce mai scurte și localizat și asta înseamnă risc crescut pentru inundații rapide, ne putem aștepta la manifestări din ce în ce mai severe pentru episoade de grindină, inclusiv la modificări ale statisticii în cazul tornadelor. Dacă vorbim de alte zone de pe glob, de exemplu în cazul uraganelor se vorbește deja în zonele tropicale, de introducerea unei noi categorii. Până acum sunt 5 categorii pentru intensitatea uraganelor dar se pare că pe viitor vom avea nevoie de a șasea categorie tocmai pentru că există o tendință de creștere a intensității în cazul uraganelor. Pe de altă parte sunt modificări ce se petrec și în distribuția gheții în Arctica, este din ce în ce mai redusă suprafața acoperită cu gheață acolo, există aceste reduceri ale masei și ale dimensiunii ghețarilor continentali care au efecte asupra omului și ecosistemelor. Vorbim practic de o reconfigurare a întregului sistem climatic”, a spus climatologul Roxana Bojariu.

Tocmai din cauza schimbărilor climatice, în momentul de față este aproapae imposibil să fie emisă o prognoză pe o perioadă mai lungă de două săptămâni.

“Așa cum arată informațiile acum, pe de altă parte există informații că am putea avea intervale caracteristice verii inclusiv în luna septembrie, deci o prelungire a verii. Aceste informații trebuie luate cu grijă, ele nu au un grad de realizare foarte ridicat și este bine să urmărim actualizările iar pentru oameni cele mai informative rămân prognozele cu anticipație de câteva zile chiar prognozele de tip now-casting care îți pot spune, chiar în cazul fenomenelor extreme, chiar dacă cu puțin timp înainte, dar îți pot da informații ce te pot feri de neplăceri. Și în această vară, și în verile care vin ne putem aștepta la fenomene extreme, în toate anotimpurile în general”, a mai declarat Roxana Bojariu.

Avertizările emise în primele 9 zile din luna iunie de către Adminstrația Națională de Meteorologie:

Duminică, 9 iunie:

Cod portocaliu de ploi torenţiale şi vijelii în 6 județe. Capitala și 17 județe, sub cod galben (Detalii aici)

Cod portocaliu de inundaţii pe râuri din 9 judeţe, până luni

Cod portocaliu de inundaţii pe râuri din 8 județe. Cod galben pe râuri din 35 de județe

Sâmbătă, 8 iunie

Cod portocaliu de ploi torențiale, vânt, vijelii și grindină în 11 județe

Atenționare nowcasting de vreme severă, pentru Olt și Vâlcea

Vineri, 7 iunie

Avertizare cod roșu de furtună și grindină în Iași, Vaslui și Sălaj

Cod roșu de furtună și grindină în câteva localități din județul Neamț

Cod galben de furtună și grindină în 36 de județe

Cod galben de ploi în cinci județe din Transilvania

Cod roșu de inundații pe râul Valea Fânețelor din județul Bihor

Cod roșu de inundații pe râul Miletin, din Iași

Cod portocaliu de inundații pe râul Valea Fânețelor, din Bihor

Cod portocaliu de inundații pe râul Miletin, care trece prin județele Botoșani și Iași

Joi, 6 iunie

Cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină în județele Timiș, Arad și Bihor

Cod portocaliu de ploi și grindină în Suceava, Cluj, Bacău și Neamț

Alertă meteo de ploi torenţiale până luni dimineața. Cod galben în 29 de județe

Cod portocaliu pe râuri din Harghita și Bacău; cod galben în Suceava

Cod roșu de inundații pe râuri din județul Timiș

Miercuri, 5 iunie

Cod portocaliu de furtună în județele Vaslui, Buzău, Galați și Vrancea

Cod portocaliu de inundații pe Dunăre, sector aval Gruia

Marți, 4 iunie

Imagini cu o tornadă în formare, surprinse în județul Brașov

Cod portocaliu de ploi pentru București

Cod roșu de grindină și vijelii în județul Vaslui

Cod portocaliu de ploi și grindină în Moldova și nord-estul Munteniei

Marți, 4 iunie

Cod galben și portocaliu de inundații pe Dunăre, sector aval de S.H.E.N. Portile de Fier – Zimnicea (judeţele Mehedinti, Dolj, Olt şi Teleorman), sector aval Isaccea şi ȋn Delta Dunării (judeţul Tulcea), până în 13 iunie

Luni, 3 iunie

Cod roșu de vijelii și grindină de mari dimensiuni în județul Galați

Cod portocaliu de ploi torențiale în 21 județe

Noi avertizări cod galben şi portocaliu de inundaţii pe râuri din 38 de judeţe

Cod portocaliu de inundaţii pe râuri din șase județe: Iași, Vaslui, Neamț, Bacău, Vrancea și Galați

Sâmbătă, 1 iunie

Cod portocaliu de ploi torențiale în Harghita

Cod portocaliu de vreme rea la Iași

Cod portocaliu de vijelii și grindină în județul Sibiu,

Cod portocaliu de ploi torențiale în 11 județe

Cod galben de ceață în Alba, Harghita, Mureș și Covasna

Cod portocaliu de inundații pe râuri din județul Alba

Cod portocaliu de inundaţii pe râuri din 16 judeţe

Cod roșu de inundații în județele Prahova și Ialomița

Cod portocaliu de inundații pe cursul inferior al râului Prahova, ce străbate două județe

Alertă hidrologică în patru județe din Moldova