Hidrologii au instituit cod portocaliu de inundații pe râuri din 8 județe, începând de la ora 13.00 până luni la ora 14.00, dar și avertizări cod galben de inundaţii pe râuri din 35 de judeţe, până luni noaptea, transmite Mediafax.

InundatiiFoto: IGSU

Codul portocaliu a fost emis pentru perioada duminică ora 13.00 – luni ora 14.00 pe râuri din Vaslui, Galaţi, Neamţ, Iaşi, Bacău, Vrancea, Constanţa şi Tulcea.

Fenomenele se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare ȋn intervalele duminică ora 17:00 – luni ora 6:00 pe unele râuri din judeţele Vaslui, Neamţ, Bacău şi Galaţi.

De asemenea, de duminică ora 13.00 – luni ora 24.00, a fost emis un cod galben de inundații pe râuri din județele Bistriţa Năsăud, Harghita, Mureş, Alba, Sibiu, Hunedoara, Timiş, Caraş Severin, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Covasna, Braşov, Vâlcea, Argeş, Olt, Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Prahova, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Vrancea, Neamţ, Bacău, Suceava, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Botoşani, Constanţa şi Tulcea.

Bazinele hidrografice afectate sunt Someşul Mare, Mureş, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Jiu, Olt, Argeş, Ialomiţa, Călmăţui, Siret, Prut şi râurile din Dobrogea.

Hidrologii anunță scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale cotelor de apărare.