O mulţime impresionantă de pelerini a participat sâmbătă, la Şumuleu Ciuc, la tradiţionalul pelerinaj de Rusaliile Catolice, închinat Fecioarei Maria, considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrală şi de Est, transmite Agerpres.

Pelegrinajul de la Sumuleu CiucFoto: Captura YouTube

Sfânta Liturghie a fost oficiată de la altarul în aer liber situat în şaua dintre munţii Şumuleul Mare şi Şumuleul Mic, la marginea municipiului Miercurea Ciuc, acelaşi de unde, în urmă cu o săptămână, Papa Francisc a oficiat Liturghia Pontificală.

Pelerinii, majoritatea catolici de limbă maghiară, au venit din toată România, dar şi din Europa şi chiar de pe alte continente.

Grupurile de pelerini au urcat muntele Şumuleu rugându-se sau cântând imnuri bisericeşti, unii dintre ei fiind îmbrăcaţi în port popular şi purtând steaguri ale Ungariei, steagul secuiesc sau pe cel arpadian.

La slujbă a participat, la fel ca în ultimii ani, preşedintele Ungariei, Ader Janos, şi soţia sa, care au fost primiţi cu aplauze de mulţimea prezentă la pelerinaj, precum şi vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, demnitari din Guvernul de la Budapesta, reprezentanţi ai Consulatului general al Ungariei la Miercurea Ciuc, parlamentari UDMR, autorităţi locale şi judeţene.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de arhiepiscopul de Alba Iulia, dr. Jakubinyi György, şi de episcopul auxiliar de Miercurea Ciuc, Tamás József, singurul invitat al slujbei de hram de Rusalii fiind episcopul de Timişoara, Pál József Csaba, el fiind cel care a ţinut predica festivă.

Atât arhiepiscopul de Alba Iulia, cât şi episcopul de Timişoara au făcut referire, în cuvântul lor, la mesajul transmis, la Şumuleu, în urmă cu o săptămână, de Sanctitatea Sa Papa Francisc şi i-au îndemnat pe credincioşi să urmeze învăţăturile liderului spiritual al lumii catolice.

De asemenea, episcopul Pál József Csaba a făcut apel, în predica sa festivă, la înţelegere şi dialog şi a amintit de incidentul de la Valea Uzului, îndemnându-i pe pelerini să nu generalizeze, să dea dovadă "de demnitate umană şi creştină".

El le-a vorbit celor prezenţi despre importanţa părinţilor în viaţa copiilor şi le-a spus că trebuie să îşi respecte semenii, pentru că fiecare are ceva bun în el şi să aibă aceeaşi înţelegere faţă de oamenii din jur aşa cum mamele au faţă de copiii lor.

Evenimentul s-a încheiat, ca în fiecare an, cu intonarea imnului Ungariei, a celui secuiesc şi a unui vechi imn religios care se cântă la Şumuleu de sute de ani.

Motto-ul din acest an al pelerinajului este un fragment din Evanghelia după Luca - "Fie mie după cuvântul tău!" (Luca, 1,38).

Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc are o istorie de peste 450 de ani, în centrul său fiind statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, aflată în Biserica Franciscană.

În anul 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să le impună religia unitariană credincioşilor romano-catolici din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Caşin şi oamenii spun că doar cu ajutorul statuii făcătoare de minuni au reuşit să se opună şi să îşi păstreze credinţa strămoşească.

De atunci, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii din întreaga lume, majoritatea de limbă maghiară, vin în pelerinaj la Biserica Sfintei Fecioare Maria din Şumuleu Ciuc.