Tensiunea a crescut vineri între România și Ungaria, care s-au învinuit reciproc pentru ciocnirile ce au izbucnit într-un cimitir militar din Transilvania, pe fondul tensiunilor recurente dintre naționaliștii din ambele tabere, relatează AFP.

Incidente la Valea Uzului 5Foto: Hotnews

Au fost incidente joi între un grup de activiști români și membrii minorității maghiare din România care s-au adunat în jurul cimitirului militar din Valea Uzului, în centrul României.

Soldați români și maghiari din cele două războaie mondiale sunt îngropați în acest cimitir, care datează din vremea când Transilvania nu eraîncăparte a României, ci făcea parte din Imperiul Austro-Ungar conform AFP.

Acest loc este o sursă de tensiune, de când un ales local a organizat în aprilie construirea unei cruci de beton în onoarea soldaților români. Valea Uzului se află într-o zonă cu populație predominant de limbă și cultură maghiară, în opinia jurnaliștilor AFP.

Potrivit presei maghiare, maimulte persoane au fost rănite ușor în timpul incidentelordintre cele două grupuri.

Un purtător de cuvânt al poliției române a declarat pentru AFP că a fost deschisă o investigație în privințaconfruntării, în timpul căreia a fost deterioratăpoarta de lemn a cimitirului.

Budapesta a convocat ambasadorul României și a cerut o investigație "completă".

„Desigur, toată lumea are dreptul să-și amintească de eroii și de morții săi, dar acest lucru nu se poate întâmpla în mod ilegal și prin încălcarea dreptului celuilalt de a efectua comemorările sale“, a declarat un oficial guvernamental maghiar.

Bucureștiul a criticat Budapesta pentru "un limbaj inacceptabil" și o "prezentare distorsionată a situației", care poate provoca tensiuni.

Un înalt funcționar maghiar a fost printre cei prezenți în cimitir fără a fi fost invitat de București, s-a plâns ministrul Afacerilor Externe din România.

Minoritatea maghiară, stabilită în vestul României, reprezintă 1,2 milioane de persoane dintr-o populație de 20 de milioane de români. Se simte discriminată de către București, care acuză comunitatea că este sub influența guvernului ungar.

Papa Francisc a vizitat regiunea la începutul lunii iunie într-o călătorie în România și i-a îndemnat pe români și pe comunitatea maghiară să vindece rănile istoriei pentru a "trăi împreună ca frați și surori".