Președintele Klaus Iohannis spune despre pactul propus partidelor că "PSD face fițe” deoarece are "o majoritate toxică" în Parlament, iar "până când această majoritate pesedistă toxică nu este înlocuită în Parlament, lucrurile se vor schimba greu”.

Iohannis, PSDFoto: Administratia Prezidentiala

Klaus Iohannis a vorbit vineri la Alba Iulia despre pactul propus partidelor politice parlamentare, după consultările cu liderii partidelor pe tema rezultatului referendumului din 26 mai.

"Le-am propus un pact. PNL imediat a ieșit și a spus <>. Este exact ce vor românii: să schimbăm Constituția așa cum au votat oamenii la referendum, să interzicem ordonanțele, să interzicem amnistia, dar și să revenim la discuția pe legile Justiției, care au fost stricate tot de PSD și le-am spus-o în față la consultări: <>”, a afirmat Iohannis, citat de Mediafax.

Președintele a adăugat că a propus PSD "să se miște, da' iute” și să schimbe legislația și organizarea pentru alegeri.

"Ați văzut că iarăși în străinătate și-au bătut joc de românii noștri, au stat oamenii cu miile la cozi, mulți în ploaie, mulți au rămas afară”, a spus președintele.

Revenind la pactul propus, Iohannis a afirmat că PNL și USR au răspuns pozitiv, însă PSD "face fițe".

"Cine face fițe? PSD. Păi se poate? După ce și-au luat-o la vot, oamenii s-au exprimat clar, lumea se așteaptă acum să facă ce trebuie. Ei nu fac. De ce? Fiindcă au în continuare în Parlamentul nostru o majoritate toxică. Deci majoritatea pesedistă de acum din Parlament este o majoritate toxică. Au venit cu fel și fel de povești (...), chestiuni de-ale lor, doar ca să nu semneze, doar ca să nu facă ce le-au cerut românii. Acum PSD caută tot felul de șmecherii să se eschiveze, să nu semneze pactul, să nu repare legile Justiției, legile pentru următoarele alegeri. Până când această majoritate PSD-istă toxică nu este înlocuită în Parlament, lucrurile se vor schimba greu”, a conchis Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, la finalul consultărilor cu partidele în urma rezultatelor referendumului și alegerilor europarlamentare că a decis să invite partidele politice parlamentare să semneze un acord național pentru consolidarea parcursului european al României. Acest pact politic ar urma să prevadă transpunerea în legislație a interdicției amnistiei și grațierii și a interdicției de adoptare a Ordonanțelor de Urgență în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională. De asemenea, în acest acord politic ar urma să fie menționat că legile justiției și Codurile penale vor fi revizuite numai în acord cu avizele Comisiei de la Veneția și ale Comisiei Europene.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, la finalul ședinței coaliției de guvernare, că vor exista amendamente la pactul propus de președintele Klaus Iohannis pentru consolidarea parcursului european al României.