Titus Corlățean „nu se bucură de o reputaţie neştirbită, cerinţă esenţială pentru exercitarea demnității de viceprim-ministru”, a afirmat vineri președintele Klaus Iohannis, într-o scrisoare remisă premierului Viorica Dăncilă.

Titus Corlatean la TVRFoto: Captura TVR1

„Analizând îndeplinirea condițiilor legale, precum și a criteriilor referitoare la corespunderea pentru funcție a candidatului propus, statuate prin jurisprudența instanței constituționale, consider că persoana propusă nu se bucură de o reputaţie neştirbită, cerinţă esenţială pentru exercitarea demnității de viceprim-ministru şi pentru gestionarea domeniului complex al implementării parteneriatelor strategice ale României, întrucât în funcţia de ministru de externe, deţinută anterior, a gestionat în mod defectuos activităţi din domeniul său de competenţă, ceea ce a avut ca efect direct împiedicarea exercitării de către cetăţenii români din străinătate a dreptului de vot”, se arată în această scrisoare.

Din aceste motive, președintele a decis să respingă propunerea de numire în funcția de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României a domnului Titus Corlăţean.

Klaus Iohannis detaliază și cerințele pe care trebuie să le îndeplinească viitoarea propunere pentru funcția de vicepremier, pe lângă cele prevăzute de lege:

  • pregătirea generală
  • pregătirea în specialitatea domeniului
  • experiența în materie
  • instruirea și aptitudinile pentru funcția în domeniu
  • reputația neștirbită și moralitatea

„Prin urmare, în conformitate cu dispozițiile art. 85 alin. (2) din Constituție și ținând seama de jurisprudența Curții Constituționale urmează să înaintați o altă propunere pentru funcția de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României care, pe lângă respectarea condițiilor prevăzute de lege, în mod necesar, ar trebui să răspundă și cerințelor referitoare la pregătirea generală, pregătirea în specialitatea domeniului, experiența în materie, instruirea și aptitudinile pentru funcția în domeniu, reputația neștirbită și moralitatea”, arată șeful statului, în această scrisoare.