Jandarmeria Română a anunțat că a fost deschis un dosar penal și se fac cercetări pentru distrugere după incidentele care au avut loc joi în Valea Uzului, când membrii unei organizații românești au rupt poarta cimitiruluidisputat între autoritățile române și maghiare, au transmis, vineri, reprezentanții Jandarmeriei Române.

Incidente la Valea Uzului 6Foto: Hotnews

Potrivit reprezentanților Jandarmeriei Române,citați de Mediafax, criminaliștii din cadrul Inspectoratului de Polițe Județean Bacău au cercetat zona după manifestația de la Cimitirul din Valea Uzului și s-a dispus deschiderea unui dosar penal.

„Având în vedere aspectele constatate la fata locului, respectiv distrugerea porții de acces în cimitir, s-a dispus constituirea unui dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 253 Cod Penal, precum și în vederea stabilirii cu exactitate a împrejurărilor comiterii faptelor și a identificării persoanelor implicate”, a transmis, vineri, Jandarmeria Română.

Potrivit sursei citate, jandarmii, împreună cu celelalte structuri ale MAI, au avut ca principale obiective prevenirea apariției unor acte de violență între participanții la cele două momente comemorative și evitarea unor acte de profanare a unor morminte din respectivul cimitir, comportamente care ar fi generat un „impact emoțional deosebit” pentru populația din zonă.

„Premergător și pe timpul desfășurării evenimentelor, Jandarmeria împreună cu celelalte structuri MAI au adoptat măsuri preventive pentru detensionarea situației și protecția tuturor participanților”, mai spun reprezentanții Jandarmeriei.

Potrivit acestora, în timpul misiunii, deși au fost înregistrate momente tensionate, nu au fost situații care să impună intervenția în forță sau alte măsuri speciale.

Peste 1000 de maghiari au format un lanț uman în fața Cimitirului Eroilor din Valea Uzului, Korodi Attila declarând, joi, corespondentului MEDIAFAX, că oamenii stăteau unii lângă alții, iar pentru că erau foarte mulți, nu a trebuit să se țină de mână pentru a bloca accesul.

Ulterior, mai mulți cetățeni români aflați în preajma Cimitirului Eroilor din Valea Uzului pentru a sărbători Ziua Eroilor au rupt cordonul de jandarmi și au pătruns în cimitir, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău, Alexandra Dănculea.

„La Valea Uzului a fost ceva de nedescris în cuvinte, au venit sute de români, foarte mulți ultrași de la galerii de fotbal la înaintare, jandarmii le-au ținut piept cât au putut. Au intrat pe lateral în cimitir, au rupt poarta de lemn de la intrare cu pumnii și picioarele, au aruncat cu pietre și noroi spre maghiarii care stăteam în lanțul uman, au sărit pe cruci. Din fericire nu au fost persoane rănite, pentru că în momentul în care conflictul s-a radicalizat, am decis să ne retragem pentru ca nimeni să nu pățească nimic. Românii au ocupat cimitirul”, declara Korodi Attila.