Începând cu ora 10.00, 36 de județe sunt sub avertizare cod galben de ploi puternice, furtună și grindină. Avertizarea meteo este valabilă până vineri la ora 22.00. În Capitală, în weekend vremea va fi caldă, cu temperaturi de până la 30 de grade, dar vor fi intervale cu ploi torențiale și grindină.

PloiFoto: AGERPRES

Meteorologii avertizează că începând de vineri, de ora 10.00, până la ora 22.00, în Maramureș, vestul și nord-vestul Transilvaniei, Moldova, Dobrogea, nordul și estul Munteniei, nordul Olteniei, precum și în toate zonele de munte vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină.

Avertizarea cod galben vizează, total sau parțial, județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin, Hunedoara , Botoșani, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Tulcea, Ialomița, Constanța și Călărași.

Totodată, este în vigoare o informare de ploi torențiale, până luni dimineața. Potrivit meteorologilor, până luni, la ora 10.00, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a țării. Vor fi perioade în care se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15-25 l/mp, iar pe arii restrânse 35-40 l/mp. Fenomenele vor fi mai frecvente în timpul după-amiezelor.

Ploi torențiale și grindină și în Capitală, în weekend

De asemenea, meteorologii au emis o nouă prognoză pentru Capitală, valabilă până duminică dimineață, iar în acest interval sunt așteptate ploi torențiale, descărcări electrice și grindină.

Vineri, vremea va fi caldă. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări spre seară, când există probabilitatea relativ redusă pentru averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă se va situa în jurul a 29 de grade, iar cea minimă va fi de 16-18 grade.

Potrivit meteorologilor, sâmbătă, vremea se va menține caldă, dar și în general instabilă - după-amiaza și seara vor fi intervale cu ploi torențiale, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă se va situa în jurul a 30 de grade, iar cea minimă va fi de 17-18 grade.

Duminică, va fi cald în continuare, dar instabilitatea atmosferică va fi accentuată. Vor fi intervale cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie și condiții de grindină. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 28 de grade, iar cea minimă va fi de 17-18 grade.