Ambasadorul României la Budapesta a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior din Ungaria, pentru vineri, au anunţat autoritățile ungare, care afirmă că ceea ce s-a întâmplat joi la Valea Uzului este "scandalos şi inacceptabil", scrie agenția ungară de presă MTI.

Incidente la Valea Uzului 6Foto: Hotnews

Anunțul a fost făcut joi noapte, pe Facebook, de Tamás Menczer, secretarul de stat în ministerul de externe maghiar, responsabil cu informarea şi cu imaginea de peste graniţe a Ungariei. El a catalogat situația de la Valea Uzului drept "scandaloasă şi inacceptabilă".

Toată lumea îşi poate comemora morţii, dar nu astfel, a declarat oficialul ungar, subliniind că “aici nu este vorba despre altceva, decât despre violenţă egocentrică”.

Vicepremierul ungar Zsolt Semjén a publicat pe pagina sa de Facebook o filmare realizată la cimitir şi a scris: “Dacă politica românească nu a dorit să împiedice această barbarie, vorbim despre un scandal al moralităţii, iar dacă nu a putut să facă asta, este vorba despre un eşec al aparatului administrativ de stat”.

Guvernul Ungariei a transmis Cabinetului Dăncilă o notă de protest cu privire la incidentele de joi din cimitirul militar din Valea Uzului, declara pentru agenţia ungară de presă MTI Levente Magyar, secretarul de stat din Ministerul de Externe de la Budapesta responsabil de relaţia cu Parlamentul. În notă, Guvernul României este "somat să investigheze amănunţit cazul şi să respecte angajamentele internaţionale în această privinţă”, a afirmat Magyar. Secretarul de stat din Ungaria a catalogat drept "inacceptabil faptul că România tolerează asemenea atrocităţi”, care, „în barbarismul lor, evocă cea mai dură provocare a maghiarilor”.

CITEȘTE ȘI: