Articol actualizat

VIDEO Atmosferă tensionată la cimitirul din Valea Uzului, unde mai mulți membri ai unor organizații românești au rupt poarta pentru a pătrunde în interior, după ce peste o sută maghiari formaseră un lanț în jurul cimitirului / După retragerea maghiarilor, un sobor de preoți ortodocși a oficiat o slujbă

de Victor Cozmei, Clarice Dinu     HotNews.ro
Joi, 6 iunie 2019, 17:24 Actualitate | Esenţial


Incidente la Valea Uzului 3
Foto: Hotnews
Noi incidente la cimitirul internațional din Valea Uzului, soldate cu îmbrânceli ale membrilor unor organizații românești cu jandarmii, care s-au interpus între aceștia și cetățenii maghiari care formaseră un lanț în jurul acestui disputat cimitir, în încercarea de a împiedica pătrunderea românilor. Incidentele au escaladat și mai mulți români au rupt poarta cimitirului și au pătruns în incinta acestuia. Mai mulți maghiari au fost loviți cu steaguri, pietre și au fost scuipați, pe fond de melodii patriotice, imnul României și în scandări precum „Marș afară” sau „Marș la Budapesta”. În cele din urmă, maghiarii au părăsit zona și asociațiile românilor, în frunte cu preoți, au pus lumânări la morminte și s-au ținut slujbe de comemorare.

Totul a început la jumătatea lunii mai, când Primăria Dărmănești a ridicat zeci de cruci pentru eroii români. Acestea au fost ulterior acoperite cu saci negri de câțiva cetățeni maghiari. După aceste incidente, în 3 iunie, Consiliul Județean Harghita a decis că cimitirul va putea fi vizitat doar o oră pe săptămână. Mai multe asociații de români au anunțat pentru 6 iunie, Ziua pomenirii eroilor români, intenția de a merge în acest cimitir pentru a comemora soldații români. După acest anunț, senatorul UDMR Tanczos Barna a anunţat, în aceeași zi, că membri ai comunităţii maghiare din Harghita şi Covasna vor organiza un protest „paşnic” la cimitir, deoarece nu sunt de acord „ca până la soluţionarea problemei din Valea Uzului să aibă loc orice inaugurare sau orice sfinţire a crucilor de acolo”.


Cum au decurs incidentele de la cimitirul din Valea Uzului, relatate de la fața locului de corespondenții HotNews.ro:20:17 Ce declară un constănțean care a fost la Valea Uzului: „Maghiarii au fost prinși la mijloc și i-am fugărit cu parul”

Un constănțean prezentat de Tomis News ca fiind Emil L. afirmă:

„Noi cei din prima linie am intrat prin spate (spatele cimitirului – n.r.) și am deschis porțile. Maghiarii au fost prinși la mijloc și i-am fugărit cu parul. Au plecat, așa că am putut să ne cinstim eroii țării așa cum se cuvine! Această ilegalitate pusă la cale de maghiarii care conduc Consiliul Județean Harghita trebuie să înceteze!”.


19:36 Oamenii au început să plece de la cimitirul din Valea Uzului, se cântă în continuare cântece patriotice. S-au aprins lumânări la toate mormintele, indiferent de naționalitatea eroilor îngopați în cimitirul internațional

19:19 Sputnik, organul de propagandă al Kremlinului, dedică două articole incidentelor de la Valea Uzului, cu titlurile: „Patrioții români au rupt lacătul și au intrat cu forța!” și „UDMR vrea un nou Târgu Mureș și agită periculos conflictul interetnic”

19:54 După diverse discursuri și cântări, de la melodii patriotice la cele bisericești, de la un microfon adus în cimitir, s-a continuat slujba de pomenire. Tot de la microfon s-a făcut apel ca la plecare oamenii să strângă mizeria rămasă în urmă, „ca să se vadă cât de civilizați suntem”.

18:34 La fiecare nume strigat, cei din cimitir strigă „Prezent”. Se cântă imnul României, „Deșteaptă-ne române”18:15 Maghiarii au plecat din zonă. În cimitir se află acum cele câteva sute de români care au venit în zonă, cu steaguri, pomeni, lumânări, prapuri și bannere. Printre protestatari sunt și preoți, care au făcut o slujbă de pomenire.

De la microfon se citesc numele 149 soldați români care ar fi înmormântați în cimitir.

17:42 Maghiarii prezenți la cimitir au început să plece, sub protecția jandarmilor

17:40 Unii dintre românii aflați în cimitir au rupt cruci și le-au aruncat afară. Un sobor de preoți români a intrat în cimitir pentru o slujbă religioasă


17:28 Un grup de români a intrat prin spatele cimitirului și s-a urcat pe gard, de unde a început să lovească maghiarii cu steaguri și să-i scuipe, strigând „Marș afară”, „Marș la Budapesta”. În acest moment, grupul de maghiari este prins între gardul cimitirului, pe care sunt urcați mai mulți români, jandarmi și celălalt grup de români aflat în afara cimitirului17:33 Un grup de români a rupt poarta cimitirului și aruncă din interior cu obiecte spre grupul de maghiariÎn zonă există un grup de circa 300 - 400 de români agresivi, cu boxe de la care sunt intonate cântece patriotice. Printre ei este și George Simion, care a mai fost protagonistul unui incident la acest cimitir.

Maghiarii stau în fața cimitirului și se roagă în ungară, iar grupurile de români încearcă să rupă cordoanele de jandarmi pentru a ajunge la ei. Înspre maghiari au fost aruncate și pietre.16.55 Peste 1.000 de maghiari au format un lanț uman în fața Cimitirului Eroilor din Valea Uzului pentru a nu permite accesul la manifestările care urmează să fie organizate de Ziua Eroilor de mai multe asociații românești, până la reglementarea situației create în jurul acestui cimitir.

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila, pentru Mediafax:

„Sunt cel puțin 1.000 de persoane din zona Ciucului, dar și din Covasna, este o acțiune de solidaritate și de veghe în jurul gardului Cimitirului din Valea Uzului, pe terenul adiacent al drumului care se află în domeniu public al județului Harghita. Este un lanț uman, suntem atât de mulți oameni încât nici nu trebuie să ne ținem de mâini, stăm unii lângă alții doar la intrarea în cimitir. Așteptăm și vedem ce se întâmplă. Prin acțiunea noastră dorim să nu aibă loc în cimitir evenimente până nu se reglementează situația, mai ales la nivelul ministerelor Apărării din România și Ungaria, care au semnat un acord privind cimitirele militare”.

Printre cei prezenți se numără parlamentari și primari ai UDMR, dar și simpli cetățeni, precizează Mediafax.

Cei prezenți au pancarte cu documentele emise de autoritățile statului român care ar atesta că acțiunile Primăriei Dărmănești privind inaugurarea parcelei eroilor români din Cimitirul Valea Uzului s-au făcut cu încălcarea legii.

În jurul orei 14,00, George Simion a postat o fotografie din Dărmănești, alături de textul: „Am ajuns. Ne adunăm din toate colțurile Țării - în Darmanestii, Bacau, Romania”.

------------------------

Mai mulţi membri ai comunităţii maghiare din Harghita şi Covasna, alături de liderii lor politici, au anunțat joi organizarea unui protest pașnic la cimitirul de la Valea Uzului.

În aceeași zi, mai multe organizaţii româneşti, dar şi Primăria din Dărmăneşti, judeţul Bacău, au anunţat organizarea unor manifestări comemorative cu ocazia Zilei Eroilor.

"Mâine (joi - n.r.), comunitatea maghiară din judeţul Covasna şi din judeţul Harghita, alături de noi, liderii politici ai acestei comunităţi, vom participa la un protest paşnic, dar ferm, împotriva ilegalităţilor comise de Primăria Dărmăneşti şi le vom spune celor care vor fi acolo că nu suntem de acord ca până la soluţionarea problemei din Valea Uzului să aibă loc orice inaugurare sau orice sfinţire a crucilor de acolo. Suntem convinşi de faptul că acele cruci au fost amplasate ilegal acolo, avem din ce în ce mai multe documente din partea autorităţilor că acele acte, fapte din partea Primăriei Dărmăneşti sunt ilegale şi vom fi acolo de fiecare dată pentru a protesta paşnic, dar ferm, împotriva oricăror încercări de inaugurare a acelor construcţii", declara miercuri senatorul UDMR Tanczos Barna, citat de Agerpres.


CONTEXT

Cimitirul de la Valea Uzului se află în centrul unei dispute între autorităţile din comuna Sânmartin, judeţul Harghita şi liderii UDMR, pe de o parte şi autorităţile din Dărmăneşti, judeţul Bacău, pe de altă parte.

Acest cimitir al eroilor, cel mai mare din judeţul Harghita, adăposteşte rămăşiţele pământeşti a peste 1.300 de militari decedaţi în Primul şi al Doilea Război Mondial, din mai multe ţări.

De altfel, Ministerul Apărării Naţionale precizează într-un răspuns transmis la o solicitare Agerpres că la finalul celei de-a doua conflagraţii mondiale, în necropola de război de la Valea Uzului erau înhumaţi peste 1.300 de militari de mai multe naţionalităţi - români, unguri, germani, ruşi, austrieci, italieni şi sârbi.

În ultimii ani, Consiliul Local Sânmartin a împrejmuit incinta şi a amplasat câteva sute de cruci în memoria soldaţilor ungari căzuţi în luptele care au avut loc în zonă.

Autorităţile locale din oraşul Dărmăneşti, judeţul Bacău, au decis, recent, să ridice în incintă mai multe cruci în memoria soldaţilor români căzuţi în Primul şi al Doilea Război Mondial şi un monument pentru eroii care şi-au dat viaţa acolo, indiferent de naţionalitate, dar autorităţile din Sânmartin şi liderii UDMR susţin că demersul este ilegal, întrucât cimitirul se află în domeniul public al comunei harghitene iar crucile ar fi amplasate pe locul unor potenţiale morminte nedescoperite ale soldaţilor maghiari.

Pe de altă parte, autorităţile din Dărmăneşti susţin că au autorizaţiile necesare pentru ridicarea crucilor şi că cimitirul se află pe teritoriul acestei localităţi.

În zonă au avut loc în ultima lună mai multe incidente: crucile amplasate în memoria eroilor români şi monumentul din incintă au fost acoperite cu saci negri de plastic, iar mai mulţi activişti români au susţinut că au fost agresaţi de extremişti maghiari.

În urma acestor incidente, patru bărbaţi, printre care se numără şi viceprimarul din Sânmartin, au fost duşi, în data de 23 mai, la audieri la IPJ Harghita, într-un dosar instrumentat de poliţiştii din Bacău. În aceeaşi zi, Consiliul Local Sânmartin a votat o hotărâre prin care se interzice accesul în cimitir pentru 30 zile, iar o săptămână mai târziu, primarul din Sânmartin, Gergely Andras, şi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, au închis uşa cimitirului cu un lanţ şi trei lacăte.

Hotărârea de interzicere a accesului în cimitir a fost atacată în instanţă de Instituţia Prefectului judeţului Harghita, pentru că ar încălca mai multe legi, inclusiv Constituţia România, motiv pentru care preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a anunţat luni, 3 iunie, că cimitirul va putea fi vizitat duminica, între orele 16,00 şi 17,00, pe baza programărilor prealabile.

Mai multe persoane fizice şi organizaţii, printre care se numără Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), au anunţat că vor sărbători în data de 6 iunie Ziua Eroilor la Cimitirul de la Valea Uzului, la demers alăturându-se şi senatorul Partidului Mişcarea Populară Covasna, Gheorghe Baciu.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

85637 vizualizari

 • +4 (64 voturi)    
  gaska de la iudemeree (Joi, 6 iunie 2019, 17:28)

  un domn [utilizator]

  trebuie arestata
  • +8 (14 voturi)    
   diversiunea perfecta, prm-ps-istii se pot intoarce (Joi, 6 iunie 2019, 19:06)

   Poiana lui Occam [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Rusia isi freaca mainile.
   Hai cu Codrin, Olguta si Gusa-Hoandra
   • +3 (3 voturi)    
    Se pune gaz pe foc.Nu-i nici-un conflict. (Vineri, 7 iunie 2019, 8:34)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Poiana lui Occam

    Ieri a fost Înălțarea și sa sărbătorit Ziua Eroilor la românii ortodocși.Sau depus coroane de flori și sau oficiat slujbe la cimitirele eroilor.De ce asta este prezentată ca un conflict interetnic?
    • +2 (2 voturi)    
     Maghiarii obisnuiti nu au alta treaba decat (Vineri, 7 iunie 2019, 20:35)

     Eliberati Rusia de rusi [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

     sa puna saci pe cruci, clar, nu?
     Si la fel si romanii obisnuiti, sa ii bage in seama.
     Dupa cum spun rusii, cand sponsorizeaza ambele tabere, "idioti folositori".
 • +49 (75 voturi)    
  Cimitirul este internaţional, nu maghiar (Joi, 6 iunie 2019, 17:29)

  Iosephus [utilizator]

  Pentru că azi au apărut câteva articole care vehiculează neadevăruri despre situaţia cimitirului, dau comentariul postat zilele trecute aici:

  1. Cimitirul de la Valea Uzului este unul INTERNAŢIONAL. Bazele lui au fost puse de armata austro-ungară în 1916. În 1926, Societatea "Cultul Eroilor" l-a reorganizat, înhumând acolo soldaţii români (din Reg. 4 Vânători şi Reg. 27 Infanterie) şi străini de pe vale. Partea maghiară ia ca bază planul cimitirului din 1916, refuzând să recunoască faptul că există plan din 1926 şi liste cu soldaţii înhumaţi, de atunci şi de la renovările ulterioare (ultima, în 1985). Pentru aceasta au lansat tot felul de minciuni: au pretins că nu la Valea Uzului s-au dus lupte, deci n-ar fi avut de unde să fie români acolo. Fals, găsiţi în art. despre Reg. 15 Infanterie pe Wikipedia. Au mai pretins că românii au fost îngropaţi la Poiana Uzului (12 km mai jos) şi că noi am confunda cătunul Valea Uzului cu satul Poiana Uzului. Cunoaştem zona, fiind de acolo. Au mai pretins că zona era părăsită în perioada interbelică, ceea ce e iarăşi fals: industria lemnului era înfloritoare, în 1930 frecventau şcoala din cătunul Valea Uzului 40 de copii români şi 30 de copii unguri, nemţi şi evrei. Sunt edificatoare şi articolele istoricului Marius Diaconescu de pe blogul „Adevărul”, la care reprezentanţii UDMR n-au avut cum să dea răspunsuri valide.

  2. Cimitirul de la Valea Uzului este pe TEREN BĂCĂUAN. Prin organizarea teritorială din 1968, hotarul dintre cele două judeţe a fost stabilit pe Uz şi Benţe: ceea ce se află în stânga Uzului, de la pârâul Benţe în aval, aparţine judeţului Bacău. Exact în acestă zonă se află tabăra şcolară şi cimitirul internaţional. Rămâne un mister de ce în 2007 Consiliul Local Sânmartin a trecut în patrimoniul său cimitirul, lucru consfinţit printr-o Hotărâre de Guvern în 2010. La fel, de ce tabăra a fost trecută tot în patrimoniul harghitean, ambele fiind de fapt pe teritoriul judeţului Bacău.
  • +5 (13 voturi)    
   Cimitirele militare trebuie sa fie declarate inter (Joi, 6 iunie 2019, 19:59)

   WHITEMARIA [utilizator] i-a raspuns lui Iosephus

   Cimitirele militare trebuie sa fie declarate internatinale si sa aiba un regim aparte indiferent pe ce teritoriu se afla.
  • -3 (3 voturi)    
   nu e asa (Vineri, 7 iunie 2019, 7:47)

   gelu antigelu [utilizator] i-a raspuns lui Iosephus

   orice prost poate verifica pe google maps si o sa vada ca cimitirul este exact in Harghita. tot cimitirul. E la limita cu Bacaul, dar in Harghita. Daca nici google maps nu e precis nu stiu cine e. Iar google maps nu minte ca nu are de ce.
   • 0 (0 voturi)    
    Nu vă mai luaţi după Google maps (Vineri, 7 iunie 2019, 18:23)

    Iosephus [utilizator] i-a raspuns lui gelu antigelu

    Mai ştiu pe cineva, un "influencer", care argumenta cu Google maps. Vă spun eu că graniţa acolo e pusă ori din burtă, ori cu sfat de la cei din Harghita. Hotarul dintre Harghita şi Bacău după legea din 1968 era pe râul Uz şi Benţe, mutată ulterior pe Raţa (adică au mai ciupit un pic din Dărmăneşti). În trecutul apropiat harghitenii au mutat abuziv hotarul pe malul stâng al Uzului, ca să cuprindă şi tabăra şi cimitirul. Zona e în documentele cadastrale ale Dărmăneştiului, dar taxele de păşunat se duc la Sânmartin. O anomalie cauzată de faptul că, la nivel local, Sânmartin a beneficiat de prezenţa UDMR la putere din '90 încoace şi a făcut ce a vrut, inclusiv trecerea unilaterală a taberei şi cimitirului în patrimoniul harghitean. UDMR se bate acum cu toate forţele, pentru că la pierderea meciului va trebui să dea socoteală şi pentru asemenea lucruri.
 • +64 (70 voturi)    
  Tara de imbecili (Joi, 6 iunie 2019, 17:41)

  CapitanulPanait [utilizator]

  Acolo au ramas oasele unor oameni care erau fii, soti, parinti, poate bunici, si care au murit fara ca sa afle cu adevarat pentru ce.
  Pentru orgoliile si ambitiile unora, pentru dorinta acestora de imbogatire.
  Sa nu uitam ca in decembrie 1914 a fost la un pas sa se incheie Primul Razboi Mondial pentru ca soldatii nu mai aveau chef sa moara ca prostii si au sarbatorit impreuna nemti si francezi Craciunul.
  Si acuma o gasca de iresponsabili, nici nu mai stii de partea cui or fi, nu ii lasa nici macar dupa 100 de ani sa se odihneasca in liniste, si tot vor sa mai obtina cate ceva capital politic pe carca bietilor eroi romani si maghiari.
  • +7 (7 voturi)    
   In orice tara civilizata (Joi, 6 iunie 2019, 19:35)

   Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui CapitanulPanait

   cimitirul e un loc de liniste..
  • 0 (0 voturi)    
   De fapt armistițiul temporar de la Crăciunul (Vineri, 7 iunie 2019, 13:51)

   BlaBla1234 [utilizator] i-a raspuns lui CapitanulPanait

   Din 1914 a fost între soldații britanici și cei germani și s-au aplicat doar în anumite sectoare ale frontului și nu pe tot frontul ... În cazul francezilor nu s-au aplicat întrucât bătăliile se dădeau pe teritoriul francez ocupat de nemți pe care aceștia doreau să-l elibereze ...
 • -25 (33 voturi)    
  ...incepe? (Joi, 6 iunie 2019, 17:42)

  demaGOGU [utilizator]

  ...fara violenta!
 • -31 (55 voturi)    
  Alo, (Joi, 6 iunie 2019, 17:43)

  Zentrix [utilizator]

  Incepe razbelul ?
  Pe ei, pe ei, pe mama lor

  Ar fi cred ca a 3-a oara cand drapelul romanesc o sa fluture peste parlamentul bozgorimii
 • +50 (58 voturi)    
  ciudat (Joi, 6 iunie 2019, 17:43)

  razeshu [utilizator]

  e foarte ciudat ca toate acestea se intampla fix acum dupa alegeri cand ambele parti implicate au pierdut masiv la alegeri - p$d si udmr. Putina tensiune interetnica e fix ce le trebuie ca sa le catalizeze procentele vlaguite.
  • -1 (3 voturi)    
   Richtig! (Joi, 6 iunie 2019, 20:06)

   Maniu [utilizator] i-a raspuns lui razeshu

   .
  • +4 (8 voturi)    
   nu-i deloc ciudat, e formula veche si verificata (Joi, 6 iunie 2019, 20:41)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui razeshu

   Folosita de Vatra Romaneasca si Vadim si de UDMR pe partea ailalta.
   Acum stafeta PRM-ului e luata de PSD.
  • -4 (10 voturi)    
   esti din alt film (Joi, 6 iunie 2019, 23:43)

   muciflenduri [utilizator] i-a raspuns lui razeshu

   Cum a pierdut masiv udmr-ul? Chiar scriem cuvinte?
   • +1 (1 vot)    
    te pomenești (Vineri, 7 iunie 2019, 7:51)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui muciflenduri

    că tu ești ăla care ai votat udmr prinMoldova și Oltenia.
   • 0 (0 voturi)    
    udmr (Vineri, 7 iunie 2019, 8:49)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui muciflenduri

    a luat 5% printr-un vot cel putin indoielnic...
    cu multe semne de interebare
    nu ieie in 20 de judete de 10 ori mai multe voturi ca la vechile alegeri asa dintr-o data fara vreun ajutor
 • +18 (50 voturi)    
  Compatriotii nostri exagereaza (Joi, 6 iunie 2019, 17:43)

  Intermezzo [utilizator]

  De ce? 1.Fiindca Ardealul, totusi, este la noi. 2. Astazi este Inaltarea Domnului. Putina smerenie si decenta n-ar strica. Nu azi si nu acolo e momentul pentru GOLANII. Pentru golanii, se stie, s-au inventat stadioanele de fotbal. Cimitirele sunt pentru reculegere.
  • +8 (14 voturi)    
   Ai dreptate, dar cine a inceput cu golaniile? (Joi, 6 iunie 2019, 18:27)

   Vladf555 [utilizator] i-a raspuns lui Intermezzo

   Cine a pus saci de gunoi pe cruci?

   Proncipalul vinovat e insa statul roman, care in impotenta sa nu a luat masuri dupa 89 impotriva extremistilor maghiari si mizeriilor facute de ei.
   • +1 (3 voturi)    
    dacă (Vineri, 7 iunie 2019, 7:54)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui Vladf555

    tembelii de maghiari nu ar fi făcut lanțul lui pește prăjit ca să blocheze accesul în cimitir, ci dimpotrivă, deschideau poarta cimitirului și intrau împreună cu românii, cu siguranță nu s-ar fi întâplat nimic. Dar deh, așa e când ești prost și manipulat. Nici măcar nu știau că în cimitirul ăla erau înmormântați și sârbi, și ruși, și germani, și italieni.
   • +1 (1 vot)    
    Ce noroc pe noi... (Vineri, 7 iunie 2019, 8:22)

    Observatore [utilizator] i-a raspuns lui Vladf555

    ...ca numai ungurii sunt extremisti .
  • +2 (12 voturi)    
   Compatrioti ne sunt si PRM istii si Umdristii (Joi, 6 iunie 2019, 20:08)

   Maniu [utilizator] i-a raspuns lui Intermezzo

   care agita spiritele. Asadar , scuze, dar n-am inteles la cine te referi. La soborul de preoti ortodocsi care nu aveau ce cauta acolo???
  • +7 (9 voturi)    
   Si o precizare, daca imi permiti (Joi, 6 iunie 2019, 21:24)

   Habermas [utilizator] i-a raspuns lui Intermezzo

   Compatriotii nostrii sunt toti: si romanofonii si maghiarofonii.
 • +49 (57 voturi)    
  aceeasi oameni (Joi, 6 iunie 2019, 17:44)

  Kosmos [utilizator]

  oragnizeaza aici ce au organizat in anii 90 la Tg Mures
  Ei ar trbui identificati si arestati
 • +30 (52 voturi)    
  nu stiu daca aduce ceva bun (Joi, 6 iunie 2019, 17:45)

  gic [utilizator]

  tot scandalul, nu prea are ce.

  Pe de alta parte ungurii au cam cautat-o atunci cand au acoperit crucile romanilor cu saci de gunoi.
 • +19 (57 voturi)    
  Adică (Joi, 6 iunie 2019, 17:47)

  mopsu [utilizator]

  după ce au batjocorit crucile romanilor morți pentru țara,acum se roagă spășiți , chipurile sunt pașnici și ei sunt cei agresați ! Rușine să vă fie etnici unguri care nu respectați poporul roman care vă suportă ....
  • +3 (7 voturi)    
   Nu "chipurile"! Ci PRM chiar ataca (Joi, 6 iunie 2019, 20:09)

   Maniu [utilizator] i-a raspuns lui mopsu

   rusii jubileaza.
  • -2 (12 voturi)    
   ... (Joi, 6 iunie 2019, 23:44)

   muciflenduri [utilizator] i-a raspuns lui mopsu

   De unde esti, flacau? Chiar sunt curios cum ii suporti tu pe unguri. Cam cati unguri intalnesti zilnic?
   • +1 (1 vot)    
    Comentezi ca un (Vineri, 7 iunie 2019, 20:02)

    mopsu [utilizator] i-a raspuns lui muciflenduri

    needucat, era să zin n------t ,așa că du-te în r--ia....
    • 0 (2 voturi)    
     deh (Sâmbătă, 8 iunie 2019, 6:58)

     muciflenduri [utilizator] i-a raspuns lui mopsu

     da.. tot felul de comunistoizi patriotarzi pe aici... n-ai iesit din satul tau de prin botosani sau giurgiu, in schimb nu mai incapi de ungurii din transilvania.
 • +40 (58 voturi)    
  Facatura made CCCP (Joi, 6 iunie 2019, 17:52)

  stirilibere [utilizator]

  Sunt din zona cu pricina, niciodata nu a existat un conflict interietnic acolo. Pun pariu ca daca-i iei la intrebari pe "agitatori" sau le ceri actele de identitate nu sunt din zona, ba mai mult sunt genul de "omuleti verzi" ca in Ucraina. Daca planul cu Dragneev presedinte a esuat (Made by KGB), atunci se incearca planul "B - Coarda sensilbila ultra-nationalista", Plesoianu Presedinte :)))
  • +3 (5 voturi)    
   Adevarat; (Joi, 6 iunie 2019, 22:24)

   holdup [utilizator] i-a raspuns lui stirilibere

   problema este ca folosesc etnici romani
 • -30 (42 voturi)    
  Atat ii duce (Joi, 6 iunie 2019, 17:55)

  mihaipricop [utilizator]

  capu' pe rezistoizi sa se bata cu ungurii.
  • 0 (0 voturi)    
   cata inteligenta tovarase (Vineri, 7 iunie 2019, 8:48)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui mihaipricop

   stiic tu ca erau "rezistenti"?
   nu stii nimic ... doar arunci o acuza aiurea in tramvai...
   ati pus mana iar pe fonduri pt postaci?!

   mars si rezolvati problemele romaniei si nu mai platiti opameni sa latre pe forumuri!

   PS: se vede ca ati fost (si mai mult ca sigur o sa fiti din nou) aliati cu udmr... aceeasi tactica pe care au aplicat-o si ei in acest scandal: instigati si apoiu urlati ca uite ce au facut ailalti...
   voi sunteti in stare sa dati transilvania gratis doar ca sa scapati de o parte din "rezistenti" mari patrioti mai sunteti!
 • +29 (35 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 6 iunie 2019, 17:58)

  [anonim]

  • +6 (10 voturi)    
   da, intransigentule (Joi, 6 iunie 2019, 19:32)

   miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui

   la bulau!
   la bulau cu cine a acoperit crucile
   la bulau cu cine a pus lant cu lacat la cimitir
   la bulau cu toti instigatorii.
 • +4 (50 voturi)    
  Toti o apa si un pamant (Joi, 6 iunie 2019, 18:05)

  farty [utilizator]

  Retardati si unii si ceilalti... cu mentiunea ca ungurii sunt si nesimtiti (in stilul lor caracteristic).
  • +4 (10 voturi)    
   pe bune? (Joi, 6 iunie 2019, 20:45)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui farty

   Adica romanii sunt toti niste modele de bun-simt? Sau ai vrut sa spui ca romanii cand sunt nesimtiti o fac cu stil?
 • +32 (44 voturi)    
  Nedemn si condamnabil (Joi, 6 iunie 2019, 18:07)

  Dreiu [utilizator]

  Lasind la o parte contextul istoric legat de acest loc si faptul ca politicienii nu fac decit sa agite spiritele si de o parte si de alta, este trist ca se intimpla astfel de evenimente.
  Este cu atit mai trist si nedemn cu cit memoria celor care au cazut acolo este necinstita.
  Rusine atit romanilor cit si maghiarilor, nici unii nu au procedat corect, civilizat si intelept in contextul actual.
  Probabil spiritul vanituos si tantos al ungurilor, nu se va impaca niciodata cu cel nestatornic si delasator al romanilor. Din pacate ne-o arata inca o data prezentul.
  • +4 (6 voturi)    
   Un scandal dorit de UDMR si PSD (Joi, 6 iunie 2019, 18:17)

   Zimbru [utilizator] i-a raspuns lui Dreiu

   Toata chestia a fost organizate inainte de europarlamentare pentru ca UDMR nu trecea pragul de 5% si era nevoie de un scandal etnic. Rusine atat romanilor cat si maghiarilor pentru comportamentul nationalist de doi bani si pentru faptul ca au cazut in plasa politicienilor: la maghiari acoperirea crucilor cu pungi de gunoi si minciuna ca acela ar fi fost doar un cimitir maghiar, cand cimitirul este international si rusine Romanilor violenti care s-au dus acolo si care i-au jignit pe maghiarii prezenti. Astea nu sunt scene demne de secolul 21 in UE ci de 1848.
  • +6 (6 voturi)    
   ..... (Joi, 6 iunie 2019, 21:21)

   Andpr [utilizator] i-a raspuns lui Dreiu

   "..spiritul vanituos si tantos al ungurilor, nu se va impaca niciodata cu cel nestatornic si delasator al romanilor"

   Ce bine ai descris...
 • +41 (47 voturi)    
  2019? (Joi, 6 iunie 2019, 18:08)

  levierul [utilizator]

  Eroi sunt si unii si altii. Lasati-i in pace si memorati-i cu respect. E o tampenie sa crezi ca in 2019 mai poti retrai astfel de provocari si sentimente.
 • +29 (47 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 6 iunie 2019, 18:14)

  [anonim]

  • +5 (11 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 6 iunie 2019, 19:57)

   [anonim] i-a raspuns lui

  • +4 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 6 iunie 2019, 20:21)

   [anonim] i-a raspuns lui

   • +2 (2 voturi)    
    greoi (Vineri, 7 iunie 2019, 8:16)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui

    Poate "greoi" in cazul asta, ca anumite chestii trebuie sa aiba un anumit impact. Deci temporizezi informatia, o dai intr-un anume sens sau chiar deloc ;)
 • +6 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 6 iunie 2019, 18:18)

  [anonim]

 • +5 (9 voturi)    
  jandarmii (Joi, 6 iunie 2019, 18:22)

  Motanul_incaltat [utilizator]

  Pe astia care se bat in cimitir nu ii bat si nu ii gazeaza dragii nostri jandarmi.
  In schimb niste copii ar bate fiindca manifesteaza in piata victoriei.
 • +1 (7 voturi)    
  Ca sa nu mai spun ... (Joi, 6 iunie 2019, 18:36)

  luptator_din_munti [utilizator]

  Cum isi freaca mainile Putin daca ii iese dementa asta!
 • +7 (11 voturi)    
  P$D (Joi, 6 iunie 2019, 18:54)

  Ion_RoaitaDA [utilizator]

  Cum a obtinut UDMR voturi mai multe decat normal in regiuni care nu sunt locuite de maghiari?
  Cu ajutorul P$D, normal, acelasi partid care a impiedicat prin toate mijloacele votul romanilor din Diaspora.
  Acum, ca se afla in cadere libera ca imagine, procente, influenta si orice, P$D le cere maghiarilor nota de plata, prin diversiuni menite sa abata atentia de la adevarata problema: P$D si nevoia de curatire a societatii de acest cancer.
 • +5 (5 voturi)    
  Of Doamne ! (Joi, 6 iunie 2019, 18:55)

  Ochiana [utilizator]

  Cand concetatenii sai au inceput sa se omoare intre ei, Gandhi a inceput sa tina perioade lungi de post pentru a opri violentele.
  E cazul sa incepem si noi ?!
 • +23 (27 voturi)    
  Pana unde (Joi, 6 iunie 2019, 19:10)

  Alexa.99. [utilizator]

  se pot cobori unii...Cearta si imbranceli la cimitir. Ce nesimtire, ce mahala!
  • +1 (5 voturi)    
   dar ce ai fi vrut, tu (Joi, 6 iunie 2019, 19:35)

   miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui Alexa.99.

   sa ramana crucile eroilor romani acoperite cu saci de gunoi, sa ramana poarta ferecata cu lanturi si romanii sa nu-si poata comemora eroii?
   de unde apar cei ca tine?
  • +6 (10 voturi)    
   stim (Joi, 6 iunie 2019, 22:06)

   jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui Alexa.99.

   Nesimtiti e putin spus cand vorbesti despre unguri, atat de la noi dar mai ales despre aia din Ungaria!
 • +10 (14 voturi)    
  Ce se intampla daca situatia era inversa? (Joi, 6 iunie 2019, 19:52)

  WHITEMARIA [utilizator]

  Ce se intampla daca maghiarii nu puteau sa aiba acces la un cimitir cu soldati maghiari si nu puteau sa ii comemoreze?
 • +6 (8 voturi)    
  Isi numara mortii ca sa fie prezenti la vot data v (Joi, 6 iunie 2019, 19:59)

  eucomentez [utilizator]

  Doua lucruri sunt sigure:

  1. Cei din Bacau au facut ceva smen sa intabuleze valea uzului pe satul lor, vale care nu a fost niciodata a lor - de era a lor cimitirele nu area ingrijite si padurile erau deja defrisate.

  2. Popa numara mortii unguri ca sa stie pe cine sa treaca pe buletinele de vot. In Bacau si mortii voteaza, de sunt unguri sau nemti nu conteaza.

  Bonus: pariu ca pana la sfarsitul anului o sa dispara padurea? Se va defrisa padurea harghitenilor peste noapte, cat timp justitia isi face treaba, se face dreptate si revine proprietarilor adevarati.
 • +5 (5 voturi)    
  Asta au cautat, (Joi, 6 iunie 2019, 20:56)

  codrean [utilizator]

  UDMR, asta au primit ! Sa te tii de-acum victimizari ....
 • +5 (5 voturi)    
  Cine are de castigat voturi (Joi, 6 iunie 2019, 21:07)

  VladOcan [utilizator]

  Partidele care castiga voturi din acest conflict sunt PSD si UDMR.
 • +2 (6 voturi)    
  Vadim (Joi, 6 iunie 2019, 21:33)

  Toni_Romania [utilizator]

  iaca se intîmplă fix ce preconiza Vadim ”nebunul” - si numai el - acum 20 de ani - și Tokeș se bucură
 • +7 (9 voturi)    
  provocare (Joi, 6 iunie 2019, 22:18)

  sorin3 [utilizator]

  Este evident o provocare , numai buna de propaganda.
  E evident ca si maghiarii de acolo si roamanii servesc aceleasi interese care nu sint nici ale oamenilor din Roamania si nici ale celor din Ungaria.
  Iohanis trebue sa mearga acolo de urgenta , sa se ia de mina cu Dancila, Barna si Orban plus cine o mai fi acasa si sa depuna niste coroane de flori la toate mormintele din cimitirul acela.
  O fi acolo doar pamint dar firicelul de foc trebuie stins cit mai curind.
 • +10 (12 voturi)    
  a dummy guide to "Valea Uzului" (Joi, 6 iunie 2019, 22:50)

  AlexJ [utilizator]

  Uite ce inteleg eu din ce am citit (n-am fost acolo, nu stiu istoria locului).

  1. Un primar/consiliu decide sa inchida accessul la un cimitir (considerat international).
  Sa zicem ca primarul e al unei localitati din Germania, vorbitor de limba franceza.

  2. Sunt voci care spun ca decizia primarului e ciudata - daca nu chiar ilegala.

  3. Cateva zile/saptamani mai tarziu mai multi cetateni (francezi) vor sa organizeze o comemorare in cimitir.

  4. 1000 de alti cetateni (germani, vorbitori de franceza) decid sa nu-i lase pe ceilalti sa faca asta
  4.a De ce? li se pare ca decizia anterioara a primarului e sfanta, trebuie neaparat respectata.
  4.b Le place lor legea asa mult? Probabil, dar selectiv ....
  4.c Vad ei ceva in neregula cand le interzic ei celorlati accessul? Clar ca nu. Interzicerea accessului in diverse locului publice e uneori justificata.
  4.d S-ar bucura ei daca ar fi blocat accessul (pe strada, in parc, in poiana) pentru 30 zile. Nu stim, probabil e OK daca nu le este interzis lor accesul, ci celorlati...

  5. cele doua grupuri se intalnesc si iese cu bataie.
  Intrebare cheie: cu cine ar trebui sa tina jandarmeria?
  • +1 (1 vot)    
   ai pierdut startul (Vineri, 7 iunie 2019, 11:53)

   stupidu [utilizator] i-a raspuns lui AlexJ

   toata treaba a pornit de la faptul cind primarul localitatii vecine a venit in cimitirul care apartine de primarul vorbitor de franceza si a montat niste cruci naziste, noaptea, ca hotii
 • +7 (7 voturi)    
  Cine agită apele în Ardeal? (Joi, 6 iunie 2019, 23:45)

  of of [utilizator]

  Cine agită apele?
 • +9 (11 voturi)    
  udmr...aceasta formatiune cu altfel de interese (Joi, 6 iunie 2019, 23:59)

  Coco Whistle [utilizator]

  e timpul sa dispara. nu numai ca participa la guvernare si are prezenta in parlament dar actiunile lor sint contrare statului roman si sprijina miscari extremiste pe criterii etnice. e timpul sa intelegem ca nu cei care sint nascuti in romania sint considerati romani si trebuie ca oricare altcineva care intra pe teritoriul aceste tari sa se supuna legilor. faptul ca participa la actiuni discriminatorii, antiromanesti, pe criterii etnice e indeajus a se pedepsi nu numai exemplar dar cu demnitate. romanii ar trebui sa foloseasca mai mult capul si mai putin parul dar inteleg ca unii nu pot fi altfel educati. imaginati-va o tara fara psd, udmr, alde...liniste, pace, sa reparam drumurile alea care arata ca acum 1000 de ani. hai romani ca se poate.
 • +7 (11 voturi)    
  Bun ashe! (Vineri, 7 iunie 2019, 0:22)

  UncleSam [utilizator]

  Noah, doar asa sa mai abata PSD-ul atentia de la dezastrul actual cu o razmerita iredentista.
  Hai cu Targu Mures 2.0 ca bizonii o sa puna botul.


  ps: cine poate sa creada ca toata povestea nu este o facatura cand UDMR a trecut pragul electoral cu voturile manarite de PSD. Dar nu se inteleg prefectii PSD-isti intre ei, jandarmii tot ai lor, primarii lor si tot asa.
 • +3 (5 voturi)    
  Nimic întâmplător! (Vineri, 7 iunie 2019, 1:27)

  doar_un_mesaj [utilizator]

  Cota partidului Rusia Unită este la pământ, PSD-ul și UDMR-ul la fel. Să nu ne trezim câ începe al treilea război mondial la noi în grădină...
 • +5 (9 voturi)    
  O singura poza cu crucile rupte? Manipulare? (Vineri, 7 iunie 2019, 4:33)

  Vladf555 [utilizator]

  Am discutat revoltat cu persoane care au patruns in cimitir si mi-au spus ca asta cu crucile rupte e cea mai ordinara manipulare.

  O singura poza cu crucile rupte aveti, hotnewa?
 • +2 (2 voturi)    
  Impaciuitor (Vineri, 7 iunie 2019, 7:10)

  Soro [utilizator]

  Io zic ca ar trebui ca autorizatiile de vizitare in grup mai mare de 10 persoane sa se dea pe cate jumate de zi. Astfel romanii pot veni dimineata si ungurii seara ... daca tin sa comemoreze in aceeasi zi.
  Credeti ca s-ar gandi cineva de pe acolo la asta? N-as crede. Mai bine alimenteaza conflictul .... cu adversarul de gat pana la moarte !!!
  Asa incep conflictele si razboaiele mondiale, de la un cimitir, niste declaratii, un demnitar corupt, un ultranationalist, un parlamentar sau ministru nationalist, o natiune in flacari..... de la niste cruci. Dar se va spune ca nu e simplu si ca e vorba de un principiu, un ideal maret, .... ca ne iubim patria si neamul, ca pamantul stramosesc e sfant, ca nu exista libertate fara dragoste de patrie, .... stai ca-mi vine rau de la atata dragoste de patrie.
  Asta e la fel ca proverbul ala "cu sufletu-n rai si cu ... ... .... ".
  Daca ambele tabere si politicienii/primarii care ii sustin ar avea cata dragoste de tara ar face pace in juma' de ora.
 • +2 (2 voturi)    
  formularea (Vineri, 7 iunie 2019, 8:19)

  codrean [utilizator]

  reportajului m-a deranjat : rezulta cumva ca romanii sunt vinovati de toate relele ?! Ce cauta acolo "lantul uman"menit sa-i impiedice pe romani sa-si omagieze eroii ? Ce cauta acolo deputatul Tanczos, tare spasit aseara in emisiunea lui Gadea ? Parca nici usturoi n-ar fi mancat ?!
  UDMR pregateste de mult "confruntarea"; la fiecare emisiune TV unde e invitat un reprezentant UDMR, indiferent de tema discutiei acesta ridica "problema". Culmea a fost ca au pomenit-o si la intalnirea cu Johannis care avea o cu totul alta tema ! Si ce cauta acolo alaltaieri viceprimministrul maghiar ??? Amorsa bomba ?
 • +1 (3 voturi)    
  dragi romani (Vineri, 7 iunie 2019, 8:45)

  liviu_ [utilizator]

  asta e parditul care e la guvernare constant de 30 de ani...

  sigur si romanii nu au facut ce trebuie...
  dar e clar... udmr instiga romanii si apoi urla ca-s discriminati!
 • -2 (4 voturi)    
  valea Uzului (Vineri, 7 iunie 2019, 10:11)

  sor1 [utilizator]

  Eu cred ca cei de la hotnews vor avea probleme ,nu au pe site tresnslator automat din maghiara in romana si ungurii se vor simtii discriminati ca nu pot comenta acest articol:))))):))))))
 • -1 (1 vot)    
  valea uzului (Vineri, 7 iunie 2019, 15:19)

  etys [utilizator]

  romanii de fapt au soldatii ingropati cu 15 km mai incolo .dar ca in alte locuri acestea au fost lasati izbeliste halal neam.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by