Proiect PSD pentru votul din diaspora: Liste electorale permanente și secții de votare în funcție de numărul celor înscriși / Votul electronic ridică probleme organizatorice şi de costuri

de MH     HotNews.ro
Joi, 6 iunie 2019, 13:18 Actualitate | Esenţial


Torino vot cozi
Foto: Facebook
Senatorul PSD Șerban Nicolae a depus un proiect de lege care stabilește noi condiții pentru exercitarea dreptului de vot pentru românii din străinătate, care și la alegerile din 26 mai au stat ore în șir la cozi interminabile ca să poată vota. Șerban Nicolae susține că votul prin corespondență și cel electronic ar fi mai costisitor și ar ridica dubii privind asigurarea corectitudinii procesului de votare și propune ca românii din străinătate să voteze pe liste electorale permanente, iar secțiile de votare să fie organizate în funcție de numărul celor de pe liste, adică o secție la 1.500-2.000 de alegători.

În proiectul de lege depus miercuri la Senat, senatorul PSD propune ca la alegerile din diaspora să fie folosită aceeași metodologie ca în țară, adică liste electorale permanente și secții de votare în funcție de numărul celor de pe liste.

Potrivit proiectului de lege, identificarea și înscrierea pe liste permanente se face pe baza informațiilor obținute de la Ministerul de Interne în cazul românilor cu domiciliul în străinătate și de la Ministerul de Externe în cazul personalului diplomatic și consular și de la autoritățile publice competente în cazul celorlalte persoane.

Persoanele înscrise pe listele electorale permanente în străinătate sunt radiate din listele permanente din România, iar Guvernul și Autoritatea Electorală Permanentă au obligația de a stabili măsurile administrative pentru identificarea numărului cetățenilor români cu drept de vot cu domiciliul sau reședința și pentru dimensionarea și repartizarea geografică a secțiilor de votare. Proiectul mai prevede că repartizarea geografică a secțiilor de votare se stabilește cu consultarea asociațiilor de români și a organizațiilor partidelor românești din statele respective. În cazul celor care se află în străinătate în alte condiţii faţă de cele arătate, votul rămâne cel consacrat, pe liste suplimentare.

Argumentele senatorului: Pentru vot prin corespondență și vot electronic raportul dintre costuri şi beneficii nu este încurajator

Senatorul Șerban Nicolae argumentează, în expunerea de motive a proiectului, că votul prin corespondență și votul electronic vehiculate ca posibile soluţii alternative, inclusiv în forma deja legiferată, ridică numeroase alte probleme organizatorice şi de costuri, "raportul dintre costuri şi beneficii nefiind unul încurajator".

Parlamentarul PSD susține că prin varianta propusă de el încearcă să introducă o procedură care "să elimine sau măcar să diminueze semnificativ, disfuncţionalităţile de organizare a procesului electoral în secţiile de votare din străinătate".

Șerban Nicolae spune că a pornit de la următoarele premise:
 • comunităţi semnificative de cetăţeni români cu drept de vot se găsesc preponderent în Republica Moldova şi în unele state ale Uniunii Europene;
 • numărul cetăţenilor români cu drept de vot care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate este estimat la peste 20% din totalul cetăţenilor români cu drept de vot;
 • procedura de vot trebuie să fie nediscriminatorie şi, la situaţii similare, să aibă reguli similare;
 • votul prin corespondenţă şi votul electronic, vehiculate ca posibile soluţii alternative, inclusiv în forma deja legiferată, ridică numeroase alte probleme organizatorice şi de costuri, raportul dintre costuri şi beneficii nefiind unul încurajator; în plus, generează alte probleme de natură organizatorică ce pot fl chiar mai mari decât cele pe care speră să le rezolve, inclusiv privind confidenţialitatea şi certificarea rezultatelor; securizarea votului, confidenţialitatea acestuia şi certificarea înregistrării rezultatelor ar fi vulnerabile în faţa tentativelor de fraudă
 • este posibil ca propunerea să nu ducă la eliminarea tuturor contestărilor şi a disfuncţionalităţilor, dar trebuie să fie una echilibrată şi conformă cu problemele identificate până în prezent;
 • propunerea trebuie să se limiteze la scrutinele care se organizează cu o singură circumscripţie electorală, respectiv alegerea Preşedintelui României şi a membrilor Parlamentului European şi referendumul naţional.
Șerban Nicolae recunoaște că înfiinţarea de secţii de votare suplimentare nu constituie o noutate, această soluţie fiind propusă şi între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale din 2014, dar spune că noutatea este instituirea de secţii suplimentare de votare după regulile aplicabile celor organizate în România - o secţie arondată unei comunităţi compacte de 1.500 - 2.000 cetăţeni cu drept de vot.

O altă noutate ar fi "identificarea localurilor fezabile organizării de secţii şi repartizarea geografică a acestora cu consultarea asociaţiilor cetăţenilor români şi organizaţiilor teritoriale ale partidelor politice româneşti, legal constituite, cu sprijinul autorităţilor publice şi cu respectarea organizării administrativ - teritoriale de pe teritoriul statelor vizate".

Șerban Nicolae mai argumentează că numărul total al alegătorilor români nu s-a modificat semnificativ, dar "s-a produs o deplasare importantă de votanţi în afara României, nu cu caracter temporar sau incidental, de scurtă durată, ci cu caracter cvasipermanent" și "se impune ca şi pentru aceşti votanţi să avem proceduri similare celor aplicate pe teritoriul României".Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4825 vizualizari

 • +27 (29 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 6 iunie 2019, 13:25)

  [anonim]

  • +16 (16 voturi)    
   Sunt tâmpiți. (Joi, 6 iunie 2019, 13:53)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui

   Nu înțeleg că spațiul UE,este un spațiu de mobilitate a oamenilor.Că românii care sunt în străinătate nu stau într-un loc.Umblă,caută mereu oportunități mai bune de câștig.Dacă vreo-unul din guvernul lui Dăncilă ar munci,ar ști ce înseamnă munca ar înțelege cum circulă românii în străinătate.Dacă ținem la români și România,PSD și ALDE nu mai trebuie votați.Trebuie să dispară ca partide politice.
   • +10 (10 voturi)    
    ba inteleg foarte bine ca UE e spatiu de mobilitat (Joi, 6 iunie 2019, 14:42)

    averageJoe [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    si tocmai de aceea au ales varianta legarii de glie. Si vor incepe sa faca procesul inscrieii pe aceste lista atat de costisitor ca timp, poate si bani, nervi incat lumea sa-si bage pisioarele in ea lista.Pe scurt e o varianta premeditata nu una din nepricepere sau neintelegere.
  • +19 (19 voturi)    
   Orice propunere (Joi, 6 iunie 2019, 14:02)

   varavara [utilizator] i-a raspuns lui

   Orice propunere legislativa marca Serban Nicolae pute de la distanta. Se mira astia ce sa mai legifereze astfel ca sa impiedice cat mai multi romani din diaspora sa voteze.
   • +9 (9 voturi)    
    probabil legea va semana cu votul (Joi, 6 iunie 2019, 14:27)

    t_beriu [utilizator] i-a raspuns lui varavara

    prin corespondenta din 2016. Adica lista/registru electoral unde te poti inscrie daca ai domiciliul OFICIAL in strainatate, adica domiciliu in acte acolo. Ceea ce nu e cazul pentru 95% din cei care muncesc peste granite. Legea din 2016 a fost un esec evident, doar cateva sute/mii folosind sistemul.
    E doar inca un proiect asemanator care nu va schimba nimic (previzibil pentru PSD).
  • +2 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 6 iunie 2019, 17:54)

   [anonim] i-a raspuns lui

 • +19 (21 voturi)    
  lol (Joi, 6 iunie 2019, 13:27)

  CRMS [utilizator]

  Hai ca ati rezolvat-o si pe asta ca-n secolul XIX.
  IN plus ramane ca si pana acuma, adica nu se schimba nimic: diaspora tot tre' sa-si mai piarda timpul sa se si inscrie pe listele voastre primitive ca si pana acuma.
 • +26 (26 voturi)    
  votul electronic ridica problema (Joi, 6 iunie 2019, 13:32)

  __alex__ [utilizator]

  imposibilitatii furtului, specialitatea de baza a PSD-ului.
  Fara furt PSD-ul dispare, deci e o problema vitala pentru ei.
 • +24 (24 voturi)    
  prostia e mare la PSD. (Joi, 6 iunie 2019, 13:33)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  ce liste electorale permanente ? jumatate din oameni nu raman intr-un singur loc pt mai mult de 1-2 ani... si turistii sau cei care sunt plecati temporar ?

  PSD-ul e plin de mancatori de cacat, care nu inteleg nimic din realitate.
  • +13 (13 voturi)    
   Nu e vorba ca nu inteleg (Joi, 6 iunie 2019, 14:09)

   ddanescu [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

   Nu vor

   Listele permanente sunt o alta metoda ca sa împiedice votul. Este practic imposibil sa creezi aceste liste în străinătate - mai ales când ambasadele nu sunt capabile sa organizeze o zi de votare simpla

   O abureala ca sa scape de responsabilitate
 • +20 (20 voturi)    
  Liste permanente? (Joi, 6 iunie 2019, 13:43)

  yol [utilizator]

  Toti soferii si mecanicii din PSD au impresia ca au inventat roata. Cineva trebuie sa le spuna franc, in fata:” Fratilor sunteti extraordinar de prosti”
  Cum sa vii cu liste permanente in secolul asta.
 • +10 (10 voturi)    
  derbedei.. (Joi, 6 iunie 2019, 13:46)

  sareta [utilizator]

  Derbedeii recunosc ca si-au batut joc de milioane de romani din diaspora .Adica la cele 460 sectii de votare nu puteau vota mai mult de 700.000 ,dar ei au trimis( la misto )buletine pentru 4.500.000 de oameni !Ce se mai distrau vazandu-i pe cei din diaspora cum se chinuiau sa apuce sa voteze .Niste nemernici care au executat ORDINUL cuiva pe care procurorii trebuiau sa-l identifice si protapeasca de mult! Au terminat catusele sau sunt bara bara ....ca in 2014.Nemernicul si derbedeul care a fost Ministru de Externe in 2014 ar trebui sa fie pus din nouMinistru,numai daca renunta la imunitate si dovedeste ca nu-i vinovatul principal asa cum numai Basescu a facut in dosarul FLOTA !
 • +10 (10 voturi)    
  Sobolan Nicolae (Joi, 6 iunie 2019, 13:49)

  adi345 [utilizator]

  Era clar ca intra aripa Dracnea in joc si cei mai penali nenorociti din psd care vor bloca votul diasporei..
 • +10 (10 voturi)    
  si de fapt (Joi, 6 iunie 2019, 14:04)

  KayT [utilizator]

  ce rezolva listele astea permanente? Ca nu am inteles.

  Majoritatea celor care stau la coada or sa voteze oricum pe listele suplimentare pentru ca nu sunt rezidenti, hai sa fim seriosi. Cozile or sa fie la fel de lungi.

  Ma gandesc cu groaza ca se apropie urmatoarele alegeri si iar o sa imi pierd o zi intreaga aiurea la coada la ambasada, plus ce timp o sa mai pierd ca sa ma inregistrez pe listele permanente.
 • +12 (12 voturi)    
  Ideea e (Joi, 6 iunie 2019, 14:11)

  Alexa.99. [utilizator]

  sa fie si data viitoare aceeasi debandada la alegeri, sa fie batjocoriti la fel romanii din afara tarii.
  De ce ar vrea sa rezolve problema, cand oamenii aia nu voteaza cu ei? Cat au puterea, profita, chiar daca asta inseamna maxima nesimtire.
 • +11 (11 voturi)    
  deci dreptul la vot devine un beneficiu ?? (Joi, 6 iunie 2019, 14:14)

  vali2 [utilizator]

  la cum pune problema bursucul asta, dreptul la vot a devenit un beneficiu: "raportul dintre costuri şi beneficii nu este încurajator"

  Adica da.. poate beneficiul pt PSD nu este incurajator, Dar avem un drept, acela de a vota. Si vreau sa pot vota intr-un mod care sa ma asigure ca pot vota indiferent de cat de mare e prezenta la vot.
  Si asta se poate rezolva DOAR prin vot electronic
 • +8 (8 voturi)    
  Bine gandit ca sa nu votezi (Joi, 6 iunie 2019, 14:15)

  gugurila [utilizator]

  Pe langa procesul de inscriere care sigur va fi suficient de complicat ca sa renunte lumea, nu cred ca multi romani plecati au suficienta incredere in statul roman ca sa ii dea adresa din strainatate...

  Well, e simplu. Nu puneti botul la ce propune PSD-ul.
  • +4 (4 voturi)    
   Stii cum e, dosar cu shina (Joi, 6 iunie 2019, 14:39)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui gugurila

   si 1001 copii dupa 101 acte, legalizate la notar in tara.
   ps: si neaparat o cerere, pe o foaie indoita la 2cm neaparat in partea dreapta, altfel … nu se ia in considerare. Cererea trebuie semnata si stampilata de o duzina de fonctionari din care jumatate or sa fie in concediu, de boala.
 • +11 (11 voturi)    
  costuri mari pentru vot? (Joi, 6 iunie 2019, 14:17)

  don Semaca [utilizator]

  Conform datelor oficiale, o runda de alegeri costa aprox. 200 milioane lei si rezultatele sunt valabile pentru 4-5 ani. Incompetenta celor alesi costa mult mai mult: doar o singura companie de stat, sub inteleapta conducere a PSD-ALDE, a inregistrat in 2018 pierderi de 1130 milioane lei - https://economie.hotnews.ro/stiri-energie-23188613-situatie-dezastruoasa-complexul-energetic-oltenia-pierdere-peste-miliard-lei-continuarea-activitatii-incerta-guvernul-inchis-ochii.htm
 • +8 (8 voturi)    
  Ce dobitoc ! (Joi, 6 iunie 2019, 14:43)

  geag [utilizator]

  Asta se intreba de unde au protestatarii minute sa tina aprinse lanternele telefoanelor.
  Cam atit intelege el din utilizarea tehnologiilor
 • +7 (7 voturi)    
  calcule (Joi, 6 iunie 2019, 15:01)

  anion [utilizator]

  Mizerabil omul asta!. Sa nu lasam din mana ce este acum; sectii cat sa voteze mai putin decat pana acum. 20% votanti in strainatate din 18,5 milioane votanti in tara inseamna 3,7 milioane cetateni; impartit la 1500-2000 pe sectie de votare inseamna 2500-1850 sectii de vot, adica de 5-6 ori mai multe decat acum . Il credeti? Cheltuieli zice ca-s mai putine decat la votul prin corespondenta.
 • +6 (6 voturi)    
  mda (Joi, 6 iunie 2019, 15:52)

  SoulSearcher [utilizator]

  asta se intampla cand lasi soferul lui Catalin Voicu alias miki spaga2 sa faca legi pentru natiune...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by