​Procurorii DNA anunță oficial, joi, că au primit de la Parchetul General 42 de plângeri privind nereguli la exercitarea dreptului de vot în diaspora la alegerile din 26 mai și că au deschis un dosar penal. La alegerile europarlamentare, când a avut loc și referendumul pe tema justiției, mii de români au stat ore în șir la cozi în fața secțiilor de votare, iar mulți dintre ei nu au putut vota.

HotNews.roFoto: Hotnews

DNA spune că în 6 iunie a primit de la Parchetul General 42 de plângeri vizând nereguli privind exercitarea dreptului de vot de către românii din diaspora la alegerile pentru Parlamentul European și la referendumul din 26 mai.

"Ca urmare a transmiterii plângerilor, la data de 6 iunie 2019, în cadrul D.N.A a fost constituit un dosar penal în care se vor efectua acte de urmărire penală”, a precizat Direcția Națională Anticorupție.

Parchetul General confirma, miercuri, că pe rolul Secției de urmărire penală a fost înregistrat un dosar penal privind votul din diaspora, iar acesta a fost declinat către Direcția Națională Anticorupție.

La alegerile din 26 mai, când a avut loc și referendumul pe tema justiției, mii de români au stat ore în șir la cozi în fața secțiilor de votare, iar mulți dintre ei nu au putut vota.

Miercuri, preşedintele Klaus Iohannis a acuzat din nou că românilor din străinătate le-a fost obstrucţionat dreptul la vot, iar în acordul național pentru consolidarea parcursului european al României pe care l-a propus partidelor este menționat că semnatarii se angajează să transpună în legislație, în cel mai scurt timp, măsurile necesare asigurării - atât în țară, cât și în străinătate - a exercitării depline și efective a dreptului de vot de către cetățenii români.

Săptămâna trecută, președintele Klaus Iohannis a cerut demiterea ministrului de Interne, Carmen Dan, și a ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu pentru modul în care a fost organizat votul din diaspora. Cei doi au anunțat că nu vor demisiona, pentru că premierul nu le-a cerut acest lucru. Mai mult, Meleșcanu a declarat că nu are ce să își reproșeze și a dat vina pe șeful statului pentru supraaglomerarea secțiilor de vot din cauza referendumului.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că ”dacă au fost greșeli, și sigur au fost, cei responsabili trebuie să plătească”, referindu-se la modul defectuos în care s-au desfășurat alegerile de pe 26 mai, când mii de persoane din diaspora nu au putut vota. Dăncilă a subliniat că a cerut Ministerelor de Externe și Interne rapoarte cu privire la desfășurarea scrutinului și după aceea va lua măsuri.

Vineri, PNL a depus la Parchetul General un denunţ penal împotriva ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, acuzându-l de împiedicarea cu premeditare a votului cetăţenilor români din străinătate la alegerile din 26 mai.