Magistrații Curții de Apel București i-au dat dreptate procurorului Doru Țuluș și au anulat ordinul emis de fosta șefă DNA, Laura Codruța Kovesi, prin care acesta a fost revocat din funcția de la Direcție, însă instanța a respins cererea privind daunele morale. Decizia nu este definitivă, transmite Mediafax.

Stema DNAFoto: Wikipedia

„Anulează Ordinul nr. 300/05.07.2017 emis de Procurorul Şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Respinge ca nefondat capătul de cerere privind daunele morale. Obligă pârâtul la plata către reclamant la cheltuieli de judecată în sumă de 7.611,78 lei”, se arată în minuta instanței Curții de Apel București. Decizia nu este definitivă.

Totodată, magistrații au admis și cererea de sesizare a Curții Constituționale cu excepția de neconstitutionalitate a articolului 87, alineat 8 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.

„Procurorii numiți în cadrul Direcției Naționale Anticorupție pot fi revocați prin ordin al procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție, cu avizul secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuțiilor specifice funcției sau în cazul aplicării uneia dintre sancțiunile disciplinare”, este alineatul 8 din articolul 87.

Laura Codruţa Kovesi a cerut, în 2017, pe când era șefa DNA, revocarea lui Doru Țuluș din funcţie "pentru existenţa unei suspiciuni rezonabile ca imparțialitatea sa este afectată, având în vedere că a soluționat dosare penale în care era implicată o persoană cu care avea raporturi civile".

Mai exact, lui Doru Ţuluş i s-a reproşat faptul că şi-a vândut drepturile litigioase asupra unor restanţe salariale către un om de afaceri - Mihai Rotaru. Ulterior, Rotaru a fost implicat într-unul dintre dosarele ANRP şi a fost trimis în judecată, alături de fostul lider al PDL Ioan Oltean.

Tot atunci, Kovesi a cerut revocarea din funcţia de la DNA şi pentru Mihaiela Iorga.

Totul ar fi început odată cu apariţia în presă a înregistrărilor cu procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Ca urmare a apariţiei în spaţiul public a discuţiilor a fost deschis un dosar penal pentru folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, şedinţele cu procurorii nefiind publice. În această cauză, au fost audiaţi toţi magistraţii care au participat la şedinţele respective, solicitându-se şi realizarea testului poligraf.