Motivarea Înaltei Curți la mandatul de arestare pentru Radu Mazăre: A indus în opinia publică un sentiment de slăbiciune a statului şi de zădărnicie a actului de justiţie

de G.S:     HotNews.ro
Miercuri, 5 iunie 2019, 16:39 Actualitate | Esenţial


Mazare
Foto: Hotnews
​Magistrații ICCJ au confirmat mandatul de arestare preventivă pentru Radu Mazăre deoarece a indus în eroare și sfidat instanța supremă, dar a și creat în opinia publică sentimentul de zădărnicie a actului de justiție, care tinde să se amplifice având în vedere alți inculpați care fug de pedepse, transmite Mediafax.

„Curtea a constatat că în speţă, este de necontestat că neprezentarea inculpatului la sediul IPJ Constanţa, Biroul Supravegheri Judiciare începând cu data de 30.12.2017, conform graficului de supraveghere, echivalează cu încălcarea obligaţiei prev. de art.215 alin.1 lit.c Cod procedură penală. Conduita deliberată a inculpatului de a se sustrage de la îndeplinirea acestei obligaţii legale rezultă explicit chiar din corespondenţa cu apărătorii săi, depusă de aceştia la dosar, fiind vorba despre o vădită rea-credinţă a inculpatului, iar nu despre o împrejurare accidentală, care l-ar fi pus în imposibilitate temporară de a respecta una dintre obligaţiile inerente măsurii preventive sub imperiul căreia se află”, arată magistrații instanței supreme în motivare.

Este vorba despre motivarea deciziei de confirmare a arestului preventiv pentru Radu Mazăre, din 21 mai.

Totodată, judecătorii arată în document că, în egală măsură, prin părăsirea teritoriului României şi refuzul de a se mai întoarce, Radu Mazăre „s-a sustras procesului penal” din dosarul Polaris, unde avea control judiciar care-l obliga să se prezinte la fiecare termen.

„Curtea a constatat că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsura arestării preventive a inculpatului, întrucât pe de o parte acesta a încălcat cu rea-credinţă obligaţiile prev.de art.215 alin.1 lit.a şi c Cod procedură penală, neprezentându-se nici la sediul IPJ Constanţa (...), iar pe de altă parte sunt întrunite condiţiile prev.de art.223 alin.1 lit.a şi alin.2 Cod procedură penală pentru luarea măsurii arestării preventive”, se mai arată în motivare.

Instanța mai arată că sunt întrunite temeiurile arestării, unul fiind înlăturarea stării de pericol pentru ordinea publică. Magistrații arată că Mazăre a indus în spațiul public ideea de zădărnicie a justiției, care tinde să se amplifice, în contextul altor cazuri de inculpați care fug de executarea pedepselor.

„Astfel, starea de pericol pentru ordinea publică derivă în speţă nu doar din gravitatea faptelor imputate inculpatului, precum şi din modalitatea şi împrejurările în care se susţine că au fost comise, ci şi din conduita pe care inculpatul a înţeles să o adopte după punerea sa în libertate şi, mai ales, după înlăturarea interdicţiei de a părăsi teritoriul României, acesta inducând în eroare şi, mai apoi, sfidând Înalta Curte, reuşind totodată să inducă în opinia publică un sentiment de slăbiciune a statului român şi de zădărnicie a actului de justiţie, care tinde să se amplifice, având în vedere alte cazuri notorii de sustragere a unor inculpaţi de sub puterea unor măsuri preventive ori de la executarea pedepsei”, mai spun magistrații ÎCCJ.

„În acest sens, inculpatul nu a încălcat doar o obligaţie inerentă controlului judiciar, ci a acţionat cu premeditare, intenţionând şi reuşind să se sustragă până în acest moment de la faza de judecată. În consecinţă, luând act şi de poziţia procesuală a inculpatului, care a lăsat la aprecierea instanţei decizia cu privire la confirmarea sau nu a măsurii arestării preventive, Înalta Curte constată că temeiurile avute în vedere la luarea acestei măsuri subzistă, sens în care (...) va confirma arestarea preventivă dispusă în lipsă faţă de inculpat”, se mai arată în sursa citată.

Radu Mazăre a fost plasat în dosarul Polaris, sub control judiciar, însă fostul edil a încălcat condiţiile şi a plecat în Madagascar, fiind emis mandat de arestare pe numele său. În 21 mai 2019, instanța supremă a confirmat mandatul de arestare preventivă. Însă instanța a decis, marți, la verificarea măsurii preventive, menținerea arestului.

Mazăre a fost condamnat, în primă instanță, la 9 ani şi 10 luni ani de închisoare în dosarul „Polaris”

Fostul primar al Constanţei Radu Mazăre, extrădat din Madagascar pentru a-şi ispăşi pedeapsa de 9 ani de închisoare cu executare în România în alt dosar, cel al retrocedărilor, este încarcerat la Penitenciarul Rahova.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


2096 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  dubios (Miercuri, 5 iunie 2019, 17:04)

  gpavel [utilizator]

  o persoana nu poate fi condamnata penal decat pentru fapte penale incluse in "legie justitiei"!,si iccj judeca "in numele legii"(adica a legii penale in vigoare).....,oare independenta justitiei o fi si fata de lege?
 • +1 (1 vot)    
  Statul era Mazare (Miercuri, 5 iunie 2019, 17:18)

  Frank777 [utilizator]

  Republica Mazare din Constanta si Portul Constanta a beneficiat si beneficiaza in acest moment de protectia procurorilor si judecatorilor care treneaza procesele in care se cerceteaza(nu se cerceteaza) faptele grupului infractional organizat Mazare savarsite prin institutiile publice, SPIT, Cartea Funciara,Mediu,Inspectorat Constructii,Parchete si Judecatorii de toate nivelurile, Experti judiciari,Directori CN Adimistratia Porturilor Constanta,Consiliul Local, Primaria Constanta, Consiliul Judetean,Presedite Consiliul Judentean toti s-au unit pentru a musamaliza faptele lui Mazare ca sa scape si ei cu ce si-au luat. In Constanta mai trebuie sa mearga la puscarie complici ai lui Mazare dar tot ei sunt cei care cerceteaza si judeca....DNA Central trbuie sa bage buldozerul in Injustitia Constanta .
 • +1 (1 vot)    
  O sa-l "elibereze " IPS Teodosie Petrescu (Miercuri, 5 iunie 2019, 17:40)

  Plagarus [utilizator]

  Hotz la hotz trage.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by