Legea senatorului PSD Şerban Nicolae care instituie scutiri de taxe pentru activităţi economice autorizate, inclusiv jocurile de noroc, desfăşurate pe terenuri precum insule, grinduri sau alte suprafeţe de uscat este neconstituțională și se va întoarce la Parlament, a decis miercuri Curtea Constituțională.

HotNews.roFoto: Hotnews

CCR a admis, cu unanimitate de voturi, obiecțiile de neconstituționalitate formulate de PNL, USR, dar și de președintele Klaus Iohannis asupra legii privind unele măsuri de regim fiscal derogatoriu aplicabil anumitor terenuri, construcții edificate pe acestea și anumitor activități economice autorizate.

Prin urmare, legea a fost declarată neconstituțională și se va întoarce în Parlament pentru a fi pusă în acord cu decizia de miercuri a Curții.

În 24 mai, șeful statului a sesizat Curtea Constituțională cu privire la proiectul inițiat de senatorul PSD Șerban Nicolae și adoptat de Parlament.

Printre motivele de neconstituționalitate invocate de Klaus Iohannis se numără adoptarea proiectului de lege în Senat cu depășirea termenului constituțional de 60 de zile stabilit pentru prima Cameră sesizată, dar și fără a avea avizul Consiliului Economic și Social.

"Potrivit art. 2 din lege, <>. (...) Considerăm că norma este neclară, iar prin lipsa oricărei menţiuni cu privire la respectarea regimului juridic al apelor (inclusiv a altor suprafeţe de uscat, a albiilor minore ce includ insulele, precum şi a lucrărilor hidrotehnice) astfel cum este acesta instituit şi protejat prin Legea nr. 107/1996, dispoziţiile menţionate din legea criticată sunt şi lipsite de predictibilitate, fiind încălcate dispoziţiile art. 1 alin. (5) din Constituţie", mai arăta președintele în sesizarea transmisă la CCR.

La jumătatea lunii aprilie, Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, a aprobat iniţiativa lui Şerban Nicolae care instituie scutiri de taxe pentru activităţi economice autorizate, inclusiv jocurile de noroc, desfăşurate pe terenuri precum insule, grinduri, sau alte suprafeţe de uscat.