Curtea Constituţională a respins miercuri, ca neîntemeiată, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă privind contul individual de economii Junior Centenar.

HotNews.roFoto: Hotnews

CCR anunță, printr-un comunicat de presă, că a respins ca neîntemeiată, cu majoritate de voturi, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 104/2018 privind implementarea Programului guvernamental "gROwth - Contul individual de economii Junior Centenar" este constituţională.

Tot miercuri, CCR a amânat, pentru 26 iunie, sesizarea PNL și USR pe proiectul legislativ iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae care prevede ca Banca Naţională să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate.

Şeful statului a trimis la CCR, la finalul lunii aprilie, sesizarea de neconstituţionalitate asupra Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă privind contul individual de economii Junior Centenar, arătând că unele dispoziţii ale OUG, integrate în totalitate în legea de aprobare adoptată de Parlament, contravin Constituţiei. Preşedintele Iohannis arăta că această lege are ca obiect înfiinţarea unui cont special de economisire sub formă de depozit, iar beneficiarii acestui program sunt cetăţenii români care nu au împlinit vârsta de 18 ani, el criticând prevederile privind prelucrarea datelor beneficiarilor.

Şeful statului susţinea că prelucrarea datelor personale ale tuturor minorilor din România, în lipsa oricăror garanţii prevăzute în lege cu privire la securitatea acestora, nu numai că este o operaţiune care contravine normei europene, dar este şi una disproporţionată, prin raportare la volumul de date şi la faptul că prelucrarea vizează toţi minorii din România, chiar dacă doar o parte dintre reprezentanţii lor legali vor opta în mod efectiv pentru acest program guvernamental şi vor beneficia de acesta.

Preşedintele Iohannis mai menţiona că reglementarea referitoare la datele contului este lacunară şi disproporţionată în raport cu scopul urmărit al legii.

El critica şi modul de deschidere a conturilor individuale de economii Junior Centenar, precum şi modalitatea în care se pot realiza depunerile de sume de bani în acestea.

Şeful statului mai critica şi prevederea potrivit căreia, în cazul în care copiii ocrotiţi prin serviciile publice şi private specializate pentru protecţia copilului sunt adoptaţi, depunerea sumei anuale minime de 1.200 lei revine adoptatorilor, începând cu data adopţiei.