Curtea Constituțională a respins sesizările USR în legătură cu invalidarea numirilor lui Gheorghe Stan, şef al controversatei secții speciale de anchetare a magistraților, şi a fostului vicepreşedinte al CSM Cristian Deliorga în funcţiile de judecători ai Curţii Constituţionale.

Gheorghe StanFoto: Agerpres

Decizia a fost luată miercuri de Curtea Constituțională.

În 14 mai, USR a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu numirile lui Gheorghe Stan și Cristian Deliorga în funcţiile de judecător al CCR.

"Domnul Stan nu răspuns sau a răspuns greşit la întrebări. CV-ul lui nu ne face să concluzionăm că are pregătire profesională pentru funcţia de judecător al CCR. De asemenea, nu îndeplineşte condiţia de independenţă a unui judecător la CCR. Faptul că a cerut dosarul Tel Drum de nenumărate ori, faptul că a dispus măsuri procesuale în cazul lui Kovesi, faptul că ulterior a retras un apel într-un dosar foarte important care a vizat fapte de corupţie şi care se referea la domnul Hrebenciuc, un dosar cu implicaţii mari, e vorba de pădurile României ne demonstrează faptul că nu e independent din punct de vedere politic”, declara deputatul USR Stelian Ion, în ziua depunerii sesizării la CCR.

În ceea ce îl privește pe Cristian Deliorga, unul dintre motivele invocate de USR în sesizarea către CCR este că acesta nu a fost audiat și în plenul Senatului, ci doar în comisia juridică.

În 7 mai, Camera Deputaţilor a votat pentru numirea lui Gheorghe Stan, şef al Secţiei de Investigaţie a Infracţiunilor din Justiţie, în funcţia de judecător al CCR, în locul lui Ştefan Minea, al cărui mandat expiră în 15 iunie. În aceeaşi zi, Senatul a votat pentru numirea fostului vicepreşedinte al CSM Cristian Deliorga în funcţia de judecător al CCR, propus de PSD. Acesta o va înlocui la CCR pe Simona-Maya Teodoroiu, al cărei mandat expiră tot pe 15 iunie.

Persoanele propuse de opoziție pentru aceste posturi au fost audiate formal în comisii, reprezentanții PSD-ALDE refuzând să le adreseze acestora întrebări. Opoziția nu a reușit să nominalizeze un candidat comun, ratând șansa de a profita de majoritatea fragilă a puterii în Camera Deputaților. Odată cu numirea lui Gheorghe Stan și Cristian Deliorga, PSD și-a securizat majoritatea la Curtea Constituțională din cei 9 judecători ai CCR, 5 fiind controlați de PSD.

La audierile din 7 mai din Comisia juridică a Camerei Deputaților, șeful Secției de anchetare a magistraților, Gheorghe Stan, a spus că ceeea ce transmite Comisia de la Veneția nu are caracter obligatoriu, însă în deciziile Curții acestea sunt avute în vedere, fiind și explicate în hotărâri. Președintele Comisiei, Nicușor Halici (PSD), a respins mai multe întrebări ale opoziției pentru Gheorghe Stan, pe motiv că sunt batjocoritoare sau prea complexe.