Sute de gospodării și case au fost afectate de inundații, iar în contextul noilor atenționări meteorologice au fost emise mesaje de avertizare prin Ro-Alert pentru opt județe. Din cauza apei și a alunecărilor de teren, au fost închise temporar 14 drumuri județene și naționale.

inundatiiFoto: IGSU

În județele aflate sub avertizări sau atenționări de fenomene meteorologice și hidrologice periculoase, sunt pregătiți să intervină peste 20.000 lucrători ai Ministerului Afacerilor Interne cu aproximativ​ 8.600 de mijloace tehnice, anunță Ministerul de Interne.

În ultimele 24 de ore, au fost emise peste 30 de avertizări și atenționări de fenomene meteorologice severe. Astăzi, la ora 10.00, a intrat în vigoare o nouă atenționare de Cod Galben cu valabilitate până la ora 23.00, care vizează instabilitate atmosferică și cantități de apă însemnate în Banat, Crișana, vestul și sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, vestul și nordul Moldovei, nordul și estul Munteniei, precum și în zonele de munte. De asemenea, este în vigoare o informare meteorologică de ploi până vineri la ora 23.00 pentru mare parte a țării.

Totodată, sunt în vigoare avertizări hidrologice de cod portocaliu și galben pe mai multe sectoare ale Dunării, care vizează depășirea cotelor de apărare, precum și pe cursurile de apă din sudul și sud-estul țării, existând risc crescut de inundații.

Potrivit Ministerului de Interne, au fost activate echipele de intervenție ale Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din 26 județe, iar​ acolo unde s-a impus s-au luat măsuri pentru activarea Centrelor Județene de Conducere și Coordonare a Intervenției. De asemenea, au fost transmise mesaje de avertizare pentru populație prin sistemul RO-ALERT pentru 8 județe județe: Alba, Arad, Botoșani, Buzău, Constanța, galați, Tulcea și Vaslui.

În ultimele 24 de ore au fost afectate de inundații 159 localități din 28 județe și municipiul București. Au fost inunundate 240 case, 82 beciuri/subsoluri, 690 curți, 57 anexe gospodărești și 5 clădiri aparținând unor instituții publice și 5 ale unor operatori economici, precum și 21 străzii.

De asemenea, circulația rutieră a fost temporar afectată pe șapte drumuri naționale (DN 10/BZ, DN 24D/GL, DN 28/IS, DN 28A/IS, DN 28 B/IS, DN 17B/NT și DN 2/VN) și pe tot atâtea drumuri județene (DJ 708/AR, DJ 282/BT, DJ 297/BT DJ 100H/BZ, DJ 668A/HD, DJ 208/SV și DJ 205/VN) din cauza alunecărilor de teren produse, acumulării de apă și aluviuni pe carosabil.

La acest moment, circulația rutieră este deschisă pe toate drumurile menționate mai sus, dar traficul rutier este blocat pe un drum național (DN 73D/AG) și 2 drumuri județene (203K/BZ, DJ 205D/VN), iar pe Șoseaua de Centură a municipiului București a fost deviat din cauza acumulării apei. Circulația feroviară a fost afectată temporar pe 2 tronsoane de cale ferată (Chirlești - Pătârlagele/BZ și Bârlad/GL), adaugă MAI.