Electoratul danez este chemat miercuri la urne în cadrul alegerilor legislative, un scrutin proporţional într-un tur, care, potrivit sondajelor, ar urma să marcheze revenirea la guvernare a social-democraţilor, pe fondul urgenţei climatice şi al revendicărilor sociale, dar fără a pune sub semnul întrebării politica restrictivă în materie de imigraţie, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Foto:

Secţiile de vot vor fi deschise între orele locale 08:00 (06:00 GMT) şi 20:00 (18:00 GMT) pentru cei 4,2 milioane de alegători înscrişi pe liste.

Sondajele îi creditează pe social-democraţii conduşi de Mette Frederiksen cu 27,2% din intenţiile de vot, un avans confortabil de aproape zece puncte în faţa partidului actualului premier şi lider al liberalilor, Lars Lokke Rasmussen, a cărui formaţiune a guvernat ţara în 14 din ultimii 18 ani.

Tot conform sondajelor, 57% din electorat - şi unul din trei alegători între 18-35 ani - consideră că viitorul guvern va trebui să dea prioritate subiectului schimbărilor climatice, nu controlului imigraţiei.

Ecologiştii din Partidul Popular Socialist, pe care se sprijină în mod tradiţional social-democraţii, şi-ar putea dubla scorul, de la 4,2% la 8,3%.

Social-democraţii, care au dat asigurări că vor plasa schimbările climatice în centrul acţiunii lor, intenţionează să formeze un guvern minoritar - o tradiţie în Danemarca -, ignorând apelurile actualului premier de a constitui un executiv cu liberalii.

'Vrem să cooperăm cu partide de stânga şi de dreapta', caz cu caz, în funcţie de dosare, a declarat numărul doi al social-democraţilor, Nicolai Wammen.