Președintele Klaus Iohannis continuă, miercuri, consultările cu reprezentanții partidelor parlamentare pentru stabilirea "direcţiilor de acţiune" necesare punerii în aplicare a referendumului pe justiție din 26 mai convocat de șeful statului. Astăzi, la Cotroceni sunt așteptați reprezentanții PSD, ALDE, PMP, ProRomânia și ai minorităților naționale. Marți, au fost la consultări PNL, USR și UDMR, care și-au exprimat susținerea demersurilor președintelui Iohannis.

Foto:

UPDATE 15.54 Viorica Dăncilă a spus că, pentru punerea în practică rapid a rezultatului referendumului a propus formarea unui grup la nivel de Parlament, condus de președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu, care să discute cu toate partidele politice. Potrivit premierului Ciolacu va începe chiar de mâine constituirea grupului.

”Este nevoie de consens, este nevoie de două treimi, astfel încât această revizuire a Constituției să fie făcută cât mai repede”, a spus Dăncilă. Premierul a adăugat că referendumul prin care să fie validate modificările nu ar trebui să se suprapună cu alte alegeri pentru că ar încălca recomandările COmisiei de la Veneția.

UPDATE 14.45 Pambuccian: Susținem restrângerea domeniilor în care Guvernul să legifereze prin ordonanțe de urgență și mai mult decât au prevăzut cele două întrebări ale referendumului

Liderul grupului minorităților din Parlament, Varujan Pambuccian, a declarat, la finalul consultărilor de la Cotroceni, că grupul din Camera Deputaților nu a discutat despre o susținere a moțiunii de cenzură la adresa Guvernului, dar că el crede că sunt două părți egale în grup care se poziționează diferit față de moțiune.

"Nu am discutat încă chestiunea aceasta (moțiunea de cenzură-n.red.) în ședința de grup, dar probabil că va fi grupul împărțit cam în două jumătăți egale", a declarat Varujan Pambuccian după consultările minorităților cu președintele Klaus Iohannis la Cotroceni.

Totodată, el susține restrângerea domeniilor în care Guvernul să legifereze prin ordonanțe de urgență și mai mult decât au prevăzut cele două întrebări ale referendumului de pe 26 mai.

"În ceea ce privește referendumul, la primul punct noi am reamintit că încă din 2003 am cerut eliminarea OUG ca instrument. Acum considerăm că ele trebuie să rămână doar pentru cazurile de calamități, stare de război, în rest sunt inutile, dacă există voința politică ca o lege să treacă foarte repede prin Parlament. Lucrul acesta se poate întâmpla, nu e nevoie neapărat de o OUG, adică domeniile de legiferare noi am vrea să le restrângem mai mult decât a fost solicitat în cadrul referendumului, la subiecte de genul acesta. La a doua chestiune, toată lumea este de acord cu ce s-a votat și cu întrebarea. Rămâne să vedem cum arată textul respectiv și bănuim că se va găsi o formulă juridică pentru textul constituțional, deci din punctul acesta de vedere susținem demersul președintelui României", a afirmat liderul minorităților din Parlament.

UPDATE 13:21 Reprezentanții ProRomânia au cerut includerea în Constituție a prevederii că România este stat european

UPDATE 12:31 UPDATE 12:31 Un referendum pentru modificarea Constituției în sensul aplicării referendumului pentru Justiție convocat de Iohannis trebuie făcut „imediat” după adoptarea prevederilor de către Parlament, astfel încât „această șmecherie care a funcționat odată” să nu mai poată fi folosită pentru „distorsionarea” alegerilor, a declarat șeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, după consultările cu președintele Iohannis.

„Modificarea trebuie făcută imediat după adoptarea de către Parlament, în termenele prevăzute de lege”, a spus Tăriceanu.

Acesta a explicat că i-a spus președintelui că ALDE este de acord cu interzicerea amnistierii și grațierii faptelor de corupție, precum și cu interzicerea OUG pe legile Justiției, dar are „rezerve foarte serioase” la extinderea dreptului de a ataca la CCR ordonanțele emise de guvern.

Tăriceanu a precizat că „nu toate soluțiile la nivel de referendum necesită o legiferare de rang constituțional”. „Dacă unele necesită soluționare constituțională atunci ele trebuie adoptate cu trei pătrimi în fiecare Cameră, urmate de un referendum care trebuie organizat imediat după ce Parlamentul rezolvă această problemă, nu cu ocazia unui alt rând de alegeri”, a spus liderul ALDE.

În opinia sa, acest referendum nu rezolvă „problemele cu care se confruntă Justiția din România”, de la „ascultarea pe scară largă a telefoanelor”, protocoalele cu serviciile secrete, „abuzurile procurorilor” sau „presiunile serviciilor și procurorilor asupra judecătorilor”.

UPDATE 11.44Eugen Tomac: I-am transmis președintelui că opoziția trebuie să vină cu un mesaj comun și cu o alternativă credibilă - nominalizări de prim-ministru și de miniștri

UPDATE 11.05 Primii care au venit la consultările de la Cotroceni, de la ora 11.00, sunt reprezentanţii PMP. Delegația este formată din Eugen Tomac - președinte, Marius Pașcan - președinte executiv, Petru Movilă - vicepreședinte, Ioana Constantin - secretar general adjunct și Robert Turcescu - vicelider grup deputați PMP.

De la ora 12.00, va merge la consultări delegația ALDE, de la ora 13.00 - grupul parlamentar PRO Europa (n.r. - parlamentarii partidului lui Victor Ponta, ProRomânia), de la ora 14.00 - grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, iar de la ora 15.00 - delegația PSD.

Iniţial, consultările cu PSD erau programate pentru marţi, însă la solicitarea premierului Viorica Dăncilă au fost reprogramate pentru miercuri. Din partea PSD vor participa la consultările cu președintele premierul Viorica Dăncilă, preşedintele interimar al partidului, după încarcerarea lui Liviu Dragnea, Paul Stănescu, preşedintele executiv interimar al PSD, Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Mihai Fifor, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, şi Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor.

Delegația ALDE va fi condusă de Călin Popescu Tăriceanu, în cazul căruia senatorii au respins luni cererea procurorilor DNA de urmărire penală. Președintele Klaus Iohannis declara marți că "scutul" făcut de PSD și ALDE prin vot arată că aceste partide nu au înțeles mesajul românilor. "Au mers mai departe așa cum sunt obișnuiți și au făcut zid în jurul lui Tăriceanu ca nu cumva marea valoare a politicii românești să fie atinsă de procurori. Jalnic și rușinos”, afirma Iohannis. Din delegația ALDE vor face parte și secretarul general Daniel Chiţoiu, vicepreşedintele Graţiela Gavrilescu, deputatul Varujan Vosganian şi senatorul Ionuţ Sibinescu.

Marți, președintele Klaus Iohannis a avut consultări cu PNL, USR și UDMR.

Toate partidele parlamentare care au fost marți la consultările cu președintele Klaus Iohannis și-au exprimat susținerea demersurilor liderului de la Cotroceni. Liberalii au spus, în urma consultărilor, că transpunerea rezultatului referendumului pe justiție trebuie făcută cât mai repede posibil și că referendumul pentru revizuirea Constituției ar trebui să aibă loc odată cu alegerile prezidențiale.

La rândul lor, USR-iștii au spus că reforma constituțională ar trebui să fie ”un pic mai largă”, dar axată pe reducerea OUG-urilor. Totodată, potrivit liderului Dan Barna, președintele a fost de acord ca ”inițiativa Fără Penali în funcții publice va trebui să facă parte din această revizuire”.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor a propus eliminarea ordonanțelor de urgență din Constituție, subliniind nevoia unei revizuiri ample, pentru că ”avem probleme în ceea ce privește bicameralismul”.

Precedentele consultări iniţiate de şeful statului au avut loc pe 11 şi 12 aprilie, tema de la acea dată fiind "situaţia din Justiţie". La respectivele consultări ALDE nu a trimis niciun reprezentant. La finalul acelor consultări, preşedintele Iohannis a anunţat convocarea unui referendum pentru 26 mai.

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că nu este de dorit acum să existe o revizuire mai largă a Constituției, ci să se meargă doar pe implementarea în legea fundamentală a rezultatului referendumului pe justiție din 26 mai. Legat de momentul la care ar putea avea loc referendumul de revizuire a Constituției, șeful statului a spus că acesta ar trebui suprapus peste unul dintre scrutinele următoare - prezidențiale, locale și parlamentare.

Potrivit datelor finale centralizate de BEC, la referendumul pe teme de justiţie, din 7.922.591 de participanți, 6.459.383 de răspunsuri au fost favorabile întrebării referitoare la interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie. De asemenea, la întrebarea privind interzicerea adoptării OUG în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare, 6.477.865 de răspunsuri au fost favorabile.

La referendumul din 26 mai, cetăţenii au fost chemaţi să se pronunţe prin "Da" sau "Nu" cu privire la următoarele întrebări:


  • 1. ''Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?''
  • 2. ''Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?''.