Președintele Klaus Iohannis spune că nu este de dorit acum să existe o revizuire mai largă a Constituției, ci să se meargă doar pe implementarea în legea fundamentală a rezultatului referendumului pe justiție din 26 mai. Legat de momentul la care ar putea avea loc referendumul de revizuire a Constituției, șeful statului a spus că acesta ar trebui suprapus peste unul dintre scrutinele următoare - prezidențiale, locale și parlamentare.

AlegeriFoto: AGERPRES

"Nu este neapărat de dorit să mergem pe o revizuire largă a Constituției în această configurație, avem rezultatul foarte pozitiv al unui referendum și acest rezultat trebuie implementat acum. Dacă vrem o revizuire mai largă sau o modernizare sau o nouă Constituție, atunci acest lucru trebuie discutat ulterior și trebuie găsită o largă majoritate politică care sprijină o astfel de revizuire amplă a Constituției. În acest moment, după părerea mea, condițiile pentru o amplă revizuire a Constituției nu sunt date”, a afirmat Klaus Iohannis, marți, la Palatul Cotroceni, înainte de consultările cu partidele.

Întrebat când crede că ar putea avea loc un referendum pentru revizuirea Constituției, șeful statului a răspuns că acesta trebuie organizat cât se poate de repede, dar, în opinia sa, acesta ar trebui suprapus peste unul dintre scrutinele următoare - prezidențiale, locale și parlamentare.

"Pe de altă parte, având în vedere că avem 4 alegeri, primele le-am avut, avem încă trei, ar fi cel puțin ciudat să se organizeze referendumul între alegeri, fiindcă românii nu cred că agreează să vină la vot de 4 ori plus încă o dată. Nu este niciun fel de problemă ca referendumul de validare să fie suprapus peste una din alegerile care vor veni în următorul an”, a declarat Iohannis.

Președintele a adăugat că prezidențialele sunt primele alegeri, dar nu este obligatoriu să existe referendum odată cu acest scrutin. "Putem să venim la fel de bine pe alegerile locale sau chiar pe parlamentare”.

Potrivit datelor finale centralizate de BEC, la referendumul pe teme de justiţie, din 7.922.591 de participanți, 6.459.383 de răspunsuri au fost favorabile întrebării referitoare la interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie. De asemenea, la întrebarea privind interzicerea adoptării OUG în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare, 6.477.865 de răspunsuri au fost favorabile.

La referendumul din 26 mai, cetăţenii au fost chemaţi să se pronunţe prin "Da" sau "Nu" cu privire la următoarele întrebări:

1. ''Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?''

2. ''Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?''

Potrivit Legii 3/2000, pentru ca referendumul naţional să fie valabil, este necesară o prezenţă la urne a cel puţin 30% dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente.