Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, în debutul consultărilor cu partidele parlamentare, că vrea să aibă discuții reale cu partidele, atât pe implementarea rezultatului votului la referendumulpe justiție, cât și pentru a vedea care vor fi urmările votului dat în 26 mai de către români. Iohannis a criticat din nou PSD, reamintind despre Ordonanța de Urgență adoptată luni si spunând că după palma primită de la electorat, PSD trebuie să se abțină de la ordonanțe de urgență. De asemenea, el a spus că trebuie reluată discuția despre statul de drept în România și despre îmbunătățirea legilor justiției modificate de PSD-ALDE.

Foto:

Iohannis a făcut aceste declarații înainte de consultările cu partidele parlamentare. Primii care intră la consultări, de la 12.30, sunt liberalii.

Klaus Iohannis a declarat că ceea ce a decis poporul la referendum trebuie urgent pus în practică.

"Acum este evident că ceea ce a decis poporul la referendum trebuie urgent implementat în practică, adică în legislație, însemnând în Constituție și în lege. Avem, cu siguranță, cele două chestiuni care rezultă din răspunsul covârșitor afirmativ al românilor la cele două întrebări, respectiv introducerea interdicției de a acorda amnistie și grațiere corupților și a doua chestiune interdicția dată Guvernului de a emite OUG în domeniul legilor justiției, politicilor penale și, sigur, trebuie introdusă o prevedere care permite atacarea OUG și de către alte instituții, nu numai de către Avocatul Poporului”, a spus Iohannis, la Cotroceni.

El a reluat atacul la adresa Guvernului Dăncilă după Ordonanța adoptată luni privind alegerea președinților de consilii județene.

"Am văzut și ieri ce bine ar fi fost să existe această formă de atac a OUG, fiindcă PSD, care a pierdut rușinos aceste alegeri europarlamentare, nu a știut să găsească răspuns mai bun la acest rezultat decât să se apuce de, ghiciți, iarăși OUG și nu în orice domeniu, chiar în domeniul alegerilor locale. O abordarea fundamental greșită din partea PSD”, a mai spus Iohannis.

El a mai afirmat că, "după această palmă primită de la electorat, PSD trebuie să se abțină de la orice OUG".

Șeful statului a adăugat că, pe lângă cele două teme evidente care rezultă din votul la referendumul pe justiție, va aborda la consultările cu partidele și chestiuni legate de urmările politice ale votului din 26 mai.

Potrivit președintelui, este evident că trebuie reluată discuția despre statul de drept în România și despre îmbunătățirea legilor justiției, adoptate cu opoziția largă a președintelui, a opoziției parlamentare și a asociațiilor magistraților.