Peste o sută de localități din 24 de județe au fost afectate de inundații în ultimele 24 de ore. 171 de persoane au fost evacuate preventiv, iar apa a intrat în 250 de locuințe și 440 de curți, arată un bilanț al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), citat de Mediafax.

InundatiiFoto: IGSU

Potrivit reprezentanților IGSU, pompierii intervin pentru înlăturarea efectelor inundațiilor neîntrerupt de cinci zile.

În ultimele 24 de ore au fost evacuate preventiv 171 de persoane, iar alte două persoane surprinse de viituri au fost salvate de către pompierii militari.

Precipitațiile abundente din cursul zilei de luni și din noaptea de luni spre marți au produs viituri și inundații în 106 localități din 24 de județe, precum și în municipiul București.

„Intervențiile pompierilor pentru evacuarea apei s-au derulat cu dificultate din cauza nivelului crescut al apei și al volumului mare de aluviuni aduse de viituri. Salvatorii au acționat cu motopompe pentru scoaterea apei acumulate în 253 locuințe, 37 de subsoluri și 440 de curți, cât și pentru a facilita scurgerea apei din gospodării, prin acțiuni de decolmatare a șanțurilor, rigolelor și podețelor”, anunță IGSU.

Pompierii intervin și marți dimineața în județele Giurgiu, Galați, Ilfov și Vrancea, în timp ce în Prahova continuă căutările celui de-al patrulea copil luat de viitură în cursul zilei de vineri.

Potrivit IGSU, o situație deosebită se înregistrează în județul Galați, în localitatea Corod, unde 165 de persoane au fost evacuate preventiv având în vedere creșterea nivelului apei pe pârâul Corozel. Totodată, echipajele ISU împreună cu autoritățile locale acționează pentru supraînălțarea digului de protecție cu saci de nisip.

Din cauza inundațiilor, circulația rutieră este în continuare afectată pe trei drumuri naționale (DN 73D/Argeș, DN 6/Teleorman și DN 2/Vrancea), două drumuri județene (DJ 704A/Alba și DJ 503/Teleorman) și un drum comunal (DC 94/Buzău).

„În contextul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora. Informații despre persoane care se află în pericol sau au rămas izolate vor fi imediat anunțate prin numărul unic de urgență 112”, recomandă reprezentanții IGSU.