Președintele Klaus Iohannis a adus noi critici Guvernului, luni, de această dată pentru adoptarea Ordonanței de Urgență prin care preşedinţii de consilii judeţene vor fi aleşi din nou prin votul direct al cetăţenilor, nu prin votul consilierilor judeţeni, cum este în prezent. Iohannis a transmis, prin Mădălina Dobrovolschi, purtătorul său de cuvânt, că schimbarea legii electorale este o concesie pe care Viorica Dăncilă le-o face baronilor PSD pentru a le câștiga sprijinul.

Foto:

Declarația de presă a Mădălinei Dobrovolschi:

  • În urma adoptării de către Guvern a unei ordonanțe de urgență referitoare la modificarea legislației în privința alegerii președinților de consilii județene, președintele României, Klaus Iohannis, constată că PSD nu a înțeles nimic din aceste alegeri pe care le-a pierdut într-un mod catastrofal și umblă iar la cutia cu ordonanțe de urgență, încercând să schimbe regula jocului chiar în timpul desfășurării jocului, ceea ce este inacceptabil.

  • Votul românilor nu este bătaia de joc a PSD, atenționează președintele României. Cetățenii le-au transmis pesediștilor în mod foarte clar că practica ordonanțelor de urgență trebuie să înceteze. Acest instrument este prevăzut în Constituție exclusiv pentru situații excepționale. În niciun caz, acest instrument nu poate fi folosit în continuare abuziv și netransparent.

  • Schimbarea legii electorale, făcută astăzi prin ordonanță de urgență, în sensul introducerii votului uninominal pentru alegerea președinților de consilii județene, este de fapt o concesie pe care premierul Viorica Dăncilă vrea să o facă baronilor PSD în încercarea de a le câștiga sprijinul.

  • În mod evident, dacă se va schimba legislația în sensul enunțat de premier, vor fi favorizați acei președinți de consilii aflați în prezent în funcții. Adică domnii Marian Oprișan, Dumitru Buzatu și Ionel Arsene.

  • Acești baroni PSD, panicați de scăderea în sondaje a partidului, fac tot posibilul să își securizeze funcțiile, în ciuda voinței românilor. Așa ceva nu poate fi acceptat!

  • Președintele Klaus Iohannis subliniază că un județ nu este o comunitate cu o identitate proprie, iar un preşedinte de consiliu judeţean nu trebuie în niciun caz confundat cu un primar. În toată lumea primarul reprezintă comunitatea, iar toate celelalte forme de organizare sunt diferite entităţi administrative.

  • De altfel, chiar Constituția, și ar trebui să citim cu atenție, prevede în mod expres că autorități ale administrației publice locale sunt primarii, consiliile locale și consiliile județene. Președintele consiliului județean nu este, așadar, consacrat prin Constituție ca autoritate a administrației publice și, prin urmare, nu este deloc obligatorie sau necesară alegerea sa în funcție printr-un vot direct.

  • Argumentul invocat de Guvern, că președintele de Consiliu județean ar trebui să fie ales de popor nu se susține pentru că nu există practic un „popor” al judeţului și acest argument maschează de fapt disperarea PSD, care a înțeles că este pe punctul de a pierde conducerile și majoritățile în foarte multe Consilii județene.

  • Dacă PSD chiar este preocupat în mod real de buna funcționare a administrațiilor publice și de a îndrepta situația în privința alegerilor locale, soluția este una foarte clară: adoptarea alegerilor în două tururi a primarilor.

  • Aș vrea să mai adaug un singur lucru în legătură de intențiile manifestate deja în spațiul public de către președintele Camerei Deputaților, conform căruia PSD urmează să elaboreze un proiect de revizuire a Constituției pentru punerea în aplicare a rezultatului referendumului. Președintele României consideră că pesediștii, oricât ar încerca să-și spele imaginea, nu mai pot păcăli pe nimeni că sunt bine intenționați și interesați în a respecta voința cetățenilor. Să fie oare o simplă coincidență că imediat după ce președintele Klaus Iohannis a chemat partidele la consultări la Cotroceni, PSD este foarte grăbit să defileze public cu această inițiativă de revizuire a Constituției?

Guvernul a aprobat în ședința de luni un proiect de OUG care prevede modificarea modului de alegere a președinților de consilii județene."Vom modifica legislația astfel încât să fie ales din nou prin vot direct (...) Președintele Consiliului Județean nu trebuie să facă obiectul negocierilor între partide", a anunțat premierul Viorica Dăncilă. De fapt, se revine la modalitatea de alegere care a fost valabilă în perioada 2008-2016.

Vezi AICI proiectul.

Actualii președinți de consilii județene au solicitat această OUG, de teamă că anul viitor, după alegerile locale, nu vor mai prinde aceste funcții. De altfel, Marian Oprișan, președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene, a recunoscut pentru Europa Liberă că a solicitat premierului Dăncilă această ordonanță.

"Așa cum îl aleg pe președintele României, așa cum îl aleg pe primarul orașului, eu cred că președintele Consiliului Județean trebuie ales de toți cetățenii județului și nu desemnat în urma unui troc, prin vot indirect. Bineînțeles că PSD își asumă, cea mai bună soluție este întoarcerea la cetățeni. A fost un troc în 2015 între PNL și PSD, plecând de la premisa că președinții de Consilii Județene trebuie să devină niște instrumente absolut obscure în mâna președinților partidelor”, a spus Marian Oprișan.

În prezent, președinții Consiliilor Județene sunt numiți de către consilierii județeni, în urma negocierilor dintre partide.