Opoziția va depune la Senat o moțiune simplă la adresa ministrului de Externe Teodor Meleșcanu, pentru situația votului din diaspora la europarlamentare, unde mii de români au stat ore în șir la cozi interminabile, iar mulți dintre ei nu au reușit să voteze, a anunțat senatorul USR Radu Mihail.

Teodor MelescanuFoto: Agerpres

El a declarat, într-o conferință de presă la sediul Alianței USR-PLUS, că Teodor Meleșcanu și Viorica Dăncilă sunt principalii responsabili pentru votul din diaspora, iar acest Guvern trebuie să plece.

"Vom avea o moțiune simplă lansată de către opoziție pentru că trebuie să-i cerem explicații lui Teodor Meleșcanu pentru prestația sa absolut de neacceptat la aceste alegeri. Responsabilitatea a fost politică, se puteau face lucruri, se putea evita chinul la care au fost supuși românii de afară", a declarat senatorul USR, citat de Mediafax.

Moțiunea simplă ar urma să fie înregistrată, luni, la conducerea Senatului.

Miercurea trecută, președintele Klaus Iohannis a cerut demiterea ministrului de Interne, Carmen Dan, și a ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu. Cei doi au anunțat că nu vor demisiona, pentru că premierul nu le-a cerut acest lucru. Mai mult, Meleșcanu a declarat că nu are ce să își reproșeze și s-a dat vina pe șeful statului pentru supraaglomerarea secțiilor de vot din cauza referendumului.

În ziua următoare, premierul Viorica Dăncilă a declarat că ”dacă au fost greșeli, și sigur au fost, cei responsabili trebuie să plătească”, referindu-se la modul defectuos în care s-au desfășurat alegerile de pe 26 mai, când mii de persoane din diaspora nu au putut vota. Dăncilă a subliniat că a cerut Ministerelor de Externe și Interne rapoarte cu privire la desfășurarea scrutinului și după aceea va lua măsuri.

Vineri, PNL a depus la Parchetul General un denunţ penal împotriva ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, acuzându-l de împiedicarea cu premeditare a votului cetăţenilor români din străinătate la alegerile din 26 mai.