"Corupția ucide" și alte patru organizații civice anunță un protest, luni seară, în fața sediului Ministerului de Externe, unde vor cere demisia ministrului Teodor Meleșcanu, pentru dezastrul de la secțiile de votare din străinătate, unde mii de români au stat la cozi în 26 mai, iar mulți dintre ei nu au reușit să voteze.

Diaspora coziFoto: Hotnews

Protestul, intitulat "Stăm la coadă ca să-i cerem demisia lui Meleșcanu", este organizat de Corupția ucide, Declic, Uniți salvăm, Geeks For Democracy și Rezistența, fiind programat luni, de la ora 18:00, în fața Ministerului de Externe.

"Facem o coadă la Ministerul Afacerilor Externe, din #solidaritate cu românii din afară care nu au putut vota pe 26 mai. Guvernanții și-au bătut iarăși joc de ei, de aceea cerem insistent demisia lui Teodor Melescanu, ministrul Afacerilor Externe. Poate și-o dă singur sau poate i-o solicită premierul", afirmă inițiatorii protestului.

Organizatorii manifestației amintesc declarațiile ministrului de Externe, care spunea că nu va demisiona, deși inclusiv președintele Klaus Iohannis i-a cerut.

Miercurea trecută, președintele Klaus Iohannis a cerut demiterea ministrului de Interne, Carmen Dan, și a ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu. Cei doi au anunțat că nu vor demisiona, pentru că premierul nu le-a cerut acest lucru. Mai mult, Meleșcanu a declarat că nu are ce să își reproșeze și s-a dat vina pe șeful statului pentru supraaglomerarea secțiilor de vot din cauza referendumului.

În ziua următoare, premierul Viorica Dăncilă a declarat că ”dacă au fost greșeli, și sigur au fost, cei responsabili trebuie să plătească”, referindu-se la modul defectuos în care s-au desfășurat alegerile de pe 26 mai, când mii de persoane din diaspora nu au putut vota. Dăncilă a subliniat că a cerut Ministerelor de Externe și Interne rapoarte cu privire la desfășurarea scrutinului și după aceea va lua măsuri.

Vineri, PNL a depus la Parchetul General un denunţ penal împotriva ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, acuzându-l de împiedicarea cu premeditare a votului cetăţenilor români din străinătate la alegerile din 26 mai.