Papa Francisc a avertizat duminică împotriva oricărei noi încercări ideologice de a semăna temeri sau diviziuni în societate, în timp ce aducea un omagiu creștinilor din România, uciși sau persecutați în timpul comunismului, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Papa Francisc a călătorit în orașul central Blaj pentru a beatifica șapte episcopi ai Bisericii Greco-Catolice, dinepoca comunistă, care au murit în închisoare sauca urmare a torturilor îndurate.

După cel de-al Doilea Război Mondial, autoritățile comuniste din România au confiscat proprietățile Bisericii Greco-Catolice și le-au ordonat membrilor să se alăture Bisericii Ortodoxe majoritare, care, în opinia Reuters, eramai ușor de controlat de către partid.

Papa, carepărea obosit în ultima zi a călătoriei sale în România, a beatificat episcopii ca martiri în timpul unei Liturghii în aer liber ținute în ritualul bizantin folosit de greco-catolici, mutându-i cu un pasmai aproape de sfințenie.

Greco-catolicii îșipracticăcredințaînritul bizantin, la fel cum fac creștinii ortodocși. Dar spre deosebire de ortodocși, ei sunt în comuniune cu Roma și cu Papa.

Istoricii spun că aproximativ jumătate de milion de români, printre care politicieni, preoți, medici, ofițeri, proprietari de terenuri și comercianți, au fost condamnați și închiși în anii '50 și începutul anilor '60, iar o cincime au pierit în închisori și lagăre de muncă.

"Cu mult curaj și tărie interioară, ei au acceptat închisoarea aspră și orice fel de maltratare, pentru a nu-și refuza fidelitatea față de iubita lor Biserică", a spus Francisc în predicasa în fața a circa 80.000 de oameni.

Multe proprietăți catolice luate de dictatura comunistă sau date de guvern ortodocșilor, nu au fost încă returnate la 30 de ani de la căderea dictatorului Nicolae Ceaușescu.

"Episcopii au îndurat suferința și și-au dat viața pentru a se opune unui sistem ideologic illiberal care a oprimat drepturile fundamentale ale persoanei", a spus Francisc.

El a avertizat împotriva "noilor ideologii careapar", care vizeazătinerii și suntla fel de atee ca și cele din trecut, deoarece încearcă să dezrădăcineze tradițiile culturale și religioase.

"Există forme de colonizare ideologică care devalorizează persoana, viața, căsătoria și familia", a spus el.

Când a folosit termenul "colonizare ideologică" în trecut, el se referea la încercările țărilor bogate de a lega ajutorul sauasistențaeconomică de acceptarea unor lucruri precum controlul nașterilor, avortul și homosexualitatea.