Profesorul de economie Bogdan Glăvan, consilier, ca și Cristian Păun, al președintelui PNL Ludovic Orban, spune că ”scutirea de impozit în IT este o cârpire a țesăturii societății românești, altfel ar fi emigrat mai multă lume”.

Bogdan GlavanFoto: Arhiva personala

”Continuăm să cârpim pe ici pe colo, așa cum plombăm șoselele, sau ne gândim la o abordare mai sistematică și mai pretențioasă? (...) toate "soluțiile" astea de cârpire nu rezolvă situația de ansamblu, din contră, o șubrezesc. Fiindcă dacă îi dai unuia o excepție, altuia altă excepție și altora multe subvenții sau salarii, atunci cine va plăti?”, scrie pe Facebook Glăvan, într-un mesaj venit după valul de reacții la declarația lui Ludovic Orban privind scutirea de impozit a angajaților din IT.

”Ludovic Orban nu a vorbit acum pentru prima dată de impozitul pe venit în IT, eu l-am mai auzit dând acest exemplu. Aș spune că e consecvent pe subiectul cotei unice și consecvența asta derutează, fiindcă noi suntem obișnuiți să ne dăm după cum bate vântul. Ce mă interesează pe mine este, vorba Papei, să stabilim împreună pe ce drum mergem”, spune profesorul de economie.

Ce scrie Bogdan Glăvan pe pagina lui de Facebook:

”Eu nu sunt activist politic, în sens strict. Cei care mă urmăresc de ani de zile știu că nu văd în cota unică un principiu de fier al liberalismului. În fiecare an îmi întreb studenții: ce ați prefera, o cota unică de 16% sau o impozitare progresivă de la 1% la 3%, așa cum era la începutul secolului XX? Pentru mine, liberalismul înseamnă biruri cât mai mici, pentru fiecare; așadar aș opta pentru a doua variantă, dacă aș avea ocazia.

Radu Nechita, poate cel mai bun pedagog de economie din țara asta și un vechi liberal, nici el nu este activist politic. Dar e de altă părere decât mine, și așa a fost mereu. Pentru el impozitarea uniformă are o importanță fundamentală în politica fiscală.

Ludovic Orban mărturisea că introducerea cotei unice a fost poate cea mai importantă măsură liberală pe care a promovat-o PNL în acești 30 de ani post-comuniști, ținând cont că numărul măsurilor autentic liberale a fost destul de mic. De ce? Am mai spus-o, în opinia mea fiindcă publicul nu a fost pregătit să îmbrățișeze liberalismul. Acești 30 de ani au fost marcați de dezbinare, de "să moară capra vecinului", de o continuă vânătoare de privilegii, de bariere puse în calea intrării libere pe piață și, inevitabil, de încercarea oamenilor de scăpa politicii feudale și înjositoare la care a fost supusă societatea.

Cum? Prin cele două căi identificate de Albert Hirschman, fie prin "Voice" (adică prin clamarea unor liberalizări (Lasă-ne dom'le să respirăm și pe noi, că nu mai putem), fie prin "Exit" (emigrație). Exceptarea de la impozitare a sectorului IT se încadrează în fenomenul "Voice".

Drept urmare sistemul fiscal din România este complet ciuruit, un haos total. Codul fiscal suferă sute de modificări în fiecare an, aproximativ una în fiecare zi lucrătoare.

Vă povestesc aceste lucruri ca să puneți lucrurile în context. Există mult activism politic pe Facebook și activismul politic înseamnă suprimarea nuanțelor, a contextului. Ludovic Orban nu a vorbit acum pentru prima dată de impozitul pe venit în IT, eu l-am mai auzit dând acest exemplu. Aș spune că e consecvent pe subiectul cotei unice și consecvența asta derutează, fiindcă noi suntem obișnuiți să ne dăm după cum bate vântul.

Ce mă interesează pe mine este, vorba Papei, să stabilim împreună pe ce drum mergem. Continuăm să cârpim pe ici pe colo, așa cum plombăm șoselele, sau ne gândim la o abordare mai sistematică și mai pretențioasă? Pentru că scutirea de impozit în IT este o cârpire a țesăturii societății românești, altfel ar fi emigrat mai multă lume. Impozitul pe CA pentru microîntreprinderi este tot o cârpire, fiindcă refuzul societății de a plăti biruri era și este atât de mare încât cu impozitul pe profit statul nu colecta mai nimic și el era doar un instrument opresiv, de control al afacerilor.

Mărirea salariilor medicilor, până la un nivel extraordinar (10000 - 40000 de lei??) este tot o cârpire, una cu supra-măsură, fiindcă rămăseseră spitalele țării fără doctori; evident, nu se va rezolva problema, dar situația era mizerabilă. Doar că, vedeți dvs., toate "soluțiile" astea de cârpire nu rezolvă situația de ansamblu, din contră, o șubrezesc. Fiindcă dacă îi dai unuia o excepție, altuia altă excepție și altora multe subvenții sau salarii, atunci cine va plăti? Asta e "reformă structurală"??

***

Rămân ca întotdeauna, relativ sceptic că voi trăi într-o societate liberală în România, fiindcă problema noastră fundamentală e morală. Ori liberalismul nu poate respira bine fără plămânul moral. Câtă vreme fiecare caută să se salveze pe el însuși și să-l doară în cot de restul lumii, nu vom avea liberalism.”