Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben și unul portocaliu de ploi abundente și instabilitate atmosferică accentuată, ambele valabile de sâmbătă, ora 10.00, până duminică ora 06.00. Papa Francisc urmează să ajungă sâmbătă, la ora 17.00, în Iași, județ aflat sub cod portocaliu.

Cod galben si cod portocaliuFoto: ANM

Potrivit codului portocaliu, în județele Suceava, Botoșani, Neamț și Iași, va ploua torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși local 40...50 l/mp și izolat 60…70 l/mp.

Se vor semnala descărcări electrice, intensificări ale vântului și, posibil, grindină de medii și mari dimensiuni.

Codul galben avertizează că, în nord-vestul și estul teritoriului, precum și în zonele de deal și de munte, vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, grindină și intensificări ale vântului, vijelii.

Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 40...50 l/mp.

ANM a emis și o informare meteo, valabilă până marți dimineață, ora 10.00.

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în toate regiunile. Se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15...25 l/mp, iar pe arii restrânse 35...50 l/mp.