Ministrul Suciu: Ordonanța de Urgență pe noul Cod administrativ ar putea fi adoptată săptămâna viitoare

de S.A.     HotNews.ro
Vineri, 31 mai 2019, 23:27 Actualitate | Esenţial


Comisia de cod administrativ
Foto: Hotnews
Ordonanța de urgență pentru noul Cod administrativ ar putea fi adoptată săptămâna viitoare de către Guvern, afirmă ministrul Dezvoltării, Daniel Suciu, citat de Mediafax. În proiectul de act normativ pus în dezbatere publică apar prevederi legate de pensiile speciale pentru aleșii locali.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a publicat, în transparență decizională, textul Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) privind Codul administrativ al României.

Printre prevederile textului de OUG au rămas și unele declarate neconstituționale, precum pensiile speciale pentru aleșii locali.

"(2) Primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, beneficiază de indemnizaţie pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare. (3) Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă prevăzut la alin.(1) se acordă în limita a 3 mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,40 % din indemnizaţia brută lunară aflată în plată. (...) (7) Indemnizaţia pentru limită de vârstă se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public", arată textul OUG.

De asemenea, potrivit sursei citate, hotărârile privind administrarea patrimoniului se adoptă cu majoritatea absolută a consilierilor locali în funcţie.

Vicepremierul și ministrul Dezvoltării Daniel Suciu, a declarat că este posibil ca actul normativ să fie adoptat săptămâna viitoare de către Executiv.

„Asteptăm observațiile și definitivăm forma”, a explicat Suciu.

Guvernul motivează adoptarea unei Ordonanțe de Urgență făcând apel la "angajamentele constante și termenele asumate de România în raport cu instituțiile Uniunii Europene, precum și riscurile de suspendare a fondurilor aferente unor programe operaționale ca urmare a neimplementării în termenele asumate în documentele strategice (ex. Acordul de Parteneriat încheiat cu Comisia Europeană) a unor măsuri de reformă a administrației publice, a căror reglementare nu mai poate fi amânată".

În forma proiectul de ordonanță de urgență sunt o serie de reglementări cu privire la persoanele care au dreptul să aibă un cabinet sau cancelarie în subordine, printre care se numără primari, viceprimari, dar și premierul, vicepremierul, ministrul sau secretarul din stat din cadrul Executivului.

„(1) Au dreptul la organizarea unui cabinet care funcționează în cadrul instituțiilor pe care le conduc sau în cadrul cărora își desfășoară activitatea: a) Prim-ministrul; b) viceprim-ministrul; c) ministrul de stat, ministrul și ministrul delegat; d) secretarul general al Guvernului, secretarul general adjunct al Guvernului și șeful Cancelariei prim-ministrului; e) consilier de stat, secretarul de stat și subsecretarul de stat și asimilații acestora din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, din cadrul ministerelor și al celorlalte organe de specialitate ale administrației publice centrale; f) conducătorul organelor de specialitate ale administrației publice centrale, cu rang de secretar de stat; g) președintele consiliul județean; h) primarii; i) vicepreședinții consiliilor județene; j) viceprimarii”, potrivit textului pus în transparență decizională pe site-ul MDRAP.

De asemenea, proiectul de OUG conține prevederi privind și numărul maxim de posturi din cadrul cabinetului și cancelariei:

 • „a) 18 posturi pentru cabinetul;
 • b) 12 posturi pentru cabinetul viceprim-ministrului cu portofoliu, ministrului de stat;
 • c) 8 posturi pentru cabinetul viceprim-ministru fără portofoliu;
 • d) 8 posturi pentru cabinetul ministrului, secretarului general al Guvernului și șefului Cancelariei prim-ministrului;
 • e) 8 posturi pentru cabinetul ministrului delegat;
 • f) 4 posturi pentru cabinetului secretarului general adjunct al Guvernului, secretarului de stat și asimilatul acestuia din cadrul ministerelor și aparatului de lucru al Guvernului și consilierului de stat;
 • g) 4 posturi pentru cabinetul conducătorului de organ de specialitate la adminsitrației publice centrale, cu rang de secretar de stat;
 • h) 2 posturi pentru cabinetul subsecretarului de stat și asimilatul acestuia din cadrul aparatului de lucru al Guvernului din cadrul ministerelor și ale celorlalte organe de specialitate ale administrației publice centrale;
 • i) 13 posturi pentru cabinetul primarului general al municipiului București;
 • j) 6 posturi pentru cabinetul președintelui consiliului județean și primarilor municipiilor reședintă de județ, precum ș pentru cancelaria prefectului;
 • k) 2 posturi pentru cabinetele primarilor comunelor, orașelor, respectiv municipiilor, altele decât cele prevăzute la lit. j), vicepreședinților consiliilor județene, viceprimarilor municipiilor reședință de județ; l) un post pentru cabinetele viceprimarilor comunelor, orașelor și municipiilor, altele decât cele prevăzute la lit. k).

Asociația Municiilor din România (AMR) a transmis Guvernului că este de acord cu adoptarea în procedură de urgență a Codului administrativ, depunând și câteva observații la actul normativ.

În noiembrie 2018, judecătorii CCR au admis sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis şi a Opoziţiei cu privire la introducerea pensiilor speciale şi articolul privind folosirea limbii minorităţilor în administraţia locală sunt neconstituţionale.

Totodată, șeful statului critica, în sesizarea admisă de Curtea Constituțională, și introducerea pensiilor speciale pentru unii dintre aleşii locali, respectiv pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi ai consiliilor judeţene. Președintele Iohannis mai argumenta că legea privind Codul administrativ a fost adoptată de Parlament cu încălcarea principiului bicameralismului.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1156 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Huoo ciumei roșii! Ăștia vor să falimenteze țara! (Vineri, 31 mai 2019, 23:40)

  prec [utilizator]

  Dar mai apare o problemă: P.N.L.-ul lui Organ Mandolină este de acord cu acestea. Ei nu s-au opus, nici măcar de formă, acestora. Atunci cu ce sunt mai buni ca pesedoșii!?
 • 0 (0 voturi)    
  PSD nu a înțeles nimic din alegeri. (Sâmbătă, 1 iunie 2019, 10:00)

  asavreau [utilizator]

  Continuă să batjocorească românii.Partid social-democrat care acordă beneficii celor îmbogățiți din furt.Este clar că un astfel de partid trebuie să dispară.Șefilor să le fie interzisă activarea în viața politică și publică,pe viață.Trebuie să curățăm România de lichele și cu vorbă bună nu se poate.Trebuie măsuri radicale.
 • +1 (1 vot)    
  Dar ce grabă mare! Urgenţă de urgenţă! (Sâmbătă, 1 iunie 2019, 11:07)

  Spiky [utilizator]

  Că în curând PSD va lua cât jumătate din voturile de la ultimele alegeri. Să se facă vot prin corespondenţă şi electronic, şi atunci opoziţia va avea un spor suplimentar de 4 PATRU!!! milioane de voturi. PSD va ajunge pe făraşul electoral, cu un scor un pic mai mare decât Pro România...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by