Discursul preşedintelui Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, Koen Lenaerts, care participă la o conferinţă la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, a fost întrerupt de protestatari. Aceştia au intrat în Aula Magna "Mihai Eminescu" şi i-au cerut demisia fostului ministru al Justiției Tudorel Toader, actual rector al universității ieșene, scrie Ziarul de Iași.

Protest Tudorel ToaderFoto: Captura Facebook

Protestatarii Au intrat în Aula Magna Mihai Eminescu şi au început să strige "Daţi-vă demisia domnule rector”, "Demisia”, "Resign!”.

”Nu e nicio problemă, staţi liniştiţi, iată, aceasta este o expresie sănătoasă a pluralismului democratic, e absolut tot ce trebuie să avem în orice stat democratic”, a fost reacția preşedintelui Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

În partea de sus, la balcon, câțiva studenţi au afișat coli de hârtie cu mesaje împotriva lui Tudorel Toader, iar agenții de pază au intervenit pentru a-i evacua din sală.

Fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader a susţinut că protestele sunt ''o atitudine democratică''. "Protestul este o expresie a democraţiei. Preşedintele Curţii de Justiţie Europene îmi spunea că la Curte în fiecare zi la intrare se protestează", a declarat presei Tudorel Toader.

De asemenea, câteva zeci de persoane s-au strâns în faţa Universităţii "Al.I. Cuza” din Iaşi, unde i-au cerut fostului ministru al Justiţiei Tudorel Toader să demisioneze din funcția de rector, protestul fiind inițiat de organizația civiză Reset. Protestatarii au avut bannere cu mesajele ”Tudorel Toader the destroyer of romanian justice” / ”Don’t trust Tudorel Toader” / ”Demisia”, iar manifestația se desfășoară în liniște.

Vineri și sâmbătă, la Universitatea Al. I.Cuza din Iași are loc conferința internațională cu tema "Viitorul Sistemului Judiciar al Uniunii Europene", având pe agendă doi invitați-VIP: Koen Lenaerts, președintele Curții de Justiție a Uniunii Europene, și Marc Jaeger, președintele Tribunalului Uniunii Europene. De asemenea, în program este și Radu Canțăr, subsecretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, agentul guvernamental al României la CJUE și Tribunalul UE. Acesta a intrat în atenția opiniei publice prin faptul că a pierdut un proces la Tribunalul UE, România suferind corecții financiare de 80 de milioane de euro la fondurile europene pentru agricultură.

Joi, Liga Studenților din Iași i-a cerut lui Tudorel Toader să își depună urgent demisia din funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având în vedere prejudiciile imense de imagine aduse de acesta comunității academice, și au anunțat că ”se pregătesc acțiuni de boicotare a admiterii la universitate, mulți elevi și părinți fiind determinați să nu mai aleagă cea mai veche universitate din țară, atât timp cât Toader va rămâne rector”.

De asemenea, un cadru didactic de la Universitatea Al.I. Cuza din Iași, Andrei Stipiuc, a scris pe Facebook că se gândește să plece la cules de căpșuni și că își va da demisia dacă Tudorel Toader, ”acest personaj sinistru” mai este ținut în brațe ca rector”. El cheamă la grevă și boicotarea examenelor de admitere din această vară.

Începând cu data de 25 aprilie, Tudorel Toader a revenit în poziția de rector al Universității „Cuza”, după ce se suspendase din funcție pentru a deveni ministru al Justiției în guvernele coaliției PSD-ALDE.