Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod portocaliu și unul galben de instabilitate atmosferică, valabile în aproape toată țara de vineri, după prânz, până sâmbătă dimineață. Avertizările acoperă toate locurile în care va merge Papa Francisc în timpul vizitei ce o efectuează în acest weekend în România.

Avertizari meteoFoto: ANM

UPDATE 12.32 MAI: Recomandăm cetățenilor din zonele vizate de codurile galben și portocaliu să evite deplasările în perioada de intensitate maximă a fenomenelor meteorologice

Codul portocaliu a fost emis pentru perioada 31 mai, ora 15.00 - 1 iunie ora 10.00:

În cea mai mare parte a Munteniei și Dobrogei, nordul Olteniei, jumătatea de sud a Moldovei, precum și în zona Carpaților Meridionali și de Curbură, va ploua torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși local 40...50 l/mp și pe arii restrânse 60…80 l/mp.

În special în estul și sud-estul țării vor fi vijelii, grindină de medii și mari dimensiuni și frecvente descărcări electrice.

Codul galben este valabil în intervalul 31 mai, ora 12.00 - 1 iunie ora 10.00.

În intervalul menționat, vremea va fi instabilă. Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, grindină și intensificări ale vântului ce vor lua și aspect de vijelie. Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și izolat 40...50 l/mp.

Instabilitatea atmosferică se va menține temporar accentuată și în următoarele zile, în cea mai mare parte a țării, mai notează meteorologii.

MAI recomandă tuturor cetățenilor aflați în zonele pentru care sunt anunțate fenomene meteorologice periculoase să urmeze cu strictețe indicațiile autorităților și în situația manifestării vântului puternic să se evite deplasarea în zonele cu copaci, stâlpi de electricitate sau panouri publicitare care ar putea fi doborâți. De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.