Câteva zeci de persoane s-au strâns vineri dimineaţă în faţa Universităţii "Al.I. Cuza” din Iaşi, unde îi cer fostului ministru al Justiţiei, Tudorel Toader să demisioneze din funcția de rector. Toader urmează să se întâlnească astăzi, la universitatea ieșeană, cu președintele Curții de justiție a Uniunii Europene, iar organizatorii protestului spun că oficialii europeni "trebuie să afle că Tudorel Toader a fost complicele unor penali și că nu a plecat decât atunci când a fost dat afară".

Protest Tudorel ToaderFoto: Captura Facebook

UPDATE 12.46 "Protestul este o expresie a democraţiei. Preşedintele Curţii de Justiţie Europene îmi spunea că la Curte în fiecare zi la intrare se protestează", a declarat Toader. (Agerpres)

Protestul, denumit "Iașul nu uită și nu iartă!", are loc în fața Universității Cuza din Iași, iar inițiatorul este organizația civică Reset din Iași.

Protestatarii au bannere cu mesajele ”Tudorel Toader the destroyer of romanian justice” / ”Don’t trust Tudorel Toader” / ”Demisia”, iar manifestația se desfășoară în liniște.

Pe trotuarul de vizavi de clădirea universității se strâng semnături pentru demiterea lui Tudorel Toader.

Vineri și sâmbătă, la Universitatea Al. I.Cuza din Iași are loc conferința internațională cu tema "Viitorul Sistemului Judiciar al Uniunii Europene", având pe agendă doi invitați-VIP: Koen Lenaerts, președintele Curții de Justiție a Uniunii Europene, și Marc Jaeger, președintele Tribunalului Uniunii Europene. De asemenea, în program este și Radu Canțăr, subsecretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, agentul guvernamental al României la CJUE și Tribunalul UE. Acesta a intrat în atenția opiniei publice prin faptul că a pierdut un proces la Tribunalul UE, România suferind corecții financiare de 80 de milioane de euro la fondurile europene pentru agricultură.

Joi, Liga Studenților din Iași i-a cerut lui Tudorel Toader să își depună urgent demisia din funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având în vedere prejudiciile imense de imagine aduse de acesta comunității academice, și au anunțat că ”se pregătesc acțiuni de boicotare a admiterii la universitate, mulți elevi și părinți fiind determinați să nu mai aleagă cea mai veche universitate din țară, atât timp cât Toader va rămâne rector”.

De asemenea, un cadru didactic de la Universitatea Al.I. Cuza din Iași, Andrei Stipiuc, a scris pe Facebook că se gândește să plece la cules de căpșuni și că își va da demisia dacă Tudorel Toader, ”acest personaj sinistru” mai este ținut în brațe ca rector”.El cheamă la grevă și boicotarea examenelor de admitere din această vară. Începând cu data de 25 aprilie, Tudorel Toader a revenit în poziția de rector al Universității „Cuza”, după ce se suspendase din funcție pentru a deveni ministru al Justiției în guvernele coaliției PSD-ALDE.