Papa Francisc sosește vineri în România, fiind a doua vizită a unui Suveran Pontif în țara noastră, după cea din 1999 a Papei Ioan Paul al II-lea, primul papă care a venit într-o țară majoritar ortodoxă.

PapaFoto: Hotnews

UPDATE 8.50 Papa Francisc a urcat în avionul care îl aduce în București, de pe aeroportul Fiumicino din Roma. Potrivit Digi 24, la urcarea în aeronava Alitalia, Suveranul Pontif a fost protagonistul unui moment amuzant: când s-a întors să-i salute pe cei rămași acasă, veșmântul a fost luat de vânt și i-a acoperit fața. Papa a zâmbit și a intrat apoi în avion.

Aeronava cu care călătorește Papa Francisc va ateriza la Otopeni la ora programată 11.30, prima oprire a Suveranului Pontif fiind la Palatul Cotroceni unde se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis, cu premierul Viorica Dăncilă și cu reprezentanți ai autorităților, societății civile și corpului Diplomatic.

Începând cu ora 15:45, Papa Francisc va avea o întâlnire privată cu Patriarhul Daniel, iar la ora 17.00 se va afla la Catedrala Mântuirii Neamului unde se va rosti „Tatăl Nostru”.

Începând cu ora 18.10, Suveranul Pontif se va afla la Catedrala „Sfântul Iosif” unde va fi oficiată Sfânta Liturghie.

Aici, Papa Francisc va sosi cu papamobilul care este o Dacia Duster modificată. De asemenea, papamobilul va fi folosit și la plecare, pe strada Berthelot și pe Calea Victoriei în zona Ateneului și Palatului Regal, unde sunt amenajate zonele pentru pelerini.

CITEȘTE ȘI: VIDEO INTERVIU: Francisc Doboș, despre vizita Papei în România: Este o provocare la schimbare. Ne va ajuta dacă începem să ne privim ca oameni, și să nu ne mai tratăm ca într-o junglă relațională umană

Măsuri drastice de securitate și reguli stricte pentru pelerini

Pe tot traseul Papei Francisc, în București, s-au luat măsuri drastice de securitate. Toate gurile de canal au fost sigilate, coșurile de gunoi au fost demontate, iar cei care locuiesc în clădirile de pe traseu au fost rugați să informeze dacă primesc vizitatori sau observă obiecte suspecte.

Ofițeri SPP vor asigura protecţia Papei pe toată durata vizitei în România. Ei au fost selectaţi dintre ofiţerii cu experienţă, care au participat la misiuni ale SPP în teatrele de operaţii.

Reguli stricte sunt și pentru pelerini.

Arhidieceza Romano-Catolică de București (ARCB) a amenajat două zone pentru pelerinajul organizat pentru Sfânta Liturghie prezidată de Papa Francisc în Catedrala Sf. Iosif, vineri. Prima zonă se află în fața Catedralei Sfântul Iosif, a doua în fața Ateneului.

Accesul în aceste zone este permis doar celor care s-au înscris în prealabil pe platforma online papalabucuresti.ro, fiecare primind în format electronic sau tipărit un bilet cu un cod de bare.

Fiecare bilet este nominal, are un cod unic de bare și poate fi prezentat atât în formă tipărită, cât și electronică. Fiecare bilet emis are specificate informații personalizate cu privire la zona de pelerinaj alocată, precum și despre punctele de acces și intervalul orar în care fiecare pelerin trebuie să se prezinte pentru a putea intra în zona delimitată.

Puncte de acces sunt amenajate în următoarele zone:

 • strada Banului colț cu Calea Victoriei
 • Calea Victoriei colț cu str. Berthelot
 • strada Lutherană colț cu str. Enescu
 • strada Theodor Aman colț cu Berthelot
 • strada Lutherană colț cu str. Știrbei Vodă
 • strada Stirbei Vodă colț cu Calea Victoriei
 • strada B Franklin colț cu str. Nicolae Golescu
 • strada Dem I Dobrescu colț cu Calea Victoriei
 • strada Walter Mărăcineanu colț cu Calea Victoriei

Deoarece zonele amenajate nu comunică între ele, este foarte important ca fiecare pelerin să respecte întocmai instrucțiunile de pe biletul propriu și să se prezinte la punctul de acces indicat. La punctul de acces se poate intra numai în intervalul orar specificat pe bilet, interval care a fost stabilit în funcție de restricționarea traficului din zona respectivă. Pelerinii sunt încurajați să folosească mijloacele de transport în comun, întrucât în zonă nu vor exista locuri de parcare disponibile.

Pentru Catedrala Mântuirii Neamului, accesul pelerinilor în incintă se face doar pe bază de invitații, a declarat pentru HotNews.ro purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu.

În curtea Catedralei este acces liber începând cu ora 14,00 iar întregul eveniment va putea fi urmărit pe ecranele montate în exterior.

Restricțiile de trafic din Capitală:

Începând de joi, de la ora 18.00, se vor interzice opririle și staționările vehiculelor, în următoarele zone:

 • zona Fântâna Miorița, alveolele Kiseleff din zona Monumentului Infanteristului, Piata Victoriei, parcarea TNT, Calea Victoriei, între Piața Victoriei și Bd. Regina Elisabeta;
 • Bd. Regina Elisabeta (inclusiv alveolele destinate parcărilor), Piața Mihail Kogălniceanu, Bd. Eroilor, Bd. Eroii Sanitari, Bd. Marinescu, între Șos. Cotroceni și Piața Eroilor;
 • Bd. Știrbei Vodă, între Calea Plevnei și str. Berzei (banda I către str. Luterană), str. Constantin Stahi (începând cu data de 30 mai, ora 08.00, pană la data de 2 iunie, ora 10.00), Piața Papa Ioan Paul al II-lea,
 • Bd. Schitu Măgureanu (stânga/dreapta), Splaiul Independenței între Pod Izvor și Pod Șerban Vodă, str. Vasile Parvan, str. Berzei între Calea Plevnei și str. Știrbei Vodă, str. Știrbei Vodă, între str. Berzei și Calea Victoriei.

Pentru evenimentul de la Palatul Cotroceni:

 • între orele 11.30 - 13.30, se vor aplica restricții de trafic pe Bd. Marinescu, între Șos. Cotroceni și Piața Eroilor;
 • începând de joi, de la ora 20.00, se va interzice oprirea și staționarea autovehiculelor pe Bd. Marinescu, Șos. Geniului, parcarea adiacentă Palatului Cotroceni și Platoul Academiei Militare (Piața Eroilor).

Nunțiatura Apostolică:

 • În perioada 30 mai - 2 iunie, se vor aplica restricții de trafic auto pe str. Pictor Stahi, Piațeta Papa Ioan Paul al II-lea. Va fi interzisă staționarea vehiculelor pe Bd. Schitu Măgureanu între Constantin Stahi și str. Știrbei Vodă. În perioada 30 mai, ora 18.00 - 31 mai 2019, ora 21.00, pe Bd. Schitu Măgureanu între Splaiul Independenței și str. Știrbei Vodă, precum și pe str. Știrbei Vodă între str. Popa Tatu și str. Luterană, se va interzice oprirea și staționarea autovehiculelor.
 • Începând cu 30 mai, ora 20.00, până în 2 iunie, ora 12.00, se va interzice oprirea și staționarea vehiculelor pe Intrarea Aurora.

Pentru evenimentul de la Catedrala Patriarhală:

 • În 29 mai, începând cu ora 22.00, se interzic opririle și staționările vehiculelor pe Aleea Colina Bucuriei, Str. Bibescu Vodă, Splaiul Unirii - zona Horoscop, Bd. Unirii și Piața Unirii;
 • vor fi restricționate opririle și staționările pe Bd. Unirii, între Bd. Regina Maria și Piața Constituției, ambele sensuri;
 • în Piața Constituției, inclusiv cele două bretele; Bd. Libertății între Bd. Națiunile Unite și rondul George Coșbuc; Bd. Națiunile Unite între Bd. Libertății și str. Izvor; Calea 13 Septembrie, între Bd. Libertății și str. Tudor Vladimirescu/Panduri; Piața Arsenalului; str. Izvor; str. Hașdeu; cele două bretele de acces către sediul Academiei Române de pe Calea 13 Septembrie; str. Dr. Staicovici și Dr. Vitzu pe o porțiune de 50 de metri de la intersecțiile cu str. Izvor.

Pentru Catedrala Mântuirii Neamului:

 • În perioada 30 mai, ora 20.00 - 31 mai, ora 21.00, se interzice oprirea și staționarea autovehiculelor în Piața Arsenalului, str. Izvor, Bd. Națiunile Unite.

Catedrala Sfântul Iosif:

 • Începând de marți, 28 mai, de la ora 20.00, vor fi interzise opririle și staționările în scuarul situat la intersecția str. Berthelot cu str. Luterană.
 • În perioada 30 mai, ora 08.00 – 31 mai, ora 22.00, vor fi interzise opririle și staționările vehiculelor pe str. Banului între Budișteanu și Calea Victoriei, totodată se va restricționa traficul rutier pe str. Banului, începând cu ora 20.00 până pe 31 mai 2019, ora 22.00.
 • Începând de miercuri, 29 mai, ora 20.00, se vor interzice opririle și staționările pe str. Luterană, între str. Berthelot și str. Știrbei Vodă; str. Berthelot între Spiru Haret și Calea Victoriei, str. General Budișteanu între str. Berthelot și str. Calea Griviței, str. Teodor Aman, str. Spiru Haret, intrarea Sfântul Sava.
 • Începând de joi, ora 20.00, parcarea situată pe str. George Enescu cu Calea Victoriei doar în zona locurilor publice de parcare, precum și parcarea situată în dreptul Palatului Știrbei Vodă în zona intersecției cu Calea Griviței vor fi eliberate.
 • Începând de joi, ora 19.00, se va interzice oprirea și staționarea vehiculelor în parcarea Sălii Palatului precum și pe breteaua Kretzulescu precum și pe breteaua Știrbei (Auditorium); pe str. Ion Câmpineanu între str.Luterană și str. Walter Mărăcineanu.

Pentru Piața George Enescu:

 • Începând cu data de 30 mai 2019, ora 07.00, vor fi eliberate următoarele parcări:
 • parcările de pe str. Benjamin Franklin între Calea Victoriei și str. Nicolae Golescu;
 • breteaua care face legătura între str. Benjamin Franklin și str. Episcopiei, pe str. Constantin Esercu;
 • parcarea din zona Episcopiei cu str. George Clemenceau precum și pe str. Episcopiei până pe Calea Victoriei, str. Valter Mărăcineanu (Aleea Biserica Kretzulescu) de la Calea Victoriei până pe Ion Câmpineanu, str. Știrbei Vodă breteaua adiacentă de la intersecția Lutherană până pe Calea Victoriei;
 • parcarea aferentă Sălii Palatului, str. Dem I. Dobrescu între str. Boteanu și Calea Victoriei (aceasta va fi eliberată începând cu data de 28 mai 2019, ora 20.00);
 • parcarea de pe str. Academiei între Ion Câmpineanu și Dem I. Dobrescu adiacent Monumentului Renașterii.